Οικονομία

Ποια δάνεια παγώνουν λόγω Daniel – Τι ισχύει με ρυθμίσεις, εξωδικαστικό

Ποια δάνεια παγώνουν λόγω Daniel – Τι ισχύει με ρυθμίσεις, εξωδικαστικό

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi, Άτυπο moratorium τεσσάρων μηνών αποφάσισαν εχθές, Τετάρτη, οι τράπεζες σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε μια προσπάθεια στήριξης των πληγέντων δανειοληπτών στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Άτυπο moratorium τεσσάρων μηνών αποφάσισαν εχθές, Τετάρτη, οι τράπεζες σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε μια προσπάθεια στήριξης των πληγέντων δανειοληπτών στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Άτυπο moratorium τεσσάρων μηνών αποφάσισαν εχθές, Τετάρτη, οι τράπεζες σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε μια προσπάθεια στήριξης των πληγέντων δανειοληπτών στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Η έκθεση των συστημικών και συνεταιριστικών τραπεζών, στην περιοχή που επλήγη σφοδρά από την κακοκαιρία Daniel, εκτιμάται στα 1,5 έως 2 δισ. ευρώ, χωρίς να είναι ακόμη δυνατό να υπολογιστεί με ακρίβεια το ακριβές ύψος των επισφαλειών που θα επιφέρει η φυσική καταστροφή.  Επιπλέον 2,5 έως 3 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα ανοίγματα των εταιρειών διαχείρισης στην περιοχή, το ύψος δηλαδή των ρυθμιζόμενων και πιθανών προς είσπραξη οφειλών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Σε κάθε περίπτωση, το μέγεθος της απειλής για νέο κύμα “κόκκινων δανείων” είναι πολύ σημαντικό για το τραπεζικό σύστημα το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία πρώτου εξαμήνου, καταγράφει υπόλοιπο NPEs συνολικού ύψους 8,7 δισ. ευρώ (Εθνική 1,7 δισ., Πειραιώς 2 δισ., Eurobank 2,2 δισ. και Alpha Bank 2,8 δισ. ευρώ).

Για τον λόγο αυτό, και δεδομένης της έκτασης της καταστροφής που έχουν υποστεί δεκάδες χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, βιοτέχνες αλλά και νοικοκυριά από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, οι τράπεζες προέβησαν σε αυτή την πρωτοβουλία χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του Επόπτη για την εφαρμογή moratorium.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο Capital.gr ότι, παρότι έχουν γίνει διερευνητικές επαφές σχετικά με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), δεν θα ήταν δυνατό να σταλούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στη Φρανκφούρτη όλα τα στοιχεία που απαιτούνται προκειμένου να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι αλλά και το κόστος της εφαρμογής μιας γενικευμένης αναστολής δόσεων ανάλογης με αυτής που εφαρμόστηκε πανευρωπαϊκά στη διάρκεια της πανδημικής κρίσης.

Σε δεύτερο χρόνο οι τράπεζες, με την υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος, θα ενημερώσουν αναλυτικά τον Επόπτη σχετικά με τα ανοίγματα που έχουν στην περιοχή της Θεσσαλίας προκειμένου να ληφθεί η σχετική απόφαση. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση για επίσημο moratorium (ανάλογο της πανδημίας), ωστόσο, οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) προσφέρουν τη δυνατότητα εξεύρεσης εξατομικευμένης λύσης για την περίπτωση της Ελλάδας.

Στόχος του κλάδου είναι τα δάνεια που μπαίνουν σε αναστολή δόσεων να μη “κοκκινίσουν” – όπως προβλέπεται μετά από τρεις μήνες με βάση τους κανονισμούς της EBA. Σημειώνεται ότι, παράλληλα με το πάγωμα των δόσεων έως τις 31 Δεκεμβρίου για όλα τα ενήμερα δάνεια, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα έξι μηνών.

“Ανοιχτή” η στρατηγική των servicers

Υπό διαμόρφωση βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι servicers σχετικά με τη διαχείριση των ρυθμίσεων που εξυπηρετούν οι “κόκκινοι” οφειλέτες της Θεσσαλίας.

Παρότι η Ένωση Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις ανακοίνωσε την Τρίτη την αναστολή των τηλεφωνικών οχλήσεων συνολικά στην περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς και την αναστολή των πλειστηριασμών για δύο μήνες (μέχρι την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων), ωστόσο, δεν έχουν εξειδικευτεί μέτρα αναστολής δόσεων στα ρυθμισμένα δάνεια.

Αυτό που έχει ανακοινώσει προς το παρόν η Ένωση είναι ότι θα εξεταστούν προσωποποιημένες λύσεις μόλις οι πληγέντες δανειολήπτες επικοινωνήσουν με την εταιρεία διαχείρισης. Πηγές του κλάδου, ωστόσο, αναφέρουν στο Capital.gr πάνω στο τραπέζι της Ένωσης βρίσκονται συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες εξετάζονται σχετικά και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις συνολικά για τον κλάδο.

Σημειώνεται ότι προς το παρόν -με εξαίρεση τους πλειστηριασμούς- οι πρωτοβουλίες τραπεζών και servicers έχουν προαιρετικό χαρακτήρα. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τις διαδικασίες που επιβλέπει η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η θέσπιση μέτρων αναγκαστικής αναστολής δόσεων δανείων με νομοθετικές πράξεις προϋποθέτει σχετική απόφαση της ΕΒΑ και του SSM.

Επιπλέον, δεδομένου ότι για να μπει ένας οφειλέτες στην προστασία θα πρέπει να προσκομίσει πιστοποιητικό πλημμυροπαθούς -κάτι αδύνατο στην παρούσα φάση- κρίθηκε από το ΥΠΕΘΟ αναγκαία η έκδοση της ΠΝΠ που διασφαλίζει άμεση προστασία των πληγέντων σε βάθος διμήνου -μέχρις ότου, δηλαδή, ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στην έκταση της καταστροφής και των επιπτώσεων στον πιστωτικό κλάδο.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments