Ελλάδα

Κακοκαιρία Elias: Μαγνησία και Β. Εύβοια μετρούν τις πληγές τους

Κακοκαιρία Elias: Μαγνησία και Β. Εύβοια μετρούν τις πληγές τους

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ "ELIAS" / ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Ποια είναι η κατάσταση δύο 24ωρα μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας.

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες που καταγράφονται στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία Elias  στη Θεσσαλία, που δέχθηκε δεύτερο ισχυρότατο χτύπημα μέσα σε 20 ημέρες, αλλά και στη Βόρεια Εύβοια και τη Φθιώτιδα.

Νομός Μαγνησίας

Στο Βόλο συνεχίζεται η έλλειψη πόσιμου νερού σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα. Το νερό που κατά διαστήματα φτάνει στις βρύσες των σπιτιών και των επιχειρήσεων δεν είναι πόσιμο σύμφωνα με τις αναλύσεις που έγιναν και που ανακοίνωσε και το υπουργείο Υγείας χθες το βράδυ, επισήμανση που έχει κάνει και ο Δήμος Βόλου εφιστώντας την προσοχή των πολιτών.

Παράλληλα συνεχίζεται με πρόγραμμα η δωρεάν διανομή εμφιαλωμένου νερού στους κατοίκους των προαστίων που επλήγησαν από τις πλημμύρες όπως στην Αγριά,τις Αλυκές,τον Ανω Βόλο,αλλά και σε συνοικίες του Βόλου που σαρώθηκαν από τα νερά και τις λάσπες. Συνεργεία της ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου,μαζί με τεχνικούς της ΕΥΔΑΠ που συνδράμουν στην αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο ύδρευσης εργάζονται αδιάκοπα, αλλά σύμφωνα με τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο,η ομαλότητα για την πλήρη υδροδότηση με καθαρό πόσιμο νερό και των προαστίων θα επέλθει μετά από 10 ημέρες περίπου.

Παράλληλα συνεργεία καθαρισμού επιχειρούν στον καθαρισμό δρόμων και πλατειών από τις φερτές ύλες και τους τόνους λάσπης που έχουν καλύψει ακόμη το κέντρο και την παραλία του Βόλου. Από χθες το βράδυ και μέχρι αύριο τα ξημερώματα η Αστυνομία έκλεισε για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων τις κεντρικές λεωφόρους και οδούς Δημητριάδος, Ιάσονος και Λαμπράκη για να δουλέψουν τα συνεργεία και να καθαρίσουν τα οδοστρώματα και τα πεζοδρόμια. Το ίδιο θα γίνει σταδιακά και σε άλλους δρόμους. Ανακοινώθηκε επίσης ότι από σήμερα στις 9 το πρωί ανοίγει ο παραλιακός δρόμος της Αγριάς και στα δύο ρεύματα μετά από προσπάθειες δύο ημερών για την απομάκρυνση των βουνών λάσπης, των φερτών υλών και των κατεστραμμένων αυτοκινήτων που κάλυψαν την περιοχή μετά την υπερχείλιση του χειμάρρου Ματσάγγος. Από τη θεομηνία που σάρωσε την Αγριά καταστράφηκαν ολοσχερώς όλες οι παραλιακές επιχειρήσεις, εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν και άγνωστος αριθμός αυτοκινήτων χαθηκαν στις λάσπες και στη θάλασσα, ενώ διαλύθηκαν και οι σιδηροτροχιές του τρένου του Πηλίου που περνούσε από την παραλία.

Στις Αλυκές του Βόλου,οι καταστροφές είναι επίσης ανυπολόγιστες αφού υπέστησαν μεγάλες ζημιές δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης, ξενοδοχειακός εξοπλισμός ξενοδοχείων,δεκάδες αυτοκίνητα καθώς και εκατοντάδες σπίτια που καλύφθηκαν από τα νερά και τις λάσπες.Οι δρόμοι είναι αδιάβατοι από τους τόνους λάσπης και τις πέτρες που κατέβηκαν από το βουνό και την περιοχή Πανόραμα. Προς τα προάστια του Βόλου στις πλαγιές του Πηλίου η οδική επικοινωνία είναι σχεδόν αδύνατη, αφού στο ύψος του Ασκληπιείου Ανω Βόλου, χάθηκε ο δρόμος από τα νερά του Κραυσίδωνα με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η πρόσβαση προς Ανω Βόλο, Ανακασιά, Αγιο Ονουφριο, Αηδονοφωλιές έως και τη Μακρινίτσα που δεν έχει καμμία οδική σύνδεση με τον Βόλο. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και προς την ‘Αλλη Μεριά.

Οι Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου εκτελούν δρομολόγια αραιά εντός της πόλης του Βόλου,αλλά τα προαστιακά προς Αγριά,Πλατανίδια,’Αλλη Μεριά,Μελισσάτικα, Ανω Βόλο, Κατηχώρι, όπως και η γραμμή 49 πρός Αγία Παρασκευή δεν εκτελούνται. Από το Δήμο Βόλου ανακοινώθηκε ότι τα σχολεία στην πόλη θα λειτουργήσουν κανονικά από τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, με εξαίρεση το 6ο Λύκειο και τα 7ο και 9ο Γυμνάσια Βόλου, όπως και το ΕΕΕΕΚ και το 4ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, λόγω προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση του κτιρίου και το ΙΕΚ και το 4ο ΕΠΑΛ στο Φυτόκο, λόγω σοβαρών ζημιών σε αίθουσες του κτιρίου,ενώ στα σχολεία της περιφέρειας του Δήμου Βόλου η λειτουργία θα γίνει για όσα υπάρχει προσβασιμότητα, ενώ τα άλλα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεοτέρας.

Από το Δήμο Βόλου στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι σε όλα τα σχολεία που θα λειτουργήσουν έχει διασφαλιστεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότησή τους, ενώ στους μαθητές θα διατεθεί δωρεάν εμφιαλωμένο νερό, με μέριμνα του Δήμου, ενώ ενδεχόμενα προβλήματα που ίσως προκύψουν θα αντιμετωπιστούν άμεσα, στη διάρκεια της εβδομάδας. Στην υπόλοιπη Μαγνησία, στις περιοχές που επλήγησαν, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και κυρίως στο Νότιο Πήλιο όπου η καταστροφή επαναλήφθηκε στη Μηλίνα για δεύτερη φορά τις τελευταίες 20 ημέρες και οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση. Οι χείμαρροι κατέβασαν τεράστιες ποσότητες νερού και «αποτελείωσαν» ό,τι είχε γλυτώσει από την προηγούμενη θεομηνία. Καταστράφηκαν κτίρια, σπίτια, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ και δεκάδες αυτοκίνητα.

Η θάλασσα σε όλο τον κλειστό κόλπο του Παγασητικού είναι γεμάτη με φερτά υλικά που επιπλέουν και έχουν καλύψει την επιφάνεια του νερού,ενώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ξεκινά μετρήσεις από αύριο για να ελέγξει την καταλληλότητα των νερών, ειδικά για τα αλιεύματα της περιοχής, αφού η επιβάρυνση του Παγασητικού είναι μεγάλη από τις φερτές ύλες, αλλά και εξαιτίας της λίμνης Κάρλας που το άνοιγμα του θυροφράγματος για τη διοχέτευση των νερών στη θάλασσα, έχει επιβαρύνει τον θαλάσσιο κόλπο.

Βόρεια Εύβοια

Μάχη με τις λάσπες, τους όγκους φερτών υλικών και το χρόνο, δίνουν τα χωματουργικά μηχανήματα, αλλά και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, για να αποκαταστήσουν, πρόχειρα στην αρχή, την κυκλοφορία στη Βόρεια Εύβοια. Επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι οι παρεμβάσεις σε κρίσιμα σημεία για να αποκαταστήσουν μια στοιχειώδη πρόσβαση στην περιοχή. Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός προσδιορίζει 17 κρίσιμα σημεία του οδικού δικτύου όπου έχουν αναπτυχθεί περισσότερα από 100 μηχανήματα έργων και φορτηγά για να ανοίξουν το οδικό δίκτυο και να επιτραπεί η κυκλοφορία σε δρόμους.

Από χθες το μεσημέρι έδωσαν σε χρήση τον οδικό άξονα που οδηγεί από τη Χαλκίδα προς την Αιδηψό και που είχε καταρρεύσει ανάμεσα σε Μαντούδι και Προκόπι. Αποκαταστάθηκε πρόχειρα η ζημιά για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας «σε πρώτη προτεραιότητα είναι να καθαρίσουν οι πεδινές κοίτες στα ρεύματα, που έχουν μπαζώσει, να αποκατασταθούν ορισμένες κρίσιμες επεμβάσεις και να απομακρυνθούν τα φερτά υλικά από τις καμένες εκτάσεις» όπως είπε ο κ. Σπανός ενώ συμπλήρωσε πως «ξεκίνησε και η καταγραφή των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, κατά προτεραιότητα, καθώς μπροστά μας είναι ο χειμώνας και δεν αποκλείονται ακόμη και οι έντονες βροχοπτώσεις».

Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο και σε έργα που είχαν γίνει στα ρέματα από τα Δασαρχεία είτε αυτά αφορούν κορμοδέματα, είτε αφορούν μικρά τεχνικά, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προσωπικού της Διεύθυνσης Δασών της Εύβοιας «συγκράτησαν αρκετά από τα υλικά αλλά πλέον θέλουν επισκευές ή ακόμα και συμπληρώσεις για να μπορούν να λειτουργήσουν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments