Πολιτική

Η παραίτηση Βαρβιτσιώτη προάγγελος κυβερνητικών αλλαγών;

Η παραίτηση Βαρβιτσιώτη προάγγελος κυβερνητικών αλλαγών;

Πηγή Φωτογραφίας: [363319] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Για αρκετούς πολικούς αναλυτές, η παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη είναι "πρελούδιο"¨στοχευμένων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.

Ως το πολιτικό πρελούδιο για μία σειρά αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα φαίνεται να λειτουργεί η χθεσινή παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από το υπουργικό χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλίας και της Νησιωτικής Πολιτικής. Η έξοδος του κ. Βαρβιτσιώτη από την υπουργική ομάδα, μετά τις τουλάχιστον ατυχείς δηλώσεις του λίγες ώρες μετά τον τραγικό θάνατο του Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά μπορεί να ήρθε με…χρονοκαθυστέρηση, αύξησε, ωστόσο, το βάθος των ρωγμών στο κυβερνητικό προφίλ, το οποίο βρίσκεται να μετράει δύο παραιτήσεις υπουργών μέσα σε διάστημα λιγότερο των τριών μηνών από τις εκλογές του Ιουνίου. Η “συγγνώμη” που ζήτησε, μέσω νεότερων δηλώσεών του, ο πρώην πλέον υπουργός Ναυτιλίας (στη θέση του τοποθετήθηκε ο Χρήστος Στυλιανίδης) δεν έσβησαν το κακό κλίμα που είχε διαμορφωθεί για αυτόν στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το δρόμο που έμελε, τελικά, να πάρει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε, ουσιαστικά, προδιαγράψει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην ενημέρωση της προηγούμενης Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τοποθετήσεις Βαρβιτσιώτη είχαν προκαλέσει, από την αρχή εκνευρισμό στο κεντρικό στρατηγείο της κυβέρνησης και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, ο εκνευρισμός ήταν τόσο έντονος που ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας θα είχε τεθεί από την πρώτη στιγμή εκτός κυβερνητικού σχήματος, εάν εκείνες τις ώρες η προσοχή δεν ήταν αποκλειστικά στραμμένη στο καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας από τη θεσσαλική γη. Την Παρασκευή, ο κ. Βαρβιτσιώτης συνέταξε τη δήλωση παραίτησης, ωστόσο δεν κατόρθωσε να συνομιλήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που εκείνη την ημέρα πραγματοποιούσε την πρώτη του επίσκεψη στους νομούς που επλήγησαν. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και ο πρώην υπουργός συνομίλησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο και χθες ήρθε και η τυπική έξοδος του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από την κυβέρνηση. “Ήταν αναπόφευκτο. Λόγω του κλίματος που είχε διαμορφωθεί τόσο μέσα στην κοινωνία, όσο και μέσα στην κυβέρνηση”, ανέφεραν χαρακτηριστικά στο στελέχη.

Οι στοχευμένες κυβερνητικές αλλαγές ante portas

Σε κάθε περίπτωση, στο παρασκήνιο…φουντώνουν πλέον οι συζητήσεις για έναν διορθωτικό ανασχηματισμό σε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το…rotation, όπως παρατηρούν παράγοντες, δε φαίνεται να δούλεψε σε ολόκληρο το εύρος του. Αυτό που αναζητείται μπροστά σε ένα σκηνικό που δείχνει να χάνεται από την πλευρά του κυβερνητικού οικοσυστήματος η πολιτική πρωτοβουλία (μέσα σε αυτό το δίμηνο η κυβέρνηση έχει κληθεί να διαχειριστεί μικρότερες ή μεγαλύτερες κρίσεις, συνοδευόμενες από αστοχίες) είναι το σύνθημα της επανεκκίνησης, με τον Παύλο Μαρινάκη να…στρώνει, ουσιαστικά το…χαλί των εξελίξεων. “Μηδενός εξαιρουμένου όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά και άρα αυτό σημαίνει ότι είναι μία διαρκής διαδικασία κάτι τέτοιο”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου, με τον πρωθυπουργό (που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο) να κρατάει το…κλειδί.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις των τελευταίων ωρών, θεωρείται πολύ πιθανό να προκύψουν νέες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Αλλαγές, οι οποίες, όπως αναφέρεται, θα είναι στοχευμένες και μετρημένες στα πεδία που έχουν παρατηρηθεί προβλήματα, πολιτική ευθύνη για γεγονότα ή αστοχίες υπουργών. Όσον αφορά στο…momentum των κινήσεων που θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός, τα σενάρια είναι δύο:

-Το πρώτο σενάριο θέλει τις στοχευμένες αλλαγές να ανακοινώνονται ακόμη και πριν την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

-Το δεύτερο σενάριο θέλει τις κυβερνητικές αλλαγές να πραγματοποιούνται με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Νέα Υόρκη και τη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στο Στρασβούργο μεταβαίνει ο πρωθυπουργός

Στο Στρασβούργο είναι στραμμένα σήμερα το πρωί τα…κυβερνητικά ραντάρ, ένα εικοσιτετράωρο μετά τις ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης στους πληγέντες από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας “Ντάνιελ” στη θεσσαλική γη. Το Μέγαρο Μαξίμου που τις τελευταίες ημέρες καλείται (μετά τα πύρινα μέτωπα του Ιουλίου και του Αυγούστου) να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της τετραετούς “γαλάζιας” πορείας στη διακυβέρνηση της χώρας, πιεζόμενο ασφυκτικά από την ισχυρή κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και από κενά και παραλείψεις που εντοπίζονται στην κρατική μηχανή, θέτει επί τάπητος στο ευρωπαϊκό τερέν την ανάγκη της αρωγής και της αλληλεγγύης. Και στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από κυβερνητικό κλιμάκιο, θα παρουσιάσει στην ευρωπαϊκή ηγεσία τις ζοφερές εικόνες από τους βυθισμένους στη λάσπη νομούς της Θεσσαλίας, ζητώντας από τις Βρυξέλλες να αρθούν και αυτές με τη σειρά τους στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων, όπως έπραξαν και στην περίπτωση της Σλοβενίας.

Η ατζέντα των πρωθυπουργικών επαφών στο Στρασβούργο περιλαμβάνει κατ’ ιδίαν συναντήσεις, αλλά και διευρυμένες συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μάνφρεντ Βέμπερ. Στις διευρυμένες συνομιλίες που θα ακολουθήσουν:

-Από την πλευρά της κυβέρνησης, θα δώσουν το “παρών” ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

-Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία (πέραν της κ. Φον Ντερ Λάιεν) θα αποτελείται από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μαργαρίτη Σχοινά, τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τον επίτροπο για την απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα, Νικολά Σμιτ, τον επίτροπο για την οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, την επίτροπο για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις, Ελίζα Φερέιρα και τον επίτροπο για την γεωργία, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι.

“Είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την πατρίδα μας οικονομικά για να μην επωμιστεί ο Έλληνας φορολογούμενος αποκλειστικά, μόνος του, το μεγάλο κόστος της επιδιόρθωσης των ζημιών που άφησε πίσω της αυτή η πρωτοφανής κακοκαιρία”, έχει σημειώσει ο πρωθυπουργός, λίγες ώρες πριν τη μετάβασή του στο Στρασβούργο. Και στις διευρυμένες συνομιλίες αναμένεται ότι θα αναζητηθούν οι επιλογές των χρηματοδοτικών εργαλείων, μέσω των οποίων θα γίνει πράξη η ευρωπαϊκή αρωγή προς τη χώρα μας. Όπως για παράδειγμα, τα αγροτικά ταμεία, οι πόροι του ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments