Πολιτική

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν: Τι θα περιλαμβάνει η ατζέντα της συζήτησης [vid]

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν: Τι θα περιλαμβάνει η ατζέντα της συζήτησης [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου), Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη

Ο πρώτος στόχος των δύο πλευρών θα είναι να θέσουν το πλαίσιο στο οποίο θα διεξαχθεί μία συζήτηση που θα προωθεί σε πρώτη ανάγνωση μία θετική ατζέντα

Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν αύριο το πρωί στην Άγκυρα.

Αναβαθμισμένος πλέον ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες φαίνεται η εποχή των εντάσεων να έχει ξεπεραστεί και να προκρίνεται η ανάγκη των απευθείας συνομιλιών για τη διερεύνηση τρόπων επίλυσης των ζητημάτων που αποτελούσαν αγκάθια.

Πριν τη δύσκολη συζήτηση που θα αφορά στη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών, ο πρώτος στόχος των δύο πλευρών θα είναι  να θέσουν το πλαίσιο στο οποίο θα διεξαχθεί μία συζήτηση που θα προωθεί σε πρώτη ανάγνωση μία θετική ατζέντα στο πεδίο της συνεργασίας. Η οικονομία, το εμπόριο και η κλιματική κρίση θα αποτελέσουν τη βάση της ατζέντας που θα τεθεί στο επίκεντρο κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα συνεδριάσει τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

Ο δεύτερος στόχος και το κρίσιμο ζήτημα, είναι η διευθέτηση των διμερών ελληνοτουρκικών διαφορών που αφορούν στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και το πλαίσιο τόσο το χρονικό όσο και το νομικό για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Οι συζητήσεις αναμένεται να κινηθούν γύρω από το επικείμενο ραντεβού των δύο ηγετών, Μητσοτάκη – Ερντογάν, και στη διευθέτηση των λεπτομερειών της συνάντησης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Το πρόγραμμα: 

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

10:00 – Άφιξη σε Υπουργείο Εξωτερικών – Υποδοχή από Τ/ΥΠΕΞ – Φωτογραφία 10:05 – Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών 12:30 – Δηλώσεις στον Τύπο 13:15 – 15:00 – Γεύμα εργασίας 16:45 – Αναχώρηση από Άγκυρα 18:45 – Άφιξη στην Αθήνα / Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Τι συζητήθηκε σε δύο συσκέψεις πριν από την επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Άγκυρα

Σε εντατικούς ρυθμούς διενεργείται η προετοιμασία της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην Άγκυρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δυο εκτεταμένες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, παρουσία υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου.

Η πρώτη είχε ως θέμα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Τη σχετική ενημέρωση έκανε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Η δεύτερη αφορούσε στην λεγόμενη «θετική ατζέντα», στη συνεργασία δηλαδή των δυο χωρών σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, οι υποδομές και μεταφορές.

Γεραπετρίτης: Δηλώσεις με εχθροπαθή χαρακτήρα δεν συμβάλλουν σε κλίμα καλής γειτονίας

Δηλώσεις που έχουν ένα εχθροπαθή χαρακτήρα δεν συμβάλλουν σε κλίμα ηρεμίας και καλής γειτονίας, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης στον απόηχο των εμπρηστικών δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τη Σμύρνη.

Ενόψει της επίσκεψής του τη Δευτέρα στην Άγκυρα, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «προσβλέπουμε, με συγκρατημένη αισιοδοξία, στο ότι μπορούμε να έχουμε ένα βατό και θετικό κανάλι επικοινωνίας, μέσα από θετικές δράσεις, τις οποίες θα αναπτύξουμε».

«Είναι η διάθεση της Ελλάδας πάντοτε να έχει σχέσεις καλής γειτονίας. Στηρίζουμε την ειρηνική επίλυση των διαφορών και βεβαίως, εμμένουμε πάντοτε στη θεμελιώδη αρχή μας για το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου (…) Να δούμε τη δυνατότητα η μόνη διαφορά που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας» ήταν το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών σε Έλληνες δημοσιογράφους μετά το πέρας της συμμετοχής του στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ «Gymnich».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments