Ελλάδα

Εν αναμονή των νέων εμβολίων για τον κορονοϊό, ποιοι θα τα κάνουν [vid]

Εν αναμονή των νέων εμβολίων για τον κορονοϊό, ποιοι θα τα κάνουν [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 της Όμικρον, γνωστό και ως "Κράκεν", θα στοχεύει το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που περιμένουμε μέσα στο μήνα

Το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 της Όμικρον, γνωστό και ως "Κράκεν", θα στοχεύει το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που περιμένουμε μέσα στο μήνα, μετά και το πράσινο φως που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κυκλοφορία του

Το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 της Όμικρον, γνωστό και ως “Κράκεν”, θα στοχεύει το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που περιμένουμε μέσα στο μήνα, μετά και το πράσινο φως που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κυκλοφορία του, ενώ θα μπορεί να είναι αποτελεσματικό και κατά της παραλλαγής “Eris” ή αλλιώς EG.5.1, που επίσης είναι “απόγονος” της Όμικρον. Εντωμεταξύ αναμένονται οι επίσημες οδηγίες από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το ποιες πληθυσμιακές ομάδες συστήνεται να κάνουν ακόμη μια δόση.

Το προσαρμοσμένο εμβόλιο Comirnaty που αναπτύχθηκε από την BioNTech-Pfizer για το στέλεχος XBB.1.5 έχει εγκριθεί για ενήλικες, παιδιά και βρέφη ηλικίας άνω των 6 μηνών. Σύμφωνα με τις προηγούμενες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), στους ενήλικες και στα παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω που χρήζουν εμβολιασμού θα πρέπει να χορηγείται μία μόνο δόση, ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού τους κατά της COVID-19.

Το υπουργείο Υγείας, μέσω ευρωπαϊκής κεντρικής προμήθειας έχει δεσμεύσει 1,8 εκατομμύρια εμβόλια μέχρι το τέλος του έτους. Σημειώνεται πως η πρόσφατη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δόθηκε κατόπιν αυστηρής αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, στο πλαίσιο του μηχανισμού ταχείας αξιολόγησης. Η Κομισιόν ενέκρινε το προσαρμοσμένο εμβόλιο με ταχεία διαδικασία, ώστε τα κράτη μέλη να μπορέσουν να προετοιμαστούν εγκαίρως για τις φθινοπωρινές εκστρατείες εμβολιασμού.

Άτομα άνω των εξήντα ετών, επαγγελματίες υγείας, αλλά και άτομα με νοσήματα υψηλού κινδύνου (μεταμοσχευμένοι, ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, με καρκίνο υπό αγωγή, με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σε ανοσοκαταστολή, με σοβαρή καρδιακή- ηπατική νόσο), όπως και με νοσήματα αυξημένου κινδύνου (με χρόνια καρδιακή νόοο, με σακχαρώδη διαβήτη, με νοσογόνο παχυσαρκία κ.ά) αναμένεται να λάβουν ισχυρή σύσταση για αυτή την επαναληπτική δόση.

Οι ειδικοί άλλωστε εκτιμούν πως και αυτό το χειμώνα θα έχουμε έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων, με τις νέες παραλλαγές του κορονοϊού να συνυπάρχουν με τον ιό της γρίπης και τον αναπνευστικό συγκυριακό ιό σύμφωνα με το capital.gr

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στην υπο-παραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον. Η  συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η EG.5 (39%), ακολουθούμενη από την XBB.1.5 (38%).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments