Nέα της αγοράς

Ρευματοκλοπές: 11 εκατ. κιλοβατώρες «κλάπηκαν» το 2022 – Ποια νέα μέτρα σχεδιάζονται [vid]

Ρευματοκλοπές: 11 εκατ. κιλοβατώρες «κλάπηκαν» το 2022 – Ποια νέα μέτρα σχεδιάζονται [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/ Pixabay, Μια εικόνα που κάθε άλλο παρά παραπέμπει σε επιστροφή στην κανονικότητα

Μια εικόνα που κάθε άλλο παρά παραπέμπει σε επιστροφή στην κανονικότητα, όσον αφορά το «μέτωπο» των ρευματοκλοπών, αναδεικνύεται από τα στοιχεία των ελέγχων που διενήργησε ο ΔΕΔΔΗΕ

Μια εικόνα που κάθε άλλο παρά παραπέμπει σε επιστροφή στην κανονικότητα, όσον αφορά το «μέτωπο» των ρευματοκλοπών, αναδεικνύεται από τα στοιχεία των ελέγχων που διενήργησε ο ΔΕΔΔΗΕ μέσα στο 2022. Κι αυτό γιατί,  από τους ελέγχους προέκυψε πως η βεβαιωμένη μη καταγραφείσα ενέργεια (δηλαδή οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που αποδεδειγμένα «κλάπηκαν») ανήλθε πέρυσι στις 11 εκατομμύρια κιλοβατώρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα αποτελέσματα του 2022 δείχνουν αισθητή υποχώρηση σε σχέση με τη διετία 2017-2018, όταν οι ρευματοκλοπές είχαν κυριολεκτικά εκτιναχθεί. Είναι ενδεικτικό ότι το 2017, με βάση τα κρούσματα που είχε εντοπίσει τότε ο ΔΕΔΔΗΕ, είχε ξεπεράσει τις 50 εκατ. κιλοβατώρες η ηλεκτρική ενέργεια που κατανάλωσαν επιτήδειοι χωρίς να καταγραφεί στον μετρητή της παροχής τους (και επομένως να τιμολογηθεί). Τον αμέσως επόμενο χρόνο, το νούμερο αυτό ήταν ακόμη μεγαλύτερο, φτάνοντας τις 79 εκατ. κιλοβατώρες.

Ωστόσο, αν και η «επίδοση» του 2022 δεν πλησιάζει τις παραπάνω ποσότητες, εξακολουθεί να απέχει ακόμη πολύ από την κατάσταση που επικρατούσε πριν από την οικονομική κρίση της προηγούμενης 10ετίας. Και μάλιστα, ακόμη πιο αποθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι το φαινόμενο δεν έχει αποκλιμακωθεί στα επιθυμητά επίπεδα, παρά το «σαφάρι» στο οποίο έχει αποδυθεί ο ΔΕΔΔΗΕ τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας κατακόρυφα τους ελέγχους.

Υψηλό κόστος

Όσον αφορά το 2022, αρνητική επίσης παράμετρο αποτελεί το γεγονός ότι, λόγω της ενεργειακής κρίσης, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν αυξημένη. Απόδειξη το γεγονός ότι οι ελληνικές spot χονδρεμπορικές αγορές έκλεισαν σε υπερδιπλάσια επίπεδα σε σχέση με το 2021, με αύξηση κατά 136%.

Επομένως, ανάλογη ήταν και η αύξηση για το κόστος κάθε κιλοβατώρας που «κλάπηκε» πέρυσι – και το οποίο επί της ουσίας επωμίστηκαν όλοι οι υπόλοιποι συνεπείς καταναλωτές.

Στις σημαντικές προσπάθειες του Διαχειριστή για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών αναφέρθηκε και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης, σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη. Όπως όμως σημείωσε ο Υπουργός, το πρόβλημα εξακολουθεί να έχει σημαντικές διαστάσεις, με συνέπεια το κόστος τους να αγγίζει το 4% του λογαριασμού που πληρώνει ο καταναλωτής.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε ο Υπουργός, το ΥΠΕΝ πρόκειται να προχωρήσει σε νέο «πακέτο» μέτρων, μετά τη διεξαγωγή της 87ης ΔΕΘ. Τα μέτρα αυτά (όπως και οι πρωτοβουλίες που την ίδια χρονική περίοδο θα δρομολογηθούν για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές στη λιανική ρεύματος), θα μειώσουν το κόστος του ηλεκτρικού συστήματος και, κατά συνέπεια, θα «ελαφρύνουν» εμμέσως τους συνεπείς καταναλωτές.

Βαρύς «πέλεκυς» σε καταστήματα – ηλεκτρολόγους

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών θα περιλαμβάνεται η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας καταστημάτων που εντοπίζονται να «κλέβουν» ρεύμα. Βαρύς θα είναι ο «πέλεκυς» και για όσους τυχόν ηλεκτρολόγους αποδειχθεί πως εμπλέκονται σε ρευματοκλοπές, στους οποίους θα αφαιρείται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις για αυστηροποίηση ποινικές κυρώσεις, κάτι που το ΥΠΕΝ θα εξετάσει με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Επίσης, με δεδομένο ότι τα περισσότερα κρούσματα σε επαγγελματικούς καταναλωτές εντοπίζονται σε επιχειρήσεις του κλάδου HO.RE.CA., εντός του 2024 ο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει στην αντικατάσταση όλων των αντίστοιχων συμβατικών μετρητών ρεύματος, με «έξυπνα» ρολόγια.

Υπενθυμίζεται ότι οι «έξυπνοι» μετρητές ρεύματος θα αποτελέσουν την πλέον δραστική λύση για την αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς οποιαδήποτε απόπειρα να «πειραχτούν» θα γίνεται αντιληπτή από το κέντρο τηλεδιαχείρισης του ΔΕΔΔΗΕ. Ως συνέπεια, η εγκατάσταση «έξυπνων» ρολογιών σε όλες τις παροχές χαμηλής τάσης θα περιορίσει κατακόρυφα τις ρευματοκλοπές.

Στην πράξη, αυτό θα σημαίνει πως θα αποκλιμακωθούν από τα υφιστάμενα επίπεδα του 4% (όπως ανέφερε χθες ο Υπουργός), οι λεγόμενες «μη τεχνικές απώλειες» – στις οποίες καταχωρείται ενέργεια που εγχύθηκε στο δίκτυο διανομής χωρίς να καταμετρηθεί και επομένως και οι ρευματοκλοπές. Με το πλήρες rool-out των «έξυπνων» μετρητών, οι «μη τεχνικές απώλειες» προβλέπεται να περιοριστούν στο 0,2%.

Πηγή: insider.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments