Οικονομία

DBRS: Βλέπει ανάπτυξη άνω του 2% φέτος – Στο 162,6% το χρέος

DBRS: Βλέπει ανάπτυξη άνω του 2% φέτος – Στο 162,6% το χρέος

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η χθεσινή αναβάθμιση αντανακλά την άποψη του οίκου ότι οι ελληνικές αρχές θα παραμείνουν προσηλωμένες στη δημοσιονομική υπευθυνότητα, διασφαλίζοντας ότι ο δείκτης του δημόσιου χρέους θα παραμείνει σε πτωτική τροχιά.

Στο 135,2% θα μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος μέχρι το τέλος του 2026 από τα επίπεδα του 171,3% που ήταν στα τέλη του 2022, εκτιμά η DBRS και αναμένει ότι το χρέος θα διαμορφωθεί στα 162,6% φέτος.

Επίσης, προβλέπει πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ήπιο ρυθμό το 2023, ξεπερνώντας όμως το 2%, με στήριγμα από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις και την αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας. Επιπλέον η DBRS αναμένει πλεόνασμα 1,1% φέτος και 2,1% το 2024 ως αποτέλεσμα των συνετών δημοσιονομικών πολιτικών και της ανάπτυξης.

Τέλος, εκτιμά πως οι πρόσφατες πυρκαγιές δεν θα έχουν σημαντική επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα ή στον προϋπολογισμό του 2023. Σημειώνει όμως ότι εάν αυξηθεί πολύ η συχνότητά τους, τότε ενδέχεται να επιβαρύνουν τις τουριστικές εισροές τα επόμενα χρόνια.

Γιατί αναβάθμισε την Ελλάδα Οι παραπάνω προβλέψεις αναφέρονται στη χθεσινή αξιολόγηση του οίκου, που έφερε την ελληνική οικονομία έπειτα από 13 χρόνια στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλό) και με σταθερές προοπτικές. Από τους οίκους αξιολόγησης που αναγνωρίζονται από το Ευρωσύστημα είναι ο πρώτος που δίνει στην Ελλάδα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξουν αξιολογήσεις και των υπόλοιπων τριών, εκ των οποίων οι δύο τοποθετούν την Ελλάδα ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Η χθεσινή αναβάθμιση αντανακλά την άποψη του οίκου ότι οι ελληνικές αρχές θα παραμείνουν προσηλωμένες στη δημοσιονομική υπευθυνότητα, διασφαλίζοντας ότι ο δείκτης του δημόσιου χρέους θα παραμείνει σε πτωτική τροχιά. Ενδεικτικά, αναφέρει ο οίκος, τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την ενέργεια δεν εμπόδισαν το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο να φτάσει σε πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ το 2022. Επίσης, από την κορύφωσή του το 2020, ο λόγος του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες, εκ των οποίων 23 ποσοστιαίες μονάδες πέρυσι, επωφελούμενος από τη δημοσιονομική εξυγίανση και την ισχυρή ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ. Η σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και του χρέους ενισχύεται από την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την εφαρμογή ενός συνετού δημοσιονομικού σχεδίου, σημειώνει ο οίκος στη χθεσινή αξιολόγηση.

Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες το 2022, η ελληνική οικονομία επέδειξε ανθεκτικότητα, με ανάπτυξη 5,9%, η οποία συνοδεύτηκε από βελτιώσεις στην αγορά εργασίας και στήριξη από την ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις, καθώς και την ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου. Καθώς συνεχίζει η υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, οι επενδύσεις θα παραμείνουν μια σημαντική πηγή ανάπτυξης, αν και υπάρχουν εξωγενή ρίσκα, προειδοποιεί η DBRS.

Τέλος, αναφέρει, το βελτιωμένο αξιόχρεο αντανακλά την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους θεσμούς, μετά τις υλοποιηθείσες μεταρρυθμίσεις. Ως εκ τούτου, η χώρα επωφελείται από ισχυρή στήριξη και οφέλη χρηματοδότησης σε καιρούς κρίσης, ιδίως με τα νέα εργαλεία που ευρώ που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments