Πολιτική

Βαδίζοντας στα οικονομικά βήματα της Σλοβενίας [vid]

Βαδίζοντας στα οικονομικά βήματα της Σλοβενίας [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ROBERTA METSOLA, URSULA VON DER LEYEN (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Μόλις ένας μήνας -και ελάχιστες ημέρες- έχουν περάσει από την ημέρα κατά την οποία φονικές όσο και καταστροφικές πλημμύρες έπληξαν τη Σλοβενία

Μόλις ένας μήνας -και ελάχιστες ημέρες- έχουν περάσει από την ημέρα κατά την οποία φονικές όσο και καταστροφικές πλημμύρες έπληξαν τη Σλοβενία, μετατρέποντας σε μια απέραντη λίμνη ένα μεγάλο μέρος της κεντρικής και βορειοανατολικής Σλοβενίας, καταστρέφοντας ουσιαστικά τα 2/3 της Βαλκανικής χώρας και χαρακτηρίστηκαν ως η «χειρότερη φυσική καταστροφή» των τελευταίων 30 ετών, όπως -τουλάχιστον- την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρόμπερτ Γκόλομπ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Σλοβενικής κυβέρνησης, οι ζημιές σε ολόκληρη τη χώρα ξεπέρασαν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Κατά τις πρώτες ημέρες της καταστροφής, η κυβέρνηση της χώρας ζήτησε από μέρους των χωρών της Κοινότητας να την συνδράμουν με την αποστολή σκαπτικών μηχανημάτων, προκατασκευασμένων γεφυρών, ελικοπτέρων, σωστικών ομάδων, καθώς επίσης και στρατιωτών.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε να αποδεσμεύσει το ποσό των 400 εκατομμυρίων ευρώ σε οικονομική βοήθεια για τη Σλοβενία από το Ταμείο Αλληλεγγύης -100 εκατομμυρίων φέτος και 300 εκατομμυρίων τον επόμενο χρόνο- σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Σλοβενίας έχει τη δυνατότητα να αντλήσει συνολική πρόσθετη οικονομική βοήθεια ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο “Next Generation EU” και να ανακατευθύνει 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Συνοχής.

«Δεκάδες χιλιάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει και τώρα δεκάδες χιλιάδες οικογένειες σε απόγνωση αναρωτιούνται πώς θα επιβιώσουν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», είχε δηλώσει τότε ο Σλοβένος πρωθυπουργός, κάνοντας -τραγικά- επίκαιρη την πραγματικότητα, έπειτα από τις πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία και τη Μαγνησία.

Μητσοτάκης – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Θα κινητοποιήσουμε πόρους 2,2 δισ, ευρώ [vid]

Με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συναντήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή στήριξη για τη χώρα μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Θα είμαστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί είπε η πρόεδρος της Κομισιόν και αναφέρθηκε στους τρόπους για να δοθούν έως και 2,2 δισ ευρώ στην Ελλάδα, ενώ πόροι θα διατεθούν και από το ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης. Του χρόνου από εκεί μπορούν να δοθούν 400 εκατ. ευρώ .

Ο πρωθυπουργός επισήμανε την βαρύτητα της κατάστασης, και σημείωσε ότι η Ελλάδα υπέφερε από δύο ιστορικές θεομηνίες, τις μεγα-πυρκαγιές, ειδικά στον Εβρο και τη χειρότερη πλημμύρα στην ιστορία μας. Ο πρωθυπουργός έδειξε φωτογραφία από το χωριό Μεταμόρφωση, για να επισημάνει το μέγεθος της καταστροφής. Στηριζόμαστε στην υποστήριξη της Ευρώπης, το καλό είναι ότι η οικονομία είναι σε καλή κατάσταση και μπορούμε να καλύψουμε ανάγκες.

Ούρσουλα φον ντερ ΛάιενΗ Ευρώπη είναι δίπλα στην Ελλάδα. Είμαστε μία ένωση αλληλεγγύης. Σας ευχαριστώ που ήρθατε σήμερα. Πολλές επενδύσεις είναι απαραιτητες και χρειάζετι και άμεση βοήθεια για να βοηθήσουμε τις ανθρώπινες ζω΄ς. Θα είμαστε άμεσοι, γρήγορα και θα κινητοποιηθούμε γρήγορα.Θα χρησιμοποιήσουμε χρήματα που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί την προηγούμενη περίοδο. Ευρωπαϊκό ταμείο υποστήριξης. Αμέσως ένα μέρος μπορεί να πάει στους ΈλληνεςΚοινή αγροτική πολιτική. Εχουμε δύο ταμεία από το προηγούμενο πρόγραμμα και το νέο πρόγραμμα για την αγροτική πολιτική. Να αποκατασταθούν δάση και αγροτικές καταστροφές. 2,2 δισ θα μπορέσει να πάρει η Ελλάδα.Αλλα 400 εκατ. Ευρώ του χρόνου. Η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει και πόρους από το πρόγραμμα για τη Νέα Γενιά συνεργαστούμε στενά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments