SPOTLIGHTS

ΕΤΑΔ: Τα ακίνητα φιλέτα που βγαίνουν στην αγορά

ΕΤΑΔ: Τα ακίνητα φιλέτα που βγαίνουν στην αγορά

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου), Ακίνητα που βρίσκονται στο… πάνω ράφι και μπορούν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα στο ταμείο, όπως το κλειστό γυμναστήριο ΤΑΕ KWON DO

Η συγκυρία θεωρείται ιδανική για την προσέλκυση νέων κεφαλαίων που είναι διατεθειμένα να επενδύσουν στη δυναμική της χώρας

Με την ελληνική αγορά να αποτελεί έναν από τους πλέον «hot» προορισμούς για τους ξένους επενδυτές, ειδικά στον τομέα του real estate, η ΕΤΑΔ προχωρά στην αξιοποίηση ορισμένων από τον πλέον προβεβλημένων ακινήτων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της.

Ακίνητα που βρίσκονται στο… πάνω ράφι και μπορούν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα στο ταμείο, όπως το κλειστό γυμναστήριο ΤΑΕ KWON DO που αποτελεί το κτίριο-σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και η Ακτή Βουλιαγμένης, το διαμάντι του παραλιακού μετώπου.

Η συγκυρία θεωρείται ιδανική για την προσέλκυση νέων κεφαλαίων που είναι διατεθειμένα να επενδύσουν στη δυναμική της χώρας. «Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο και λόγω των ελκυστικών αποτιμήσεων σε σχέση με τη διεθνή αγορά», σημειώνουν στον OT παράγοντες της κτηματαγοράς.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Παναγιώτης Μπαλωμένος, μιλώντας στο ΟΤ Forum που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ περιέγραψε το πλαίσιο αλλά και τους στόχους της εταιρείας.

«Το φιλόδοξο πρόγραμμα της εταιρείας», όπως είπε, «έχει ως στόχο στο τέλος του 2023 να είναι αξιοποιημένο το 97% του παραλιακού μετώπου από Πειραιά μέχρι Σούνιο, το 70% των Ξενία, το 70% των τουριστικών περιπτέρων, το 87% των ολυμπιακών ακινήτων που διαχειρίζεται η εταιρεία».

Στα σκαριά 12 διαγωνισμοί

Προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογούνται άμεσα 12 διαγωνισμοί για ακίνητα που θεωρούνται τα πετράδια του στέμματος της ΕΤΑΔ.

Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί το κλειστό γυμναστήριο ΤΑΕ KWON DO. Το κτίριο-σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το 2004 και πρόσθεσαν αίγλη στο ελληνικό success story της εποχής. Ο διαγωνισμός, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αφορά στην πολυετή εκμίσθωση του ακινήτου, το οποίο προορίζεται να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο στην αρχή της… Αθηναϊκής Ριβιέρας σύμφωνα με τον ot.gr

Οι προσδοκίες είναι πολλές, με δεδομένο πως πρόκειται για ένα ακίνητο με πολλά πλεονεκτήματα. Πέρα από την κομβική θέση στον γεωγραφικό ιστό της πρωτεύουσας διαθέτει κτήρια και χώρους όπως την Πλατεία Νερού, την Εσπλανάδα και το Γυάλινο Κτήριο που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να αποτελέσουν πόλο έλξης των επισκεπτών.

Η Πλατεία Νερού αποτελεί ανοιχτό συναυλιακό χώρο και βρίσκεται μια ανάσα από την θάλασσα ενώ η Εσπλανάδα, ως γέφυρα, είναι το σημείο που ενώνει το αστικό τοπίο και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την παραλία και οριοθετεί την έξοδο προς τη θάλασσα.

Το Badminton στο Γουδί και το διαμάντι στην Βουλιαγμένη

Ψηλά στην ατζέντα είναι και ένα ακόμη εμβληματικό ολυμπιακό ακίνητο. Ο λόγος για το στάδιο του Badminton, στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδί που βρίσκεται σε φάση τεχνικής ωρίμανσης. Στις ράγες έχει μπει και η αξιοποίηση της Ακτής Βουλιαγμένης, η οποία θεωρείται το «διαμάντι» του παραλιακού μετώπου. Έχει μήκος παραλίας 650 μέτρων και συγκαταλέγεται στις πλέον δημοφιλείς οργανωμένες παραλίες της Αττικής με δυναμικότητα έως 8.000 λουόμενους ημερησίως.

Ξενία, ένας κρυμμένος θησαυρός

Η σκυτάλη περνάει και στα «Ξενία», τα οποία επί πολλές δεκαετίες αποτέλεσαν την ατμομηχανή του ελληνικού τουρισμού. Πρόκειται για ξενοδοχεία που αποτέλεσαν μέρος ενός κρατικού προγράμματος το οποίο στόχευε την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο, υπό την εποπτεία του Ε.Ο.Τ.

Το ποσοστό αξιοποίησης των ΞΕΝΙΑ που διαχειρίζεται πλέον η ΕΤΑΔ ανέρχεται σε 72%. Από τα συνολικά 28 ΞΕΝΙΑ που ανήκουν στη διοίκηση και διαχείριση της ΕΤΑΔ, 13 είναι μισθωμένα, 3 παραχωρημένα για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας ενώ για 8 επίκειται διαγωνισμός έως το τέλους του έτους με σκοπό τη μακροχρόνια μίσθωσή τους.

Τα ΞΕΝΙΑ που θα βγουν σε διαγωνισμό έως το τέλος του έτους 2023 είναι τα εξής:

·        ΞΕΝΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

·        ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΕΝΤΖΙΟΥ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ

·        ΞΕΝΙΑ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ

·        ΞΕΝΙΑ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

·        ΞΕΝΙΑ ΚΑΡΤΕΡΟΥ

·        ΞΕΝΙΑ ΞΑΝΘΗΣ

·        ΞΕΝΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑΣ

·        ΞΕΝΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Η περιουσία της ΕΤΑΔ

Σήμερα στην ΕΤΑΔ υπάρχουν 70.000 εγγραφές ακινήτων τα οποία δεν σημαίνει πως μπορούν να αξιοποιηθούν όλα Κάποια για παράδειγμα από τα  ακίνητα που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ ανήκουν στα καταπατημένα του Δημοσίου ενώ πρόσφατα διαγράφηκαν από το μητρώο της εταιρείας 3.164 ακίνητα τα οποία σύμφωνα με το Ν.1644/86 έχουν αποδοθεί σε κατόχους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο πενταετές πάντως πλάνο της εταιρείας εμπεριέχεται και η εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της ώστε να μπορέσει να καταλήξει στον πραγματικό αριθμό των ακινήτων που μπορούν να αξιοποιηθούν και βέβαια να φέρουν περισσότερα έσοδα στην Εταιρεία και στο Δημόσιο σύμφωνα με τον ot.gr

Τα λειτουργικά έσοδα πάντως της ΕΤΑΔ  στο επτάμηνο του 2023 αυξήθηκαν συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 κατά € 2,1 εκατ. σε ποσοστό 7% ενώ  το EBITDA παρουσίασε αύξηση 48% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι

Κοινωνικό πρόσημο

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μπαλωμένος στο πρόσφατο OT Forum που έγινε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, η ΕΤΑΔ παράλληλα με τα παραπάνω βρίσκεται σε συζητήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία, με ζητούμενο τη δυνατότητα αξιοποίησης ακινήτων με κοινωνικό πρόσημο, όπως για παράδειγμα η στέγαση δημοσίων υπαλλήλων που μετακινούνται από την κύρια κατοικία τους σε άλλα μέρη και δυσκολεύονται στην εξεύρεση κατοικίας λόγω υψηλών ενοικίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments