EDITOR'S PICK

Μπορεί ο αθλητισμός να θεραπεύσει την κατάθλιψη;

Μπορεί ο αθλητισμός να θεραπεύσει την κατάθλιψη;

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Η κατάθλιψη μπορεί να αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα πολύ δραστικών εμπειριών και συγκρούσεων, αλλά και ως αποτέλεσμα άγχους ή ακόμη και λόγω γενετικής προδιάθεσης

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην κατάθλιψη. Στους Αγώνες Invictus βετεράνοι μαθαίνουν να αντιμετωπίσουν τις τραυματικές εμπειρίες τους από τον πόλεμο.

Οι Αγώνες Invictus έγιναν φέτος για πρώτη φορά στη Γερμανία και ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο. Οι αγώνες αυτοί για βετεράνους με αναπηρία διεξάγονται συνήθως κάθε δύο χρόνια. Περισσότεροι από 500 τραυματίες και άρρωστοι στρατιώτες και βετεράνοι από 21 έθνη αγωνίστηκαν μεταξύ τους σε δέκα αθλήματα. Περίπου οι μισοί από τους ανταγωνιστές υποφέρουν κυρίως από ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως η κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη μπορεί να αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα πολύ δραστικών εμπειριών και συγκρούσεων, αλλά και ως αποτέλεσμα άγχους ή ακόμη και λόγω γενετικής προδιάθεσης. Μειώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των προσβεβλημένων και συχνά οδηγεί σε περαιτέρω ασθένειες.

Οι συνήθεις μορφές θεραπείας είναι η ψυχοθεραπεία και διάφορα φάρμακα, κυρίως αντικαταθλιπτικά, αλλά αυτά δεν έχουν πάντα αποτέλεσμα.

Για σοβαρές διαταραχές, που είναι ανθεκτικές στη θεραπεία, οι ασθενείς υποβάλλονται επίσης στη λεγόμενη θεραπεία ηλεκτροσπασμών, ECT. Αυτό συμβαίνει με τη βοήθεια ηλεκτρικών ερεθισμάτων. Είναι μια διαδικασία διέγερσης του εγκεφάλου πολύ αποτελεσματική στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά επίσης και μια σοβαρή επέμβαση που γίνεται με ελαφρά αναισθησία.

Ο αθλητισμός ως συμπλήρωμα θεραπείας

Πολλές θεραπείες για την κατάθλιψη συνδυάζονται πλέον με αθλητικές δραστηριότητες. Διάφορες μελέτες και οι εμπειρίες των θεραπευτών έχουν δείξει ότι ο αθλητισμός μπορεί να είναι ένα σημαντικό συμπληρωματικό συστατικό της θεραπείας της κατάθλιψης και χρησιμοποιούνται ανάλογα. Θα μπορούσαν όμως οι αθλητικές δραστηριότητες να έχουν αποτέλεσμα και ως είδος αποκλειστικής θεραπείας;

Για τους ασθενείς αυτό θα σήμαινε: Όχι συνεδρίες με ψυχοθεραπευτή ή ψυχίατρο και όχι αντικαταθλιπτικά. Τα πλεονεκτήματα θα ήταν προφανή: δεν θα υπήρχαν παρενέργειες, εκτός ίσως από ένα διάστρεμμα στον αστράγαλο ή πόνο στους μύες. Αυτό αποτελεί αντικείμενο διαφόρων ερευνητικών προγραμμάτων εδώ και αρκετό καιρό.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments