Πολιτική

Ο Γεραπετρίτης και η παγίδα των Τούρκων με την επέτειο των Σεπτεμβριανών

Ο Γεραπετρίτης και η παγίδα των Τούρκων με την επέτειο των Σεπτεμβριανών

Πηγή Φωτογραφίας: [362406] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αντιλήφθηκε έγκαιρα την "παγίδα" της τουρκικής πλευράς.

Στην Άγκυρα θα βρεθεί από σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης , ενόψει της συνάντησης που θα έχει την Τρίτη στην τουρκική πρωτεύουσα με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στην ελληνική πλευρά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία του διαλόγου καθώς με την συνάντηση αυτή αναμένεται να μπουν οι βάσεις για την συνέχιση της θετικής ατζέντας αλλά και να προετοιμαστεί το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να γίνει στις 17 ή στις 18 Σεπτεμβρίου, μιας και η ακριβής ημερομηνία δεν έχει «κλείσει» προς το παρόν, με δεδομένο μάλιστα πως ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην αμερικανικού μεγαλούπολη έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί και η πιθανή ατζέντα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που προγραμματίζεται να συνεδριάσει τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, έξι χρόνια μετά το τελευταίο στη Σμύρνη. Η μέχρι στιγμής εξομάλυνση των σχέσεων δεν αποτελεί εχέγγυο για βηματισμό επίλυσης ζητημάτων αφού οι θέσεις των δύο χωρών είναι διαμετρικά αντίθετες σε βασικά θέματα, ενώ η Τουρκία  δείχνει πως ανά διαστήματα ανοίγει τη βεντάλια των διεκδικήσεων, κάτι που καθιστά το χάσμα σε κεντρικά ζητήματα, αγεφύρωτο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν θα ξεκινήσει στις 10:05 και αναμένεται να διαρκέσει περί τις 2,5 ώρες με τις κοινές δηλώσεις να έχουν προκαθοριστεί να ξεκινήσουν στις 12:30 το μεσημέρι.

Η «παγίδα» στον Γιώργο Γεραπετρίτη

Την ίδια ώρα, η ελληνική διπλωματική αποστολή, πέτυχε να αποφύγει μία καλοστημένη κατά τα άλλα παγίδα την οποία επιχείρησαν να στήσουν οι Τούρκοι διπλωμάτες.

Η αρχική πρόσκληση καλούσε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, να βρεθεί στην Άγκυρα στις 5 Σεπτεμβρίου, να διανυκτερεύσει εκεί και να αναχωρήσει την επόμενη ημέρα, δηλαδή την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου.

Αυτό θα ισοδυναμούσε με την παραμονή του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στην Τουρκία στην επέτειο 68 ετών από τη μαύρη μέρα των Σεπτεμβριανών του 1955 όταν ο τουρκικός όχλος λεηλάτησε τις ελληνικές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. Έτσι, η ελληνική αποστολή οργάνωσε την αναχώρησή της για σήμερα, έτσι ώστε με την ολοκλήρωση των επαφών ο κ. Γεραπετρίτης να επιστρέψει στην Ελλάδα στις 5 Σεπτεμβρίου.

Και ο Δένδιας στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο

Την ίδια ώρα και ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας,  Νίκος Δένδιας,  αναμένεται να βρεθεί στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο, σε ημερομηνία που δεν έχει καθοριστεί προς το παρόν. Οι Τούρκοι έχουν προσκαλέσει τον κ. Δένδια και αυτός προς ώρας έχει ανταποκριθεί θετικά. Άλλωστε η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τουρκία εκκρεμεί από το πρώτο τηλεφώνημα που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ τον Ιούλιο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους στο υπουργείο Άμυνας.

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφόρησε στον τουρκικό Τύπο πως ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ θα ερχόταν αυτός στην Αθήνα μετά από σχετική πρόσκληση, κάτι που τελικά δεν ίσχυε και διέψευσε σχετικά και το ελληνικό ΥΠΕΞ.  

Δεκεμβριανά: Το τουρκικό πογκρόμ κατά των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη

Ο Ελληνισμός έχει πολλές ημερομηνίες που πρέπει να θυμάται και δυστυχώς δεν είναι όλες για επιτυχίες, θριάμβους και ανδραγαθήματα. Ορισμένες αφορούν σε μαύρες στιγμές θλίψης, τραγωδίας και ξεριζωμού, σαν και αυτές που οι Έλληνες της Μικράς Ασίας έχουν ζήσει πολλές.

33 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, ακόμη κι αν δεν υπήρχαν πλέον συμπατριώτες μας στα μικρασιατικά εδάφη μετά την ανταλλαγή πληθυσμών, η ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης παρέμενε δημογραφικά ζωηρή και οικονομικά ισχυρή.  Στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου του 1955 χιλιάδες Τούρκοι θα επιτεθούν με μανία σε κάθε τι ελληνικό στην Κωνσταντινούπολη. Είναι η αφετηρία ενός ακόμα ξεριζωμού.

Κάποιος έκανε την αρχή και έσπασε την βιτρίνα ενός καταστήματος, και τότε ακολούθησε το χάος. Σπίτια, περιουσίες, εκκλησίες, μοναστήρια και νεκροταφεία που η ιστορία τους χανόταν στα βάθη των αιώνων εκθεμελιώθηκαν. Άνθρωποι, προπηλακίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν, βιάστηκαν, βασανίστηκαν, πέθαναν. Όχι δεν είναι η Νύχτα των Κρυστάλλων για τους Εβραίους της Γερμανίας. Είναι τα Σεπτεμβριανά για τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης.  

Μία ψευδής είδηση αφορμή για το πογκρόμ

Περίπου 100.000 Τούρκοι ξεχύθηκαν στους δρόμους και έκαψαν κάθε περιουσία Ελλήνων που βρήκαν στον δρόμο τους, ενώ πολλές ήταν και οι περιουσίες Εβραίων και Αρμενίων που δεν γλύτωσαν από την μανία. Χρειάστηκαν μόλις λίγες ώρες για να μετατρέψουν πολλές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης σε κρανίου τόπο.

Η νύχτα 6ης προς 7ης Σεπτεμβρίου είναι για τους Έλληνες της Πόλης ορόσημο καθώς αποτελεί την αρχή του τέλους για την ακμάζουσα ελληνική κοινότητα που μετρούσε παρουσία στο σταυροδρόμι αυτό των δύο ηπείρων, μεγαλύτερη των 2.000 ετών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments