Policy Briefs

Ισπανία: Ο Σάντσεθ διαπραγματεύεται νόμο αμνηστίας για τους Καταλανούς αυτονομιστές

Ισπανία: Ο Σάντσεθ διαπραγματεύεται νόμο αμνηστίας για τους Καταλανούς αυτονομιστές

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Euractiv.com - Spain’s Socialists draft Pedro Sánchez as PM candidate

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος εξαντλεί τα περιθώρια για δημιουργία κυβέρνησης.

Το ισπανικό σοσιαλιστικό κόμμα PSOE «διαπραγματεύεται» με κοινοβουλευτικές ομάδες τους όρους ενός μελλοντικού νόμου αμνηστίας για όσους εμπλέκονται στην απόπειρα απόσχισης του Οκτωβρίου 2017 στην Καταλονία, παραδέχτηκε  ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Μιλώντας στον Τύπο πριν από την άτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στη Γρανάδα, ο κ. Sánchez φρόντισε να μην μιλήσει ρητά για «αμνηστία» -ένα από τα πολλά αιτήματα που έκαναν οι Καταλανοί αυτονομιστές να τον υποστηρίξουν στο κοινοβούλιο- αλλά παραδέχτηκε ότι το PSOE “διαπραγματευόταν”. 

«Όταν εγκρίναμε τη χάρη  [για αρκετούς Καταλανούς αυτονομιστές ηγέτες τον Ιούνιο του 2021], ήμουν πεπεισμένος ότι θα συνέβαλαν στη σταθερότητα και την πολιτική ομαλοποίηση στην Καταλονία. Τώρα έχουμε τη βεβαιότητα ότι ήταν μια καλή απόφαση και ότι ήταν προς το γενικό συμφέρον », δήλωσε ο κ. Sánchez την Πέμπτη (5 Οκτωβρίου).

Η πολιτική «καυτή πατάτα» ενός νόμου αμνηστίας για όσους εμπλέκονται στα γεγονότα του 2017, περίπου 4.000 σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΜΜΕ, έχει διχάσει τους νομικούς εμπειρογνώμονες. Ορισμένοι πιστεύουν ότι εμπίπτει στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος, ενώ άλλοι είναι θεμελιωδώς εναντίον του.

Σύμφωνα με την El País , 22 αποφάσεις που εκδόθηκαν από το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο υποστηρίζουν τη θέση ότι είναι δυνατή η έγκριση αυτού του έκτακτου νόμου περί αμνηστίας.

Εκτός από νόμο περί αμνηστίας, τα καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα απαιτούν δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας. Ωστόσο, αυτό το ενδεχόμενο έχει ήδη αποκλειστεί εντελώς από τον κ. Sánchez και το μελλοντικό «νούμερο 2» του , την επικεφαλής της προοδευτικής πλατφόρμας Sumar, Yolanda Díaz, μεταβατική αντιπρόεδρο της Ισπανίας και υπουργό Εργασίας.

Μετά τη δέσμευση που ανέλαβαν την Τετάρτη (4 Οκτωβρίου) ο κ. Sánchez και η κα Díaz να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα κοινού συνασπισμού το αργότερο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, φαίνεται ξεκάθαρο ότι ο σοσιαλιστής ηγέτης θα μπορούσε να υποβληθεί στην ψηφοφορία υποψηφιότητας μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Παρόλο που ο κ. Sánchez και η κα Díaz συμφωνούν για την ανάγκη ενός νόμου περί αμνηστίας, απέχουν ακόμη πολύ από την επίτευξη κυβερνητικής συμφωνίας λόγω διαφορών στην κοινωνική πολιτική και την πολιτική απασχόλησης.

Για το Sumar, το πολιτικό κίνημα που δημιουργήθηκε πριν από λίγους μήνες από την κ. Díaz, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη μείωση των ωρών εργασίας, στη δημιουργία σύνδεσης μεταξύ της απόλυσης και μιας αντικειμενικής νομικής αιτίας, στη βελτίωση των πολιτικών οικογενειακής συμφιλίωσης και στην ενίσχυση του δικαιώματος πρόσβασης σε οικονομικά προσιτά στέγαση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments