Policy Briefs

Υποψίες για Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία για κάλυψη ρωσικών συμφερόντων στην ΕΕ

Υποψίες για Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία για κάλυψη ρωσικών συμφερόντων στην ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Avim.org.tr - AZERBAIJAN, TURKEY MULL CO-OP IN EMPLOYMENT, SOCIAL PROTECTION

Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία υποπτεύονται ότι καλύπτουν ρωσικά συμφέροντα στην ΕΕ

Μια σοβαρή σκληρότητα της διπλωματικής απάντησης της ΕΕ κατά του Αζερμπαϊτζάν μετά τη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μπορεί να αναμένεται προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε επίθεση κατά του κυρίαρχου αρμενικού εδάφους, δήλωσε ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Radan Kanev κατά τη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξης για το Euractiv Bulgaria .

Βούλγαροι εμπειρογνώμονες ενέργειας και διπλωμάτες επιβεβαίωσαν αυτήν την εκτίμηση, αλλά πρόσθεσαν ότι οι κυρώσεις κατά του καθεστώτος του Μπακού είναι δυνατές μόνο με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες μπορούν να αντικαταστήσουν τις παραδόσεις φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Υποπτεύονται ότι το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία λειτουργούν ως μέτωπο για τα ρωσικά συμφέροντα στην ΕΕ.

«Η θέση της ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ηγετικό ρόλο της Γαλλίας. Η προφανής φιλοδοξία του προέδρου Μακρόν είναι να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην εξωτερική πολιτική. Η Βουλγαρία είναι μια χώρα που έχει πολύ ισχυρή σχέση με τον αρμενικό λαό, όπως η Γαλλία, και μπορούμε να περιμένουμε από τη Σόφια να δείξει αλληλεγγύη στη γαλλική θέση », προέβλεψε ο κ. Kanev.

Στις 5 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με στόχο την επανεξέταση των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν και την επιβολή κυρώσεων για την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Οι ευρωβουλευτές προτείνουν επίσης τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου από το Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με τον κ. Kanev, η επιθετική πολιτική του Μπακού αποτελεί πολύ μεγάλη απειλή για τη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της Αρμενίας, την οποία εγκαταλείφθηκε σκόπιμα η Ρωσία ακριβώς λόγω του φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού της.

«Μια εξήγηση είναι ότι η Ρωσία είναι πλέον ανίσχυρη, αλλά υπάρχει επίσης ένα στοιχείο τιμωρίας κατά της αρμενικής κυβέρνησης λόγω των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών της. Η ΕΕ και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ηθικό καθήκον να επέμβουν σε περίπτωση επίθεσης κατά του κυρίαρχου εδάφους της Αρμενίας », είπε ο κ. Kanev.

Πρόσθεσε ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου από την ΕΕ είναι το κύριο στοιχείο στο οποίο βασίζεται το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση.

«Η ΕΕ δεν έχει επιβάλει ενιαίες κυρώσεις στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου. Δεν το περίμενα αυτό, κάτι που εξηγεί και τη διεκδίκηση της πολιτικής του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ », είπε ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής.

Το Αζερμπαϊτζάν κινδυνεύει με κυρώσεις

Απαντώντας στο ερώτημα εάν το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να αντέξει οικονομικά να σταματήσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στην ΕΕ, ο Βούλγαρος εμπειρογνώμονας ενέργειας και πρώην πρεσβευτής στη Μόσχα Ilian Vassilev είπε στο Euractiv ότι «ούτε το Αζερμπαϊτζάν δεν θα σταματήσει να προμηθεύει φυσικό αέριο ούτε η ΕΕ θα σταματήσει να αγοράζει αέριο» στο εγγύς μέλλον . μελλοντικός.

«Η ίδια η ιδέα ότι η ΕΕ είναι «σκληρή» με το Αζερμπαϊτζάν είναι απίθανο να βρει πολλούς υποστηρικτές, ειδικά μεταξύ των κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ που λαμβάνουν επί του παρόντος αζερικό αέριο. Η ΕΕ είναι συγκλονισμένη από τον πόλεμο στην Ουκρανία », σχολίασε ο κ. Βασίλεφ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, μακροπρόθεσμα μπορούν να αναμένονται συνέπειες για το καθεστώς του Μπακού, καθώς η ΕΕ είναι όλο και πιο ευαίσθητη σε καθεστώτα που ακολουθούν επιθετικές πολιτικές και πολέμους.

«Εάν η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνήσουν σε μια πολιτική κυρώσεων έναντι του Αζερμπαϊτζάν, το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να αντικαταστήσει το αέριο του Αζερμπαϊτζάν. »

Η ΕΕ κατάφερε να ξεπεράσει την εξάρτησή της από περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου και θα ξεπεράσει την εξάρτησή της από 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου του Αζερμπαϊτζάν. «Τα πάντα εξαρτώνται από τις αντιδράσεις του Μπακού, από την κατανόηση του κινδύνου που αντιπροσωπεύει η αποξένωση της Ευρώπης », είπε ο κ. Βασίλεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κίνδυνοι της σύγκρουσης για τη Βουλγαρία δεν είναι μικροί, αλλά δεν συνδέονται άμεσα με την εκδίωξη των Αρμενίων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Μετά από αυτή τη σύγκρουση, το Αζερμπαϊτζάν αύξησε απότομα την εξάρτησή του από την Τουρκία και μείωσε το πολύτιμο και, από πολλές απόψεις, μη ανακτήσιμο πολιτικό κεφάλαιο από την Ευρώπη. Οι ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν επωφελήθηκαν από την προσοχή και την προνομιακή μεταχείριση από τις Βρυξέλλες, ανεξάρτητα από την Τουρκία. Σήμερα, το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο «ξεπλένονται» μέσω της Τουρκίας και οι άμεσες συμβάσεις για την προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη ενδέχεται να απειλούνται», προειδοποίησε ο ειδικός .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments