Ελλάδα

Έργο Σκουριών: Επενδύσεις ύψους 72 δισ. ευρώ για τον εφοδιασμό της ευρωπαϊκής βιομηχανίας

Έργο Σκουριών: Επενδύσεις ύψους 72 δισ. ευρώ για τον εφοδιασμό της ευρωπαϊκής βιομηχανίας

Πηγή Φωτογραφίας: AlfaVita.gr

Με την ευρωπαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία για τις ΟΠΥ να κατατάσσει τον χαλκό στα στρατηγικά και κρίσιμα μέταλλα, η σημασία της ανάπτυξης του έργου των Σκουριών αποκτά άλλη διάσταση, καθώς στο παγκοσμίου κλάσης κοίτασμα χαλκού και χρυσού στις Σκουριές υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα 740.000 τόνων χαλκού και 3,6 εκατομμυρίων ουγκιών χρυσού.

Είναι απαραίτητες για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό, την ανάπτυξη τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, κ.α. Όλα βασίζονται στην επάρκεια και τον ομαλό εφοδιασμό αυτών των κρίσιμων και στρατηγικών πρώτων υλών.

Η αυξανόμενη ζήτηση αυτών των κρίσιμων για την ενεργειακή μετάβαση μετάλλων δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε η χώρα μας να καθιερωθεί ως μια νέα πηγή εφοδιασμού για την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Αυτό, διότι η Ελλάδα διαθέτει πλούσιο σε ορυκτούς πόρους υπέδαφος, με μεγάλο ποσοστό αυτού του πλούτου να εντοπίζεται στη ΒΑ Χαλκιδική, όπου η αξία των συνολικών αποθεμάτων συνολικά αποτιμάται στα 72 δισ. ευρώ.

Με την ευρωπαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία για τις ΟΠΥ να κατατάσσει τον χαλκό στα στρατηγικά και κρίσιμα μέταλλα, η σημασία της ανάπτυξης του έργου των Σκουριών αποκτά άλλη διάσταση, καθώς στο παγκοσμίου κλάσης κοίτασμα χαλκού και χρυσού στις Σκουριές υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα 740.000 τόνων χαλκού και 3,6 εκατομμυρίων ουγκιών χρυσού. Η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της πρόκλησης που δημιουργεί η ολοένα και αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση σε χαλκό, τροφοδοτώντας μάλιστα την εφοδιαστική αλυσίδα με αποθέματα που εξορύσσονται εντός ευρωπαϊκού εδάφους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το έργο είναι σχεδιασμένο με τα υψηλότερα σχεδιαστικά πρότυπα σε επίπεδο λειτουργίας, ασφάλειας και περιβαλλοντικής διαχείρισης και μέσα από καινοτόμες τεχνολογίες όπως αυτή της Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων, το νέο Ολοκληρωμένο Συστήμα Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων και την Παράλληλη Αποκατάσταση, θα εξασφαλίζεται μέγιστη περιβαλλοντική προστασία με το χαμηλότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Στην πλήρη ανάπτυξή της, η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός έχει τη δυναμική να καταστήσει την Ελλάδα 3η παραγωγό χώρα χρυσού στην Ευρώπη ενισχύοντας το γεωστρατηγικό της ρόλο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενισχύοντας περαιτέρω το εξαγωγικό της έργο, με πολύπλευρα οφέλη τόσο για το λιμάνι Θεσσαλονίκης -σήμερα αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα κοντέινερ-, όσο και τις τοπικές μεταφορικές εταιρείες.

Συγχρόνως θα ξεκλειδώσει σημαντικά οφέλη για τη χώρα και την τοπική κοινωνία, αποτέλεσμα της ήδη πραγματοποιθείσας επένδυσης ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, αλλά και των πρόσθετων επενδύσεων 1,9 δισ. δολαρίων που θα συνεισφέρουν έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο περί τα 2 δισ. ευρώ, προμήθειες από ελληνικές επιχειρήσεις άνω των 4 δισ. ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια ζωής του μεταλλείου θα επενδυθούν 80 εκατ. δολάρια σε έργα τοπικής ανάπτυξης, που θα επενδυθούν με τρόπο εμπροσθοβαρή, με σκοπό να ενισχύσουν την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments