Οικονομία

Το κόστος της θεομηνίας στην αγροτική παραγωγή

Το κόστος της θεομηνίας στην αγροτική παραγωγή

Πηγή Φωτογραφίας: ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ ΜΗΛΙΝΑ ΠΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ "DANIEL" (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

Υπολογίζεται σε άνω του 1,5 δις μέσα από τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις.

Το κόστος των ζημιών από την κατακλυσμιαία νεροποντή στην αγροτική παραγωγή υπολογίζεται σε 1,5 – 1,6 δισ ευρώ.

Το ποσό αυτό προκύπτει μέσα από τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις.

Η πρώτη προσέγγιση αφορά τη συμμετοχή της αγροτικής παραγωγής της Θεσσαλίας στο ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο αγροτικός τομέας της χώρας συμμετέχει κατά 4% στα 200 δισ. ευρώ που είναι το ύψος του ΑΕΠ. Η Θεσσαλία αποτελεί, περίπου το 20% της παραγωγής. Οπότε καταλήγουμε σε ένα ποσόν της τάξεως του 1,5 ως 1,6 δισ. ευρώ, καθώς δεν συζητάμε για ολοσχερή καταστροφή της αγροτικής παραγωγής.

Μια άλλη προσέγγιση είναι και αυτή η οποία βασίζεται στα στοιχεία του Εύθυμη Λέκκα, ο οποίος αναφέρει ότι η ζημιά στην αγροτική παραγωγή  από την κακοκαιρία Ιανός του 2020 ήταν , περίπου 800 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι οι ζημιές της κακοκαιρίας Daniel είναι τριπλάσιες, καταλήγουμε, περίπου, στο ίδιο ύψος. 

Η τρίτη προσέγγιση βασίζεται σε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία δείχνουν ένα μέσο ποσό 850 εκατ. ευρώ για την τετραετία 2019-2022. Αν το προεκτείνουμε, το ίδιο ποσό είναι της τάξης του 1,6 δισ. ευρώ. Άλλωστε, τα ποσά αυτά συμφωνούν με τους υπολογισμούς άλλων οικονομολόγων. Εκτός από τις ζημιές στη γεωργική παραγωγή, ζημιές που πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα, υπάρχουν και ζημιές στις υποδομές.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόση ζημιά έχει προκληθεί στις υποδομές, δηλαδή στους δρόμους και τις γέφυρες, αλλά αυτό μπορεί να υπολογιστεί με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το κόστος συντήρησης και επισκευής των υποδομών ανέρχεται σε περίπου 850 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι η συνολική έκταση της Θεσσαλίας είναι περίπου το 12-14% της χώρας, το κόστος επισκευής και αποκατάστασης των υποδομών ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ.

Οι καταστροφές επηρεάζουν επίσης υπηρεσίες όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη. Δεν έχει καθοριστεί αν οι επιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται στις υποδομές ή αποτελούν ξεχωριστό κόστος. Όσον αφορά τις ζημιές σε κατοικίες, η αξία του κατεστραμμένου στεγαστικού αποθέματος είναι άγνωστη.

Ωστόσο, γίνεται γενικά λόγος για ένα ποσοστό 20% της αξίας του στεγαστικού αποθέματος στις πληγείσες περιοχές. Οι επιπτώσεις της θεομηνίας θα επηρεάσουν επίσης τον πληθωρισμό, ιδίως η απώλεια της παραγωγής δημητριακών, η οποία θα δημιουργήσει νέες πληθωριστικές τάσεις.

Φυσικά, οι τάσεις αυτές δεν θα διαρκέσουν μόνο για ένα έτος, αλλά θα παραταθούν για δύο ή τρία έτη. Οι καταστάσεις αυτές είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν οικονομικά, καθώς υπάρχει μεγάλο περιθώριο κινήσεων σε σχέση με τις ζημιές που θα προκληθούν από την κακοκαιρία στη Θεσσαλία, τον πληθωρισμό που αναμένεται από την καταστροφή της αγροτικής παραγωγής και την οικονομική επιβάρυνση από τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Η δημοσιονομική κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί, αλλά το δημοσιονομικό ισοζύγιο δεν θα επηρεαστεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments