Οικονομία

Τράπεζες: Σε επικίνδυνη ζώνη τα επιτόκια για τις ελληνικές τράπεζες

Τράπεζες: Σε επικίνδυνη ζώνη τα επιτόκια για τις ελληνικές τράπεζες

Πηγή Φωτογραφίας: newmoney.gr,Σε επικίνδυνη ζώνη εισέρχονται πλέον τα επιτόκια για τις ελληνικές τράπεζες, μετά την χθεσινή τελευταία απόφαση αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε επικίνδυνη ζώνη εισέρχονται πλέον τα επιτόκια για τις ελληνικές τράπεζες, μετά την χθεσινή τελευταία απόφαση αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Σε επικίνδυνη ζώνη εισέρχονται πλέον τα επιτόκια για τις ελληνικές τράπεζες, μετά την χθεσινή τελευταία απόφαση αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Μπορεί τα καθαρά έσοδα από τόκους να συνεχίσουν να αυξάνονται έως και το τέλος του έτους, ωστόσο το υψηλό κόστος δανεισμού είναι πιθανό να προκαλέσει αρρυθμίες τόσο στις εισπράξεις από εξυπηρετούμενα δάνεια, όσο και στην πιστωτική επέκταση.Πρόκειται για τάσεις που καταγράφονται από την αρχή του έτους και είναι πιθανό να ενισχυθούν τα επόμενα τρίμηνα σύμφωνα με τον ot.gr και τον Άγη Μάρκου.

Στο πλαίσιο αυτό, όχι μόνο θα δουν από τον επόμενο μήνα νέες επιβαρύνσεις στις δόσεις τους οι περισσότεροι δανειολήπτες, μιας και ποσοστό άνω του 95% των χορηγήσεων αφορά σε προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου, αλλά οι καταβολές τους θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για αρκετό καιρό.

Εξαίρεση αποτελούν τα στεγαστικά δάνεια, για τα οποία οι τράπεζες από τον περασμένο Μάιο έχουν ενεργοποιήσει πλαφόν στο τελικό κόστος, με ισχύ για 12 μήνες.

Παράλληλα, ανοδικά αναμένεται να κινηθούν τα επιτόκια στις νέες χρηματοδοτήσεις κυμαινόμενου επιτοκίου όλων των κατηγοριών, εκτός κι αν οι τράπεζες αποφασίσουν να περιορίσουν τα περιθώρια κέρδους τους.

Προβληματισμός επικρατεί και για το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός νέου κύματος πρόωρων αποπληρωμών από δανειολήπτες με επαρκή ρευστότητα για τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του τραπεζικού τους χρέους.

Πρόκειται για μία πρακτική που ξεκίνησε στις αρχές του 2023 και συνεχίζεται έως και σήμερα σε αξιοσημείωτο βαθμό.

ΕΚΤ: Προειδοποιεί για “δύσκολες εποχές”

Η προοπτική ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις ενδεχομένως να έχουν φθάσει στο τέλος τους ελάχιστα μπορεί να «απαλύνει την πληγή», καθώς η ΕΚΤ «σφίγγει ξανά τις στρόφιγγες» σε μία οικονομία που παραπαίει.

Η σημερινή 10η διαδοχική αύξηση των επιτοκίων σηματοδοτεί τη μετάβαση σε νέα εδάφη για τους διαμορφωτές πολιτικής υπό την καθοδήγηση της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς η αισθητή διστακτικότητά τους υποδηλώνει ότι έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτή τη στιγμή προκαλούν πόνο για να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Η απόφαση της ΕΚΤ να οδηγήσει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 4% συνοδεύεται με την φρούδα ελπίδα να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% το 2025.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments