Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματική εκεχειρία ως το Συνέδριο

ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματική εκεχειρία ως το Συνέδριο

Πηγή Φωτογραφίας: [363957] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΝΙΚΟ ΦΙΛΗ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σε προσωρινή εσωκομματική εκεχειρία φαίνεται πως θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Αέρας εσωκομματικής κατάπαυσης του πυρός φαίνεται πως κυριαρχεί στην πλατεία Κουμουνδούρου, μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του κόμματος με έναν από τους κορυφαίους εκφραστές της αριστερής τάσης της “Ομπρέλας”

Συγκεκριμένα, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή με τον Νίκο Φίλη, ένα από τα πιο «εκρηκτικά» στελέχη, στην κριτική τους προς το πρόσωπο του νέου προέδρου.

“Εν θερμώ, αλλά με πόνο”

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κύριος Φίλης επέμεινε στις δηλώσεις των προηγούμενων ημερών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ό,τι έχει πει “δεν ήταν εν θερμώ, αλλά με πόνο”, ενώ με νόημα τόνισε ότι «η πρόθεση είναι να είμαστε ενωμένοι, αλλά αυτό θα προκύψει από τις συμπεριφορές όλων των μελών».

Πιο αναλυτικά, περίπου μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης με τον Νίκο Φίλη στη Βουλή. Σε δηλώσεις του, ο Νίκος Φίλης κάλεσε τους ψηφοφόρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «παραμείνουν συσπειρωμένοι», και «να δώσουν τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών».

«Η συνάντηση με τον Στέφανο Κασσελάκη εκκρεμούσε ήδη πριν από τις εκλογές, από τη συζήτηση που είχαμε κάνει στο συνέδριο του κόμματος», είπε αρχικά ο κ. Φίλης και συνέχισε: «Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπάρχει μία συμφωνία ότι θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη, έτσι ώστε σε αυτές τις εκλογές να εκφραστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Ο ίδιος αναφορικά με την κριτική που άσκησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως «ό,τι έχω πει, δεν τα είπα εν θερμώ αλλά με πόνο. Καλώ τους ψηφοφόρους μας να παραμείνουν συσπειρωμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ, να δώσουν τη μάχη στις δημοτικές εκλογές και τη μάχη της ανασυγκρότησης του κόμματος. Διότι αυτό που χάνουμε από τον κόσμο της Αριστεράς, δεν ισοφαρίζεται από άλλους πολιτικούς χώρους».

«Πρόθεση είναι να είμαστε ενωμένοι. Θα προκύψει όμως αυτή η πρόθεση ως δυνατότητα, από τις συμπεριφορές όλων των μελών», υποστήριξε απαντώντας σε σχετική ερώτηση και συνέχισε: «Το θέμα δεν είναι το τι κουβεντιάζουμε σήμερα, αλλά με την πράξη μας τη μήνυμα στέλνουμε στον κόσμο της Αριστεράς».

Τα ανοικτά εσωκομματικά μέτωπα του νέου προέδρου

Όσον αφορά το εσωκομματικό πεδίο, το επόμενο ζήτημα που θέλει να λύσει γρήγορα ο Στέφανος Κασσελάκης αφορά τον εισηγητή για τη μεγάλη μάχη του προϋπολογισμού. 

Η Έφη Αχτσιόγλου φέρεται να έχει πει «όχι» από την προηγούμενη εβδομάδα και συνεπώς αναζητείται το πρόσωπο που θα αναλάβει να σηκώσει το μεγάλο βάρος.

Θα επιχειρήσει ο Στέφανος Κασσελάκης να συναντήσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και τον Αλέξη Χαρίτση; Αυτή είναι μια σκέψη που έχουν κάνει στελέχη που βρίσκονται στο περιβάλλον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν ο Νάσος Ηλιόπουλος θα παραμείνει στη μία από τις τρεις θέσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, μαζί με τον Νίκο Παππά, που φέρεται να είναι ο μόνος σίγουρος αυτήν τη στιγμή.

Ωστόσο, το σημαντικότερο επίμαχο ζήτημα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου του κόμματος, που αναμένεται να αποτελέσει το «σημείο μηδέν» για την επόμενη ημέρα και την ενότητά του.

Συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη επισημαίνουν ότι πολύ δύσκολα ένα συνέδριο μπορεί να διεξαχθεί τον Νοέμβριο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, καθώς θα πρέπει πρώτα να αποκατασταθεί η πλήρης και συντονισμένη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου έως τώρα εκκρεμεί τόσο η σύγκλησή της -που θα γίνει πιθανότατα τα επόμενα 24ωρα- όσο και η τοποθέτηση στελεχών στη θέση των τομεαρχών.

Από την άλλη πλευρά, την άμεση διεξαγωγή συνεδρίου, το Νοέμβριο, όπως είχε αποφασιστεί πριν από τις εσωκομματικές εκλογές, ζητούν μετ’ επιτάσεως τα στελέχη της «Ομπρέλας», καθώς εκεί θα αποφασιστεί και η περεταίρω στάση τους απέναντι στα νέα δεδομένα.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στις 22 Οκτωβρίου, σε μια συνεδρίαση, όπου αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο τεστ για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία Κασσελάκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments