Nέα της αγοράς

Optima Bank: Όσα είδαμε στην τελετή υποδοχής της στο Χρηματιστήριο

Optima Bank: Όσα είδαμε στην τελετή υποδοχής της στο Χρηματιστήριο

Πηγή Φωτογραφίας: Optima bank.gr

Σε θριαμβευτικό κλίμα η πρώτη είσοδος τράπεζας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο μετά από 17 χρόνια.

Σε πανηγυρικό κλίμα ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη 4 Οκτωβρίου η διαπραγμάτευση των μετοχών της Optima Bank στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τιμή εκκίνησης τα 7,20 ευρώ και συνολικό αριθμό μετοχών 73,69 εκατ. μετοχές.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την πρώτη εισαγωγή τράπεζας στο Χρηματιστήριο τα τελευταία 17 χρόνια, και την πιο επιτυχημένη IPO (Αρχική δημόσια προσφορά) εδώ και περίπου 15 χρόνια. Κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αντλήθηκαν 150,9 εκατ. ευρώ, ενώ η ζήτηση για τις προς διάθεση μετοχές υπερκαλύφθηκε κατά 5,1 φορές.την ειδική εκδήλωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Πρόεδρος της Optima bank κ. Γεώργιος Τανισκίδης χτύπησε το παραδοσιακό “καμπανάκι” για την έναρξη της συνεδρίασης, παρουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Γιάννου Κοντόπουλου και της Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κα. Βασιλικής Λαζαράκου. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Τζορτζ Τσούνης.

Ο Πρόεδρος της Optima bank κ. Γεώργιος Τανισκίδης, συγκινημένος κατά την έναρξη της συνεδρίασης ανέφερε σχετικά: «Δουλειά και προκοπή. Αυτές οι λέξεις που μας έλεγαν οι πατεράδες μας, κι αυτό εμείς το εφαρμόσαμε από την 1η Αυγούστου 2019 που περάσαμε το κατώφλι της τότε Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος. Δουλειά και προκοπή. Νομίζω ότι οι άνθρωποι της Optima Bank σήμερα έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν. Αυτούς θέλω πιο πολύ απ’ όλους να ευχαριστήσω, γιατί πίστεψαν. Και θα χρησιμοποιήσω τα λόγια κάποιου που νομίζω ότι είναι πολύ όμορφα. Σήμερα δεν είναι το τέλος. Δεν είναι καν η αρχή του τέλους. Είναι, μάλλον, το τέλος μιας αρχής. Σας ευχαριστώ όλους».

View this post on Instagram

A post shared by Crisis Monitor (@crisismonitor)

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Optima bank κ. Δημήτρης Κυπαρίσσης, δήλωσε: «Σήμερα ολοκληρώνεται ένα μεγάλο ταξίδι που ξεκινήσαμε πριν κάποιους μήνες. Ένα δύσκολο ταξίδι. Κοπιάσαμε πολλοί άνθρωποι από την Optima Bank αλλά σήμερα ήρθε η μέρα που η Οptima Bank γίνεται η πρώτη τράπεζα που μπαίνει στο Χρηματιστήριο μετά από 17 χρόνια. Πετύχαμε το καλύτερο ΙPO τα τελευταία περίπου 15 χρόνια στην ελληνική αγορά. Καλύψαμε 5 φορές την ζήτηση. Εγώ προσωπικά αλλά και όλο το υπόλοιπο προσωπικό της τράπεζας δεσμευόμαστε ότι θα φανούμε αντάξιοι στις προσδοκίες των επενδυτών που μας εμπιστεύτηκαν σε αυτόν τον γύροι αλλά και σε εκείνους που μας στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια».

Ακόμα, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κα. Βασιλική Λαζαράκου στάθηκε στη χρονική συγκυρία της συγκεκριμένης κίνησης και ευχήθηκε να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες. «Σήμερα είναι μια πάρα πολύ σημαντική τόσο για την ελληνική οικονομία, γιατί έχουμε ένα IPO τράπεζας μετά από 17 χρόνια, όσο και για την ελληνική κεφαλαιαγορά. Ελπίζουμε η σημερινή μέρα να σηματοδοτήσει την προσπάθεια για την εισαγωγή κι άλλων εταιρειών, να έρθουν κι άλλες εταιρείες, δεν είναι τυχαίο που γίνεται στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θεωρώ ότι έχουν γίνει όλες εκείνες οι δομικές αλλαγές που έπρεπε να γίνουν για να προχωρήσουμε σε κάτι τόσο μεγάλο, σε ένα τόσο μεγάλο βήμα. Εμείς στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχουμε ήδη πετύχει, στρατηγικά, να προχωρήσουμε ούτως ώστε έγκαιρα βοηθάμε τις εταιρείες να προχωράνε στις εγκρίσεις των ενημερωτικών δελτίων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζωρτζ Τσούνης, ο οποίος συνεχάρη την Optima Bank για την επιτυχημένη IPO της ενώ στάθηκε και στα όσα έχει πετύχει η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, δηλώντας υπερήφανος για τα ελληνικά επιτεύγματα και χαρούμενος, όπως είπε, που τα ξαδέρφια του στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να αφήσουν τη χώρα τους

H θριαμβευτική IPO της Optima Bank

Υπενθυμίζεται ότι ξεπέρασε κάθε φιλοδοξία η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Optima bank για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.

Πέτυχε τεράστια προσέλευση επενδυτών, εγχώριων και ξένων, γεγονός που επιβεβαιώνει το ιδιάζον επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία, αλλά και που φυσικά δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο success story και τις προοπτικές της Optima bank, της τράπεζας που οραματίστηκε πριν από 4 χρόνια ο Πρόεδρος της, Γιώργος Τανισκίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κεφάλαια που άντλησε η Optima bank μέσω της Δημόσιας Προσφοράς ανήλθαν σε 550,040 εκατ. ευρώ, έναντι των 151,2 εκατ. ευρώ που ζητούσε η Τράπεζα. Ωστόσο, τα 50 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ είχαν καλυφθεί ήδη από τους anchor investors, δηλ. Motor Oil, Reggeborgh, Fiera Capital, με αποτέλεσμα η υπερκάλυψη που πέτυχε η Optima bank να είναι 5 φορές υψηλότερη.

Τοιουτοτρόπως, η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών αναμένεται να οριστεί στο ανώτατο εύρος που είχε οριστεί, των 7,2 ευρώ ανά μετοχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments