Γεωπολιτικά

«Η Ιταλία μπορεί να μπλοκάρει τη μεταρρύθμιση ασύλου»

«Η Ιταλία μπορεί να μπλοκάρει τη μεταρρύθμιση ασύλου»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, «H νέα κόντρα μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας με αφορμή το μεταναστευτικό επαναφέρει στο προσκήνιο τις θεμελιώδεις διαφορές που διχάζουν εδώ και χρόνια Βερολίνο και Ρώμη: Η Ιταλία θέλει να περιορίσει τις εισροές προσφύγων, ενώ η Γερμανία επικαλείται ανθρωπιστικές προτεραιότητες», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung 

Ο Τύπος για την κόντρα Ιταλίας-Γερμανίας στο προσφυγικό, τις δηλώσεις Μερτς για τις οδοντοστοιχίες των μεταναστών και τα τουρκικά συμφέροντα στην Αρμενία.

«H νέα κόντρα μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας με αφορμή το μεταναστευτικό επαναφέρει στο προσκήνιο τις θεμελιώδεις διαφορές που διχάζουν εδώ και χρόνια Βερολίνο και Ρώμη: Η Ιταλία θέλει να περιορίσει τις εισροές προσφύγων, ενώ η Γερμανία επικαλείται ανθρωπιστικές προτεραιότητες», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο: «Και η Ιταλία μπορεί να μπλοκάρει τη μεταρρύθμιση ασύλου». Η εφημερίδα σημειώνει:

«Οι ιδιωτικές οργανώσεις διάσωσης προσφύγων απεικονίζουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο το πολιτικό και ηθικό δίλλημα, το οποίο αντιμετωπίζει η Ευρώπη στην εποχή της μαζικής παράτυπης μετανάστευσης. Για τα κράτη δικαίου της Δύσης δεν αποτελεί επιλογή η εγκατάλειψη στη θάλασσα των αιτούντων άσυλο. Από την άλλη πλευρά, η διάσωσή τους στηρίζει έμμεσα τους διακινητές και δεν περιορίζει στο ελάχιστο το κίνητρο σε μετανάστες να τολμήσουν τον ριψοκίνδυνο διάπλου της Μεσογείου.

Το Βερολίνο θα πρέπει να αναρωτηθεί κατά πόσο είναι σωστό να ρίχνει επιπλέον βάρη σε έναν σημαντικό εταίρο της ΕΕ. Αν ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός επιθυμεί τη διάσωση στη Μεσόγειο, θα μπορούσε να την αναθέσει σε γερμανικές αρχές ή τουλάχιστον να δέχεται σε γερμανικό έδαφος τους διασωθέντες, όπως ορθώς είπε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών. Υπάρχει όμως ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση δεν το κάνει: Η Γερμανία έχει φτάσει ήδη στα όρια των δυνατοτήτων της ως προς την απορρόφηση νέων μεταναστών».

Η ιστοσελίδα tagesschau.de σε άρθρο με τίτλο «Ο Μερτς να προσέχει περισσότερο τι λέει» παρατηρεί: «Σε τηλεοπτική συζήτηση για τη μεταναστευτική πολιτική στο κανάλι της Welt, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι “o κόσμος τρελαίνεται όταν βλέπει 300.000 αιτούντες άσυλο, των οποίων το αίτημα έχει απορριφθεί, όχι μόνο να μην εγκαταλείπουν τη χώρα, αλλά να λαμβάνουν πλήρη επιδόματα, πλήρη ιατρική περίθαλψη. Πηγαίνουν στον γιατρό για να φτιάξουν τις οδοντοστοιχίες τους, ενώ οι Γερμανοί πολίτες δεν βρίσκουν ούτε ραντεβού”.

Ο πρόεδρος των γερμανών συντηρητικών Φρίντριχ Μερτς δέχθηκε για τις δηλώσεις κριτική σχεδόν από όλα τα κόμματα. Κριτική ήρθε και από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος είπε σε συνέντευξη στην Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία SWR: “Όσα είπε ο κ. Μερτς δεν ανταποκρίνονται στο νομικό πλαίσιο που ισχύει στη Γερμανία. Θεωρώ ότι θα πρέπει να προσέχει περισσότερο όσα λέει”, δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης.

Πηγή: dw.com//Στέφανος Γεωργακόπουλος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments