Οικονομία

Άδωνις: Η ανεργία κάτω από 10% το 2025

Άδωνις: Η ανεργία κάτω από 10% το 2025

Πηγή Φωτογραφίας: [363522] ΒΟΥΛΗ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Τι τόνισε από το Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου.

Στην πορεία της αγοράς εργασίας, τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για μείωση της ανεργίας και τις προβλέψεις του νέου εργασιακού νομοσχεδίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα του ΟΤ Forum στη ΔΕΘ.

Αναφορικά με την ανεργία εκτίμησε ότι μέχρι το 2025 θα υποχωρήσει κάτω από το 10% ενώ υπενθύμισε ότι, βάσει μνημονιακή δέσμευσης, θα χρειαστεί το μονοψήφιο νούμερο να διατηρηθεί για έναν χρόνο προκειμένου να ξεπαγώσουν οι τριετίες. «Από τη μνημόνιο βγήκαμε, οι νόμοι του μνημονίου ισχύουν», υπενθύμισε.

«Θέλω η θητεία μου να συνδεθεί με τη ΔΥΠΑ», είπε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού αποτελεί μακροπρόθεσμα το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία. «Πρέπει να ταιριάξουμε ανέργους με θέσεις εργασίας», σημείωσε.

Εκτίμησε ότι το 10% της ανεργίας περιλαμβάνει μεγάλο κομμάτι μαύρης εργασίας, ενώ υπογράμμισε την απροθυμία των Ελλήνων εργαζομένων να εργαστούν σε κλάδους που απαιτούν χειρωνακτική εργασία όπως στις κατασκευές.

Αναφορικά με το ύψος των μισθών κάλεσε «να εμπιστεύεστε τον καπιταλισμό» καθώς η αύξηση της ζήτησης για εργαζόμενους ανεβάζει τους μισθούς. «Την ώρα που η Ευρώπη μπαίνει σε ύφεση, η Ελλάδα με την επενδυτική βαθμίδα θα έχει πρόσβαση σε κεφάλαια που θα φέρουν ανάπτυξη. Έτσι θα υπάρξει σύγκλιση με την Ευρώπη», είπε.

Σχετικά με το εργασιακό νομοσχέδιο και τις συμβάσεις κατά παραγγελία, μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας είπε ότι σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται το ¼ του μισθού που θα συμφωνηθεί, ανεξαρτήτως πόσες ώρες θα κληθούν να δουλέψουν. Ξεκαθάρισε ότι θα απαγορεύεται η μετατροπή κανονικών συμβάσεων σε κατά παραγγελία, ενώ η σύμβαση του εργαζόμενου με δεύτερο εργοδότη δεν θα μπορεί να αφορά εταιρεία συγγενική της βασικής για να μην παρακάμπτεται η πληρωμή υπερωρίας.

Επίσης, ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι μετά τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα παρουσιαστεί η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο νόμος για τα επαγγελματικά ταμεία ασφάλισης. Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής οι εγγεγραμμένοι στο ΤΕΚΑ ανέρχονται σε 280 χιλιάδες.

Τόνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση εξετάζει την παροχή κινήτρων για την ιδιωτική ασφάλιση ακινήτων και περιουσιών.

Όσον αφορά τις «αρρυθμίες» που παρατηρούνται στην κυβέρνηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα να κρίνει αν χρειάζεται ανασχηματισμός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments