Διεθνή

Η Σλοβακία στα χνάρια της Ουγγαρίας του Όρμπαν;

Η Σλοβακία στα χνάρια της Ουγγαρίας του Όρμπαν;

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Slovak.sme.sk - Slovak PM Fico considers Russia a reliable partner in energy

Στις 30 Σεπτεμβρίου διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία και επικρατέστερος για την ανάληψη της πρωθυπουργίας εμφανίζεται ο φιλορώσος Ρόμπερτ Φίκο.

Θα μπορούσε ο Βίκτορ Όρμπαν να βρει μιμητές στην Μπρατισλάβα; Στις 30 Σεπτεμβρίου διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία και επικρατέστερος για την ανάληψη της πρωθυπουργίας εμφανίζεται ο φιλορώσος Ρόμπερτ Φίκο. Πιθανή νίκη του θα θέσει σε δοκιμασία την ενότητα της Ευρώπης για την Ουκρανία, εν μέσω ενός πολέμου δίχως ορατή ημερομηνία λήξης και ενώ είναι ήδη αβέβαιο τι επιφυλάσσει στην κυβέρνηση Ζελένσκι η προεδρική κάλπη του 2024 στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού.

Οι επικείμενες εκλογές στη Σλοβακία δεν θα καθορίσουν μόνο τον κυβερνήτη αυτού του μικρού κεντροευρωπαϊκού κράτους των σχεδόν 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, αλλά θα αποτελέσουν επίσης μια σημαντική δοκιμασία της ευρωπαϊκής ενότητας στο μέτωπο της Ουκρανίας, την οποία η Ρωσία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθούν συνεχώς να υπονομεύσουν. Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι θέλουν να σταματήσει η στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Κίεβο. Και μπορεί η Σλοβακία να είναι μια μικρή χώρα, αλλά μπορεί να βρεθεί στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αν αφαιρεθεί έστω και ένα μικρό τούβλο από τα τείχη της.

Επικρατέστερο κόμμα για την κάλπη της 30ής Σεπτεμβρίου είναι βάσει των δημοσκοπήσεων το λαϊκιστικό Smer του Ρόμπερτ Φίκο, που αυτοπροσδιορίζεται στο φάσμα της σοσιαλδημοκρατίας. Ο πρώην πρωθυπουργός υπόσχεται να σταματήσει τις παραδόσεις όπλων από τη Σλοβακία στην Ουκρανία και αντιτάσσεται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Στρέφεται επίσης εναντίον του ΝΑΤΟ, παρά τη συμμετοχή της χώρας του στη Συμμαχία.

Μια επικράτηση του Ρόμπερτ Φίκο και των ακροδεξιών κομμάτων στις εκλογές θα μετατρέψει πιθανότατα έναν από τους πιο σταθερούς υποστηρικτές της Ουκρανίας σε έναν επιτήδειο ουδέτερο θεατή, αν όχι σύμμαχο της Μόσχας.

Η κυβέρνηση της Μπρατισλάβα ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε πυραύλους αεράμυνας και μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο. Επιπλέον, ο απομονωμένος πλέον Ούγγρος πρωθυπουργός Όρμπαν είναι ο μόνος ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) που αντιτίθεται σθεναρά στη βοήθεια προς την Ουκρανία. Οι New York Times σχολίασαν ότι “με τον Φίκο η Ρωσία παραβιάζει ανοιχτές θύρες”.

Ο επικεφαλής της φιλελεύθερης «Προοδευτικής Σλοβακίας» (PS),Μιχάλ Σιμέτσκα, προειδοποιεί ότι ο Ρόμπερτ Φίκο και οι εξτρεμιστές εταίροι του θέλουν να γυρίσουν τη Σλοβακία στο παρελθόν, όταν κυριαρχούσαν ολιγαρχικές δομές. Από τις εκλογές αυτές εξαρτώνται πολλά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δημοκρατία της Σλοβακίας, προειδοποιεί.

«Μία νίκη του Φίκο απειλεί να οδηγήσει στην ενίσχυση ενός άλλου απομονωμένου καθεστώτος εντός της ΕΕ, όπως αυτό που οικοδομεί ο Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία» προειδοποιεί ο Σιμέτσκα.

Ο ριζοσπαστικός λαϊκισμός του Φίκο βρήκε απήχηση σε πολλούς Σλοβάκους στη σκιά της πολιτικής αναταραχής των τελευταίων τριών ετών. Η κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του Ιγκόρ Μάτοβιτς και του Έντουαρντ Χάγκερ υπέστη πολιτική εξάντληση λόγω προσωπικών διαφορών και εσωτερικών διενέξεων, στη συνέχεια ανακόπηκε από την πανδημία Covid19, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ακρίβεια, και το 2018 από τη βίαιη δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ αντιμετώπισε μαζικές διαμαρτυρίες μετά το περιστατικό.

Ο ηγέτης της Smer κατάφερε να παραμείνει στο προσκήνιο, οργανώνοντας διαδηλώσεις κατά του εμβολιασμού για την Covid-19 και αξιοποιώντας το βαθύ φιλορωσικό αίσθημα σε σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. 

Ο Μπλάχα ισχυρίζεται ότι δεν υποστηρίζει τη Ρωσία, αλλά “υποστηρίζει” μόνο τα εθνικά συμφέροντα της Σλοβακίας, και προβλέπει ότι οι χώρες που αντιτίθενται στη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία θα γίνουν σύντομα η πλειοψηφία και εκείνες που υποστηρίζουν την Ουκρανία θα γίνουν μειοψηφία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments