Πολιτική

ΝΔ: Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες

ΝΔ: Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες

Πηγή Φωτογραφίας: [363931] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Μπαράζ περιοδειών περιλαμβάνει κυρίως το πρωθυπουργικό πρόγραμμα ως την ερχόμενη Κυριακή.

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει μπροστά και ξεκινά μπαράζ περιοδειών, επιχειρώντας να δώσει το στίγμα της κυβέρνησης και την άμεση στήριξή του στους «γαλάζιους» υποψηφίους.

Η αρχή έγινε από τον Βύρωνα, όπου βρέθηκε μαζί με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, ενώ το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Κόρινθο, δίνοντας το παρών στο πλευρό του υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού.

Η επιλογή των δύο αυτών περιφερειών μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς η μεν περιφέρεια Αττικής αποτελεί σημείο αναφοράς για τον πολιτικό αντίκτυπο των εκλογών της Κυριακής, η δε περιφέρεια Πελοποννήσου είναι μία από εκείνες, όπου ο «γαλάζιος» υποψήφιος βρίσκεται αντιμέτωπος με τον «αντάρτη» Πέτρο Τατούλη.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η πολιτική επικράτηση στο σύνολο των 13 περιφερειών, είτε στον πρώτο, είτε στον δεύτερο γύρο, χωρίς, ωστόσο, κάποιος να υποτιμά τη «σκιά» που ρίχνουν σε συγκεκριμένες περιοχές, τα γεγονότα των τελευταίων δύο μηνών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Θεσσαλία, όπου οι πρωτόγνωρες πλημμύρες δυσχεραίνουν την υποψηφιότητα Αγοραστού, ενώ στις επίφοβες περιφέρειες συγκαταλέγονται επίσης, αυτές του Ιονίου, όπου η Ρόδη Κράτσα διεκδικεί την επανεκλογή της, του Βορείου Αιγαίου, με την υποψηφιότητα του Αλκιβιάδη Στεφανή και της Δυτικής Μακεδονίας, όπου Γιώργος Κασαπίδης θα αντιμετωπίσει τον πρώην «γαλάζιο» Γιώργο Αμανατίδη. Εκεί, άλλωστε, θα βρεθεί την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη.

Στη Νέα Δημοκρατία, πάντως, εκτιμούν ότι παρά τις δυσκολίες αυτές, το πολιτικό κλίμα, που αποτυπώθηκε στις κάλπες τον Ιούνιο, δεν έχει αλλάξει. Σε τούτο συνηγορούν και τα δημοσκοπικά ευρήματα, που έχουν στη διάθεσή τους και δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει απολέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και κυρίως η αντιπολίτευση δεν έχει κατορθώσει να την κερδίσει.

Η εκτίμηση κυβερνητικών και κομματικών στελεχών είναι, μάλιστα, ότι περιφέρειες, όπως το Νότιο Αιγαίο, με την υποψηφιότητα του Δημήτρη Χατζημάρκου, η Κεντρική Μακεδονία, η Ήπειρος με την υποψηφιότητα του Αλέξανδρου Καχριμάνη και η Κρήτη με τον Σταύρο Αρναουτάκη, στον οποίο η Νέα Δημοκρατία έχει εκφράσει την στήριξή της, είναι πολύ πιθανό να κριθούν από τον πρώτο γύρο.

Αντίστοιχα, Μαξίμου και Πειραιώς στρέφουν το ενδιαφέρον τους και στους μεγάλους δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και όπου έχει δοθεί σαφής στήριξη), όπου η επιλογή των πολιτών δεν περιορίζεται στα αυτοδιοικητικά κριτήρια, αλλά εμπεριέχει σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά.

Παρατηρώντας την «μεγάλη εικόνα», πάντως, στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης αναμένεται να μπουν και οι επιδόσεις της αντιπολίτευσης, καθώς εκτιμάται ότι σε κάποιες περιπτώσεις, η κάλπη θα καταγράψει τόσο την απροσδιόριστη, έως σήμερα, δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία του, όσο και τους συσχετισμούς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται να δίνουν έναν ιδιότυπο αγώνα μεταξύ τους, που βρίσκεται ακόμη στην αρχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments