Policy Briefs

Καλπάζει η ακροδεξιά στη Γερμανία

Καλπάζει η ακροδεξιά στη Γερμανία

Πηγή Φωτογραφίας: (AP Photo/Jens Meyer), Κρίση του ευρώ το 2012. Προσφυγική κρίση του 2015. Πανδημική κρίση του 2020. Πληθωριστική και ενεργειακή κρίση από το 2022

Κρίση του ευρώ το 2012. Προσφυγική κρίση του 2015. Πανδημική κρίση του 2020. Πληθωριστική και ενεργειακή κρίση από το 2022 και εξής, στο φόντο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Κρίση του ευρώ το 2012. Προσφυγική κρίση του 2015. Πανδημική κρίση του 2020. Πληθωριστική και ενεργειακή κρίση από το 2022 και εξής, στο φόντο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Κάθε μία από αυτές ήταν και ένα “κύμα” το οποίο η “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) καβάλησε για να γίνει πιο δυνατή. Αυτό που ξεκίνησε πριν δέκα χρόνια ως “κόμμα καθηγητών”, με σημαία την άρνηση των προγραμμάτων διάσωσης του ευρωπαϊκού Νότου, μεταλλάχθηκε σε κάτι σαφέστερα ακροδεξιό, ποντάροντας αρχικά στα ξενοφοβικά ανακλαστικά που γέννησε η ξαφνική υποδοχή ενός εκατομμυρίου Σύρων, αντλώντας κατόπιν από την αμφισβήτηση των πολιτικών αντιμετώπισης του κορονοϊού και καταλήγοντας στην άρνηση της “ατλαντικής συναίνεσης” σε ό,τι αφορά τη στάση έναντι της Ρωσίας.

Όσο περισσότερο όμως μοιάζει να απομακρύνεται από το mainstream της γερμανικής πολιτικής, τόσο περισσότερο πλησιάζει η AfD τον στόχο της εξόδου από την “υγειονομική ζώνη” της πολιτικής απομόνωσης. Για τον απλούστατο λόγο ότι ενισχύεται εκλογικά σε όλο και περισσότερα ομόσπονδα κρατίδια (κατεξοχήν στα ανατολικά), με αποτέλεσμα να είναι σε λίγο αριθμητικά αδύνατη η δημιουργία μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας χωρίς τη συμπερίληψή της, παρά μόνο με όλο και πιο ετερόκλητους συνασπισμούς ή, σε κεντρικό επίπεδο, με μία συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών την οποία καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει τη διάθεση να επαναλάβει.

Χωρίς διεξόδους

Στο κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό της σημερινής Γερμανίας, όπου παραδοσιακοί “μπαλαντέρ” όπως το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) φλερτάρουν με ποσοστά κάτω από το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και όπου το Κόμμα της Αριστεράς (Linke) οδεύει προς διάσπαση και περιθωριοποίηση η άνοδος της AfD συνιστά μείζονα ανατροπή.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την πολιτική αποτύπωση των κλυδωνισμών που επιφέρει η απειλή αποβιομηχάνισης της χώρας, αλλά και η αντισυσπείρωση όσων αντιδρούν στις woke πολιτικές στις οποίες πρωταγωνιστούν οι συγκυβερνώντες Πράσινοι. Και στην έλλειψη πνοής και συνοχής της τρικομματικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική ούτε η αντιπολιτευόμενη Χριστιανοδημοκρατία του Κρίστιαν Μερτς, που πιέζεται από την AfD, υιοθετεί μέρος της ρητορικής της και φλερτάρει, όχι χωρίς ισχυρές αντιδράσεις, με την ιδέα συνεργασίας μαζί της, καταρχήν σε κρατιδιακό επίπεδο.

Πρωτιά στα ανατολικά

Ενδεικτική είναι η τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Infratest-dimap για λογαριασμό της ραδιοτηλεόρασης Βερολίνου-Βρανδεμβούργου rbb24: Στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, που περιβάλλει τη γερμανική πρωτεύουσα, η AfD συγκεντρώνει, έναν χρόνο πριν από τις εκεί εκλογές, το εντυπωσιακό 32%, ενώ μάχη για τη δεύτερη θέση δίνουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 20% και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με 18%. Οι Πράσινοι και η Αριστερά βρίσκονται στην τέταρτη θέση με 8% και οι σχετικά νεότευκτοι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι συγκεντρώνουν 6%. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) μένουν εκτός τοπικού κοινοβουλίου με 4%.

Αυτά σε ένα κρατίδιο όπου ήδη το 2019 η ακροδεξιά είχε λάβει στις εκλογές ποσοστό 23,5%, αυξάνοντας τότε τη δύναμή της κατά 11,3 μονάδες και καθιστώντας αναπόφευκτη τη δημιουργία τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού από το SPD (26,2% των ψήφων, με πτώση κατά -5,7% από το 2014), την CDU (15,6% με πτώση κατά -7,4%) και τους Πράσινους.

Τα άκρως αντιφατικά χαρακτηριστικά αυτής της ενίσχυσης της AfD φανερώνει, στην ίδια έρευνα, το γεγονός ότι ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής της ομάδας και πιθανότερος υποψήφιος πρωθυπουργός στις επικείμενες εκλογές, Χανς-Κρίστοφ Μπερντ, συγκεντρώνει την αποδοχή μόλις του 7% των πολιτών του Βρανδεμβούργου, ενώ, αντίθετα, ο Σοσιαλδημοκράτης νυν πρωθυπουργός Ντίτμαρ Βόιντκε συγκεντρώνει προσωπικό ποσοστό αποδοχής 51%, παρά το 57% των δυσαρεστημένων από την κυβέρνηση του κρατιδίου.

Σε κάθε περίπτωση η πολιτική “καραντίνα” μοιάζει να αποτελεί παρελθόν για τη γερμανική ακροδεξιά, καθώς το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα είχε αντίρρηση στην ενδεχόμενη συμμετοχή της AfD στην τοπική κυβέρνηση, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει μόλις το 38%. Μολονότι δε το 58% εκτιμά ότι η AfD δεν παίρνει αρκετή απόσταση από ακροδεξιές θέσεις, την ίδια άποψη διατύπωνε τον Σεπτέμβριο του 2019 το 77%.

Πηγή: capital.gr//Κώστας Ράπτης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments