Διεθνή

Λιβύη: Μια χώρα που πνίγεται στον εμφύλιο και τη διαφθορά

Λιβύη: Μια χώρα που πνίγεται στον εμφύλιο και τη διαφθορά

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Economist.com - The lethal negligence of politicians in Morocco and Libya

Μία δεκαετία χάους και συγκρούσεων στη χώρα άφησε τις υποδομές σε παρακμή, τους κρατικούς θεσμούς αδύναμους και ένα έθνος πολιτικά διχασμένο.

Καθώς τα σωστικά συνεργεία μάχονται για να βρουν έως και 20.000 ανθρώπους που πιστεύεται ότι αγνοούνται έπειτα από την καταστροφική πλημμύρα που ισοπέδωσε την πόλη Ντέρνα στην Ανατολική Λιβύη, δεν είναι μόνο η φυσική καταστροφή που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν. Πάνω από μία δεκαετία χάους και συγκρούσεων στη χώρα της Βόρειας Αφρικής άφησε τις υποδομές σε παρακμή, τους κρατικούς θεσμούς αδύναμους και ένα έθνος πολιτικά διχασμένο μεταξύ φατριών στις ανατολικές και τις δυτικές περιοχές της χώρας.

Αυτοί οι παράγοντες απειλούν να περιπλέξουν τόσο την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης όσο και τις προσπάθειες ανάκαμψης, ιδιαίτερα στην πόλη Ντέρνα, το επίκεντρο της καταστροφής, την παράκτια πόλη όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη επιβεβαιωθεί νεκροί. «Στη χώρα υπάρχουν περίπου 140 κυβερνητικά ιδρύματα που είναι χωρισμένα σε ανατολή και δύση», λέει στους «Financial Times» ο Τιμ Ιτον, ειδικός στη Λιβύη στο Chatham House, «οπότε μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο θα είναι να υπάρξει αυτό που χρειάζεται – μια ευρεία ανταπόκριση».

Η προβληματικότητα των υποδομών της χώρας

Ο Mohamed Eljar, επικεφαλής της Libya Desk Consulting, απέδωσε αυτό το γεγονός σε μεγάλο βαθμό στη δυσλειτουργική κυβέρνηση που μαστίζει τη Λιβύη από το 2011. Υπήρχαν ήδη προβλήματα με τις υποδομές. Αλλά δεν είναι μόνο στη Ντέρνα, Ακόμα και η Τρίπολη και η Βεγγάζη έχουν πλημμυρίσει. Έτσι, φυσικά, η διαφθορά και τα δυσλειτουργικά συστήματα διακυβέρνησης είναι οι κύριες αιτίες”.

Από τότε που ο Μουαμάρ Καντάφι ανατράπηκε από λαϊκή εξέγερση το 2011, η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου, γεγονός που οδήγησε στην επέμβαση του ΝΑΤΟ. Οι προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας λειτουργικής δημοκρατίας δεν ευοδώθηκαν και την τελευταία δεκαετία η Λιβύη διοικείται από καθεστώτα που υποστηρίζονται από αντίπαλες πολιτοφυλακές στην πρωτεύουσα Τρίπολη και στη μεγαλύτερη πόλη στα ανατολικά, τη Βεγγάζη, αντίστοιχα.

Στα χρόνια μετά την εκδίωξη του Καντάφι, η Ντέρνα θεωρείτο προπύργιο ισλαμιστών εξτρεμιστών, συμπεριλαμβανομένων των παρακλαδιών του Ισλαμικού Κράτους. Στη συνέχεια έπεσε υπό τον έλεγχο του στρατηγού Χαφτάρ το 2018 και το 2019, αφού ο ισχυρός άνδρας που ελέγχει τα ανατολικά της χώρας πολιόρκησε την πόλη για δύο χρόνια. Επειτα από τόσα χρόνια βίαιων συγκρούσεων δεν έγινε καμία προσπάθεια για την ανάπτυξη της Ντέρνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments