Διεθνή

Μπάιντεν: Αιφνίδια επίσκεψη από τον Σταϊνμάιερ – Στο επίκεντρο η βοήθεια στην Ουκρανία

Μπάιντεν: Αιφνίδια επίσκεψη από τον Σταϊνμάιερ – Στο επίκεντρο η βοήθεια στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Αιφνιδιαστική επίσκεψη πραγματοποιεί πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στην Ουάσιγκτον για συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Αιφνιδιαστική επίσκεψη πραγματοποιεί πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στην Ουάσιγκτον για συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Αιφνιδιαστική επίσκεψη πραγματοποιεί πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στην Ουάσιγκτον για συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ο Σταϊνμάγερ ήταν στο Πράσινο Ακρωτήριο, όπου είχε ολοκληρώσει μια διήμερη κρατική επίσκεψη και από εκεί επρόκειτο να μεταβεί στην Πορτογαλία, προκειμένου να συμμετάσχει στη 18η συνάντηση Arraiolos των μη εκτελεστικών προέδρων της Ε.Ε. αυτή την Παρασκευή στο Πόρτο.

Ωστόσο, ο Σταϊνμάιερ άλλαξε το πρόγραμμά του και μετά από πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου μετέβη στην Ουάσιγκτον για την πρώτη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν. Ο Σταϊνμάιερ είχε επισκεφθεί αρκετές φορές τις ΗΠΑ στο παρελθόν αλλά είχε αποφύγει επιμελώς να συναντηθεί με τον προκάτοχο του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ.

Ως επίσημος λόγος της επίσκεψης αναφέρεται η «Ημέρα Γερμανοαμερικανών» που εορτάζεται στις 6 Οκτωβρίου και τιμά την άφιξη των πρώτων Γερμανών αποίκων στη Φιλαδέλφεια το 1683.

Η συνάντηση Μπάιντεν-Σταϊνμάιερ στην Ουάσιγκτον στοχεύει στον «στενό συντονισμό ΗΠΑ και Γερμανίας ως συμμάχων του ΝΑΤΟ σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της υπεράσπισης των δημοκρατικών αξιών και της κοινής μας δέσμευσης να υποστηρίξουμε την Ουκρανία καθώς αμύνεται ενάντια στη ρωσική εισβολή», αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Πολιτικοί παρατηρητές αναμένουν ότι κυρίαρχο θέμα στη συζήτηση Μπάιντεν – Σταϊνμάιερ θα είναι η συνέχιση της υποστήριξης στην Ουκρανία υπό τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η απόφαση του Κογκρέσου να ψηφίσει ενδιάμεσο προϋπολογισμό, ο οποίος δεν προβλέπει περαιτέρω βοήθεια για την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της μόνιμης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής (Μπούντεσταγκ), Μίχαελ Ροτ (SPD), βλέπει την επίσκεψη του Ομοσπονδιακού Προέδρου στον Λευκό Οίκο ως ευκαιρία να πείσει τις ΗΠΑ να συνεχίσουν την παρουσία τους στην Ευρώπη. «Πρέπει να είναι προς το συμφέρον μας να συνεχίσουμε να διατηρούμε την προσοχή της Ουάσιγκτον στα ευρωπαϊκά συμφέροντα ασφάλειας», είπε ο Ροτ στην εφημερίδα «Ταγκεσπίγκελ».

Βραχυπρόθεσμα, μια αποχώρηση των ΗΠΑ από την Ευρώπη θα ήταν «καταστροφή της πολιτικής ασφάλειας», σημείωσε ο Ροτ, «η στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας στον αγώνα της για ελευθερία» παραμένει ουσιαστική. Αλλά «εάν οι ΗΠΑ μειώσουν την υποστήριξη στην Ουκρανία, εμείς στην Ευρώπη θα επωμιστούμε το τεράστιο καθήκον να καλύψουμε το κενό», είπε ο Ροθ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments