Διεθνή

Το ελαιόλαδο «νέος χρυσός»: Εξαντλείται το απόθεμα στην Ευρώπη [vid]

Το ελαιόλαδο «νέος χρυσός»: Εξαντλείται το απόθεμα στην Ευρώπη [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Η Ευρώπη έχει σχεδόν εξαντλήσει τα τοπικά αποθέματα ελαιολάδου αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατέστρεψαν τη συγκομιδή για δεύτερο χρόνο.

Tα ακραία καιρικά φαινόμενα κατέστρεψαν τη συγκομιδή για δεύτερο χρόνο - Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Η Ευρώπη έχει σχεδόν εξαντλήσει τα τοπικά αποθέματα ελαιολάδου αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατέστρεψαν τη συγκομιδή για δεύτερο χρόνο.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο είπε ότι πρέπει να εισάγει προμήθειες από τη Νότια Αμερική για να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

«Σήμερα είναι σχεδόν αδύνατο να αγοράσει κανείς ελαιόλαδο. Είναι sold out», δήλωσε ο Walter Zanre, διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού βραχίονα ελαιόλαδου Filippo Berio.

Τα ελαιόδεντρα καλλιεργούνται γύρω από τη Μεσόγειο εδώ και χιλιάδες χρόνια, με την Ισπανία να παράγει μόνο το ήμισυ της παγκόσμιας προμήθειας ελαιολαδου, αλλά οι πυρκαγιές και οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού σημαίνουν ότι το μέλλον αυτής της αρχαίας βιομηχανίας φαίνεται όλο και πιο αβέβαιο.

Η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να μειωθεί στους 2,4 εκατομμύρια τόνους σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς, λιγότερο από την περσινή συγκομιδή και πολύ χαμηλότερη από την παγκόσμια ζήτηση περίπου 3 εκατομμυρίων τόνων, μετά την ξηρασία και τους καύσωνες άνω των 40 βαθμών που έπληξαν την παραγωγή στην Ισπανία.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε άλλες σημαντικές αναπτυσσόμενες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, καθώς και στην Τουρκία και το Μαρόκο, έχουν προσθεθεί στην κρίση.

Ο Zanre είπε ότι η εταιρεία είχε ακόμα απόθεμα για να καλύψει τις απαιτήσεις παράδοσης, αλλά αναγκάστηκε να εισάγει ελαιόλαδο από τη Χιλή για να καλύψει το κενό πριν από την άφιξη της φετινής συγκομιδής, η οποία ξεκινά τον Οκτώβριο, καθώς οι προμήθειες χονδρικής εξαντλούνται σε όλη την Ευρώπη σύμφωνα με το Guardian.

Το μέγεθος της φετινής συγκομιδής ήταν πλέον «πολύ μακριά» από τα ιστορικά πρότυπα, με την Ισπανία να αναμένεται να παράγει 750.000 τόνους – περισσότερους από τους 660.00 που παρήχθησαν στην κακή συγκομιδή του περασμένου έτους, αλλά πολύ λιγότερο από τους 1,3 εκατ. τόνους περίπου. να υπολογίζονται τα προηγούμενα χρόνια.

«Έχουμε επιβαρυνθεί με άλλη μια δύσκολη χρονιά», είπε ο Zanre. «Κατά τη διάρκεια της αρχής του καλοκαιριού πιστεύαμε ότι τα πράγματα μπορεί να βελτιωθούν, αλλά όσο προχωρούσε το καλοκαίρι τα πράγματα έγιναν χειρότερα».

Οι αγρότες λένε ότι τα εισοδήματά τους έχουν πληγεί καθώς οι φτωχές καλλιέργειες συνδυάζονται με το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και εργασίας.

Ο Rafa Guzmán, ελαιοπαραγωγός στο Jaén – το λίκνο της ελαιοπαραγωγής της Ισπανίας – ο οποίος επίσης υπηρετεί ως τοπικός επικεφαλής της Asaja, της μεγαλύτερης αγροτικής ένωσης της Ισπανίας, είπε ότι ορισμένοι αγρότες αντιμετώπιζαν την καταστροφή καθώς οι συνθήκες ξηρασίας συνέχιζαν να τους επηρεάζουν.

«Η συγκομιδή εδώ είναι μειωμένη κατά 70-80%,» δήλωσε.

«Είναι απαίσιο για τους ανθρώπους εδώ κάτω. Πάντα υπήρχε η περίεργη κακή συγκομιδή, όπως πέρυσι. Μα δύο κακές συγκομιδές στη σειρά; Δεν μπορώ να θυμηθώ κανένα – και είμαι 50 και δουλεύω τα δέντρα με τον μπαμπά μου από τότε που ήμουν παιδί. Υπάρχουν άνθρωποι που είχαν ελιές πέρυσι και δεν έχουν καμία φέτος. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να σταματήσουν να καλλιεργούν ελιές. Δεν ξέρουμε».

Η Ελλάδα αναμένεται να παράγει μόνο 200.000 τόνους φέτος, το ένα τρίτο λιγότερο από πέρυσι μετά από υπερβολική ζέστη και προβλήματα με προσβολές από μύγες.

Ο Μανώλης Γιαννούλης, επικεφαλής της ελληνικής διεπαγγελματικής ένωσης ελαιολάδου, δήλωσε ότι οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν αυξήσεις τιμών «πάνω από 100%.

«Εξετάζουμε τη μείωση των ρυθμών παραγωγής κατά το ήμισυ φέτος», ανέφερε. «Η ανισορροπία ζήτησης και προσφοράς έχει ήδη οδηγήσει σε πολύ μεγάλες αυξήσεις τιμών, τις οποίες απολαμβάνουν οι παραγωγοί, αλλά βλάπτουν πολύ τους καταναλωτές».

Temperatures

Οι κατασκευαστές κατέχουν μόνο περίπου 115.000 μετρικούς τόνους διαθέσιμου αποθέματος ελαιολάδου στην Ισπανία, σύμφωνα με αναλυτές της ομάδας δεδομένων εμπορευμάτων Mintec, έναντι μηνιαίας χρήσης περίπου 60.000 τόνων.

«Αν επιμείνει αυτός ο ρυθμός εξάντλησης, οι γνώστες της αγοράς προειδοποιούν ότι τα αποθέματα ελαιολάδου θα μπορούσαν να εξαντληθούν πριν από την άφιξη των φρέσκων συγκομιδών, που παραδοσιακά ξεκινούν στην Ισπανία γύρω στον Οκτώβριο», δήλωσε ο Kyle Holland, αναλυτής βρώσιμων ελαίων στη Mintec.

Οι φόβοι για ελλείψεις έχουν εκτοξεύσει τις τιμές χονδρικής στον ουρανό. Το κόστος του έξτρα παρθένου ελαιολάδου από την Ανδαλουσία, στη νότια Ισπανία, εκτοξεύτηκε στα 8,45 ευρώ ανά κιλό αυτόν τον μήνα, υπερδιπλάσια από την τιμή του περασμένου έτους και το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ για την Ισπανία με βάση τα δεδομένα τιμών που εκτείνονται σε περισσότερα από 20 χρόνια.

Αυτό προκάλεσε αύξηση 47% στις τιμές λιανικής στα μεγάλα σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με αναλυτές της Assosia.

Οι ελπίδες της Ιταλίας να παράγει έως και 350.000 τόνους πιστεύεται ότι έχουν χτυπηθεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένης της ξηρασίας – και ακόμη και τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις στην κύρια αναπτυσσόμενη περιοχή της Απουλίας, που έριξαν ώριμα φρούτα από τα δέντρα.

Οι παραγωγοί της Ιταλίας έχουν επίσης πληγεί από τη βακτηριακή ασθένεια με το παρατσούκλι «Έμπολα της ελιάς» – Xylella fastidiosa – η οποία έχει σκοτώσει 6 εκατομμύρια δέντρα τα τελευταία χρόνια.

Η Τυνησία, η Τουρκία και η Συρία σταμάτησαν πρόσφατα να εξάγουν πετρέλαιο καθώς προσπαθούν να προστατεύσουν ένα τοπικό βασικό προϊόν από τις υψηλές τιμές διεθνώς.

Ο Zanre προβλέπει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς η κλιματική έκτακτη ανάγκη αναμένεται να σημαίνει θερμότερα, ξηρότερα και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments