Nέα της αγοράς

Πετρέλαιο: Κέρδος πάνω από 60 εκατ. την ημέρα για Μόσχα και Ριάντ από το ράλι

Πετρέλαιο: Κέρδος πάνω από 60 εκατ. την ημέρα για Μόσχα και Ριάντ από το ράλι

Πηγή Φωτογραφίας: Russia oil discount to India shrinks to $4, delivery charges remain opaque/telegraphindia.com

Ανησυχία για συνέχιση της ανόδου στις τιμές

Με τις τιμές του πετρελαίου να πλησιάζουν τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, και τους αναλυτές να εκτιμούν συνέχιση της ανόδου, αναβιώνοντας τις ανησυχίες για νέες πληθωριστικές πιέσεις, δισεκατομμύρια δολάρια φαίνεται ότι εισρέουν σε δύο εκ των πρωταγωνιστών του πρόσφατου ράλι: Ρωσία και Σαουδική Αραβία πιθανότατα έχουν αντλήσει δισεκατομμύρια σε πρόσθετα έσοδα από το πετρέλαιο μετά τις απότομες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου που εκτίναξαν τις τιμές του αργού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Energy Aspects, που επικαλείται η Wall Street Journal, η Ρωσία έχει δημιουργήσει επιπλέον έσοδα 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το πετρέλαιο αυτό το τρίμηνο σε σύγκριση με την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου. Η Σαουδική Αραβία, εν τω μεταξύ, πιθανότατα έχει αντλήσει επιπλέον 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, το οποίο ισοδυναμεί με επιπλέον κέρδη 30 εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα. Ανάλογα είναι τα ημερήσια κέρδη και για τη Ρωσία.

Και τα δύο έθνη, που αποτελούν μέρος του ΟΠΕΚ+, συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή αργού μαζί με το υπόλοιπο καρτέλ τον περασμένο χρόνο, σε μια προσπάθεια να εξαλείψουν τις «στρέβλωση» των τιμών στην αγορά πετρελαίου, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΑΕ.

Διαδοχικές μειώσεις Τα μέλη του ΟΠΕΚ + αρχικά μείωσαν την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον περασμένο Οκτώβριο, προκαλώντας εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου. Στη συνέχεια, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία εφάρμοσαν τις δικές τους εθελοντικές περικοπές παραγωγής αυτό το καλοκαίρι, με τη Σαουδική Αραβία να μειώνει την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, ενώ η Ρωσία μείωσε την παραγωγή κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. Αυτές οι περικοπές στην παραγωγή θα παραταθούν μέχρι το τέλος του έτους, ανακοίνωσαν και τα δύο έθνη νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Οι επιπτώσεις της στενότερης προσφοράς έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητές στην ενεργειακή αγορά spot, με τις τιμές του πετρελαίου να κυμαίνονται πλέον κοντά σε υψηλό 10 μηνών. Το αργό Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, διαπραγματεύτηκε περίπου στα 93 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, ενώ το αργό West Texas Intermediate διαπραγματεύτηκε περίπου στα 92 δολάρια το βαρέλι.

Οι αναλυτές είπαν ότι οι τιμές του αργού θα μπορούσαν γρήγορα να φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος , χάρη στις υποεπενδύσεις και τη χρόνια υποπροσφορά στον κλάδο.

Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να είναι όφελος και για τα δύο έθνη, με τα χρήματα να βοηθούν στη χρηματοδότηση των διάφορων πολυτελών έργων δαπανών της Σαουδικής Αραβίας καθώς και στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments