Πολιτική

Άδωνις: Διθυραμβικά τα σχόλια για το νομοσχέδιο στη διαβούλευση

Άδωνις: Διθυραμβικά τα σχόλια για το νομοσχέδιο στη διαβούλευση

Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot Bluesky, Στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο και σε θέματα της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης

Στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο και σε θέματα της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης

Στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο και σε θέματα της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky και τον δημοσιογράφο κ. Σωτήρη Ξενάκη.

Ερωτηθείς για τη «δίδυμη εργασία», ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι «το νομοσχέδιο πάει πολύ  ήρεμα και πολύ πολιτισμένα. Τα σχόλια είναι διθυραμβικά ως τώρα, στη διαβούλευση

Πιο συγκεκριμένα, Εάν ένας εργαζόμενος έχει ένα εισόδημα που δεν του φτάνει, κάνει συχνά ένα «εξτραδάκι» μαύρο, προκειμένου να συμπληρώσει το εισόδημά του. Εμείς θέλουμε να σταματήσουμε τη μαύρη εργασία. Η μαύρη εργασία είναι η λυδία λίθος της μαύρης οικονομίας. Αυτός που θέλει να αυξήσει το εισόδημά του, θα μπορεί να κάνει μια δεύτερη συμπληρωματική εργασία με τρόπο νόμιμο και διαφανή».

Αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ο Άδωνις ανέφερε: «Eνθαρρύνω πολύ τις κλαδικές συμβάσεις. Επίσης, θέλω να επαναφέρω την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, που καταργήθηκε την εποχή των μνημονίων. Το νομοσχέδιο όμως ενισχύει ήδη πάρα πολύ τη θέση του εργαζόμενου».

Ως προς το επίδομα προσωπικής διαφοράς, «δεν  μπορούμε να καταργήσουμε την ισχύουσα ρύθμιση για την προσωπική διαφορά με ένα νόμο. Γιατί αυτό θα πρέπει να το εντάξουμε στον κρατικό προϋπολογισμό κι αυτό θα επιφέρει σοβαρές δημοσιονομικές αλλαγές και ανατροπές.  Και φέτος, πάντως, θα δώσουμε ένα έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς».

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις χηρείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως «είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Χιλιάδες λαμβάνουν συντάξεις χηρείας ενώ ο νόμος Κατρούγκαλος το απαγορεύει. Οι οριστικές μας αποφάσεις για το ζήτημα αυτό θα γίνουν γνωστές στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, και με αίσθημα κοινωνικής ευαισθησίας».    Μετά το εργασιακό νομοσχέδιο, θα έρθει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί τέλη Οκτωβριου, αρχές Νοεμβρίου.

Ως προς τον κίνδυνο της εργοδοτική αυθαιρεσία με την καταπάτηση ωρών εργασίας, ο Άδωνις επισήμανε πως «η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι ένας σπουδαίος ελεγκτικός μηχανισμός, ο οποίος εμποδίζει την εργοδοτική αυθαιρεσία. Κάνουμε συζήτηση με κάθε κλάδο της οικονομίας. Σε ένα χρόνο, η ψηφιακή εργασία θα έχει εφαρμοστεί παντού, σε όλους τους τομείς εργασίας Ο εργαζόμενος δεν θα χάνει ούτε λεπτό από την εργασία. ..

Θυμάμαι, για παράδειγμα, ότι οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ ήταν πολύ σκεπτικοί με την κάρτα εργασίας. Σήμερα, όλοι είναι υπέρ της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Όσες επιχειρήσεις την έχουν εφαρμόσει είναι πολύ ικανοποιημένες»

Σε σχέση με τη ΔΕΘ, ο Άδωνις τόνισε ότι «το υπουργείο Εργασίας θα έχει την τιμητική του. Ας περιμένουμε όμως πρώτα τον ίδιο τον πρωθυπουργό τι θα πει, τι θα ανακοινώσει στη Θεσσαλονίκη».

Ερωτηθείς για την ακρίβεια στα τρόφιμα, ο Άδωνις παραδέχθηκε ότι αυτή πλήττει κυρίως τους συνταξιούχους και τους ανέργους. «Το νομοσχέδιο δίνει την δυνατότητα στον συνταξιούχο που θέλει να εργαστεί, να μπορεί να εργαστεί χωρίς να υφίσταται τις απώλειες εισοδήματος που υφίσταται ως σήμερα. Έτσι, θα μπορεί να αυξάνει το εισόδημά του νόμιμα και να ανταπεξέρχεται καλύτερα στις βιοτικές ανάγκες.

Και ως προς τους ανέργους, οι εκπρόσωποι όλων των κλάδων μού μεταφέρουν ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους, ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ανεργία. Αυτή η κατάσταση με τους ανέργους με έχει προβληματίσει πολύ και πρόκειται για ένα σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα. Δρομολογούμε γιγαντιαία προγράμματα μέσω της ΔΥΠΑ για να εκπαιδεύσουμε εργαζόμενους. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να μη βρίσκουμε εργαζομένους στον τουρισμό στην Ελλάδα. Αυτό είναι ακραίο».

Σε ό,τι αφορά το δικαίωμα στην απεργία, ο Άδωνις ξεκαθάρισε: «Προβλέπεται αυτόφωρη σύλληψη, 5000 ευρώ πρόστιμο και ποινή φυλάκισης για όποιον παρεμποδίζει την είσοδο στην εργασία.

Το δικαίωμα στην εργασία είναι απόλυτο, όπως και το δικαίωμα στην απεργία. Είμαστε όμως αντίθετοι στη χρήση βίας σε βάρος των εργαζομένων που θέλουν να προσέλθουν στο χώρο δουλειάς, σε περίπτωση απεργίας».

Ως προς τους Σπαρτιάτες και τις εξελίξεις σε αυτό το κόμμα, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «περιμένει κανένας κοινοβουλευτική σοβαρότητα από ένα τέτοιο κόμμα; Αυτοί οι 250000 Έλληνες πώς αισθάνονται σήμερα που βλέπουν αυτήν την εικόνα; Είναι μια αποκαρδιωτική εικόνα.

Αναφορικά με το rotation στην κυβέρνηση και την δίμηνη κυβερνητική πορεία, ο Άδωνις επισήμανε ότι «είχαμε πυρκαγιές. Το κυβερνητικό έργο θα ξεδιπλωθεί από εδώ και πέρα. Από την ΔΕΘ και μετά. Να αποφύγουμε τις βεβιασμένες κρίσεις».

Σε σχέση με τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Ά. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε: «δεν υποτιμώ ποτέ τους συμπολίτες μου. Όλες οι εκλογές λοιπόν μπορεί να κερδηθούν ή να χαθούν».

Τέλος, ερωτηθείς για την περίπτωση του κ. Κασσελάκη, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι «είναι ήδη επιτυχία που μιλάμε για αυτόν. Από εκεί και πέρα, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλουν τον πρόεδρο που θέλουν. Θα με εκπλήξει όμως αν ο κ. Κασσελάκης βγει πρόεδρος. Πρώτα από όλα είναι ομογενής και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εναντίον των πλήρων πολιτικών δικαιωμάτων των ομογενών. Επίσης έχει εργαστεί στην Goldman Sachs σε περίοδο «μνημονιακή», όταν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα κάγκελα εναντίον της Goldman Sachs. Επίσης είναι εφοπλιστής, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι φιλικός προς τους πλοιοκτήτες. Άρα, υπάρχουν σοβαρές αντινομίες ανάμεσα στον κ.  Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments