Πολιτική

Περιφέρεια: Εκλογική επιβεβαίωση της ΝΔ

Περιφέρεια: Εκλογική επιβεβαίωση της ΝΔ

Πηγή Φωτογραφίας: [363797] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Σε δήμους και σε περιφέρειες της επαρχίας ανανεώνεται η εκλογική εμπιστοσύνη στη Νέα Δημοκρατία.

Σχεδόν τέσσερις μήνες από τις εθνικές εκλογές και τη σαρωτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές κάλπες της 25ης Ιουνίου, τα αποτελέσματα που παρήγαγαν τα… μπλε παραβάν για την τοπική αυτοδιοίκηση αποτέλεσαν, ουσιαστικά, την πρώτη μεγάλη… πανελλαδική δημοσκόπηση για την πορεία των κομμάτων, τη μέχρι τώρα παραγωγή της στρατηγικής τους, αλλά και το πλαίσιο της αφετηρίας, που θα οδηγήσει το πολιτικό οικοσύστημα στο επόμενο μεγάλο “ραντεβού” του.

Αυτό των ευρωεκλογών του 2024 που, εκ των πραγμάτων, θα μετατραπεί στην κρισιμότερη μάχη της νέας χρονιάς, ολοκληρώνοντας έναν δωδεκάμηνο κύκλο αναμετρήσεων, που έφερε ανατροπές (όπως στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και δύσβατες πορείες (όπως η κυβερνητική διαχείριση των καταστροφών σε Έβρο και Θεσσαλία).

Η πολιτική “μάχη” των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών σε ένα σκηνικό μεταβαλλόμενων δεδομένων για το Μέγαρο Μαξίμου και την οδό Πειραιώς, όπως αυτό διαμόρφωσαν τα πύρινα μέτωπα και η κακοκαιρία “Ντάνιελ” ήταν, ουσιαστικά, το πρώτο μεγάλο στοίχημα, το οποίο κλήθηκε να κερδίσει το…γαλάζιο στρατόπεδο, που εισερχόταν στη νέα περίοδο διακυβέρνησής του με την κεκτημένη ταχύτητα του 41% του περασμένου Ιουνίου. Με την κυβερνητική και κομματική ομάδα να γίνεται, από τον Ιούλιο και μετά, δέκτης αυξανόμενης σε ένταση κριτικής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για “λάθη” και “παραλείψεις”, το στοίχημα του “13+3” για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους, το οποίο τέθηκε από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως αιχμή των δημόσιων παρεμβάσεών του σε αυτόν τον…μίνι προεκλογικό μαραθώνιο για τις κάλπες της αυτοδιοίκησης από ορισμένους…διαβάστηκε ακόμη και ως υπεραισιόδοξο.

Οι παθογένειες και οι αβελτηρίες ετών που…τράβηξαν το σεντόνι, αποκαλύπτοντας κενά στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, τα…εσωτερικά φάλτσα με τις απομακρύνσεις δύο υπουργών μέσα σε διάστημα ολίγων εβδομάδων…θόλωσαν για ορισμένους το…χαρτί της πολιτικής πρωτοβουλίας και τοποθέτησαν ερωτηματικά πλάι στον κεντρικό “γαλάζιο” στόχο. Να βαφτεί, δηλαδή, με τα χρώματα της Νέας Δημοκρατίας ο εκλογικός χάρτης της χώρας. Όλα αυτά μέχρι τις επτά χθες το απόγευμα. Όταν και με την αφετηρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων η Ηρώδου Αττικού 19 έκανε το πρώτο βήμα για το περιλάλητο “13+3”.

Σε έξι περιφέρειες της χώρας επικράτησαν με άνεση οι υποψήφιοι που στήριξε η κυβερνητική παράταξη. Στην Αττική, τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, την Κεντρική Μακεδονία, το Νότιο Αιγαίο και τη Δυτική Ελλάδα οι “γαλάζιοι” “κλείδωσαν” το αποτέλεσμα, ενώ τον…χάρτη συμπληρώνει ο Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη, ο οποίος είχε και την πολιτική στήριξη της οδού Πειραιώς. Παράλληλα, στις περιφέρειες που θα οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο, μόνο σε μία (πρόκειται για τη Θεσσαλία) ο υποψήφιος με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας θα βρεθεί αντιμέτωπος με υποψήφιο από το χώρο της Αριστεράς. Οι υπόλοιπες “μάχες” θα δοθούν ανάμεσα σε υποψήφιους της οδού Πειραιώς με πρόσωπα προερχόμενα από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς, γεγονός που αποτυπώνει, σε μία πρώτη ανάγνωση, την απόλυτη κυριαρχία του συγκεκριμένου χώρου στην παρούσα πολιτική συγκυρία, αλλά και τη χαμηλή πτήση όσον αφορά στην αλλαγή συσχετισμών που επιχειρεί να καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ στη μετά Τσίπρα εποχή του υπό τον Στέφανο Κασσελάκη.

Το πολιτικό “οπλοστάσιο”

“Οι πολίτες πιστεύω ότι επανεπιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και στις επιλογές τις οποίες έκανε. Από την πρώτη στιγμή, είχα πει ότι ειδικά στις εκλογές για τους 13 περιφερειάρχες θα προσδώσουμε ένα σαφές πολιτικό στίγμα. Και πράγματι, κατ’ ελάχιστον επτά περιφέρειες έχουν ήδη κριθεί υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στον πρώτο γύρο.  Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην πολύ σημαντική επικράτηση του Νίκου Χαρδαλιά στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας με ποσοστό που φαίνεται να ξεπερνάει το 46%, αλλά και του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία με ποσοστό που φαίνεται ότι ξεπερνά το 60%. Να επισημάνω, επίσης, τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσαν περιφερειάρχες σε περιοχές όπως η Δυτική Ελλάδα, η Ήπειρος -πολύ πολύ υψηλότερα των κομματικών ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας. Θέλω επίσης να επισημάνω το γεγονός ότι φαίνεται μόνο σε μια Περιφέρεια η αντιπολίτευση θα έχει παρουσία στον δεύτερο γύρο και αυτό πιστεύω μας οδηγεί σε συγκεκριμένα πολιτικά συμπεράσματα”, τόνισε, στη δήλωσή του, αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός, αποτυπώνοντας τις πρώτες εκτιμήσεις εντός του “γαλάζιου” οικοσυστήματος για το αποτέλεσμα που έχουν παράξει οι κάλπες της 8ης Οκτωβρίου.

Με το σύνθημα της επαναφοράς στο πεδίο των πολιτικών πρωτοβουλιών να έχει δοθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε δύο τέμπο (από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και την πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας) οι αναμετρήσεις σε επίπεδο περιφερειών και δήμων (τουλάχιστον στους τρεις μεγάλους της χώρας) εξέπεμψαν τα δικά τους μηνύματα. Παρά το δύσκολο καλοκαίρι που πέρασε η κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία δείχνει να διαθέτει στο πολιτικό της οπλοστάσιο την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών, επενδύοντας, κατά κύριο λόγο, σε μία ατζέντα που ορίζεται από τις πτυχές της οικονομίας, της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων. Την ατζέντα που ο πρωθυπουργός έχει ταυτίσει με την πρόοδο και την οποία αδυνατούν (όπως φαίνεται) να…κουβαλήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και, κυρίως, ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το νέο κύκλο που ανοίγει η προεδρεία του Στέφανου Κασσελάκη.

Η κυριαρχία της οδού Πειραιώς και των υποψηφίων της στις “έξι συν μία περιφέρειες” είναι δεδομένη. Απομένουν οι…μάχες στη γέφυρα που ενώνει την 8η με την 15η Οκτωβρίου και το δεύτερο γύρο. Από εκεί θα προκύψει η ολοκληρωμένη εικόνα του αποτελέσματος με τον πήχη να τοποθετείται ήδη για περιφέρειες-κλειδί, όπως είναι, για παράδειγμα, η Πελοπόννησος, το Βόρειο Αιγαίο, η Θεσσαλία και η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι, αρχικά, η επικράτηση σε αυτές τις τέσσερις περιφέρειες την ερχόμενη Κυριακή, με το…μαξιλάρι των “γαλάζιων” υποψηφίων να φαίνεται άκρως ισχυρό, αφήνοντας διάχυτη την αισιοδοξία για το θετικό του αποτελέσματος.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τις επόμενες ώρες θα λάβει…σάρκα και οστά το πρόγραμμα των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να στηριχθούν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες της Νέας Δημοκρατίας που δεν έκοψαν χθες το νήμα του 43%. Πρώτος σταθμός του πρωθυπουργού θα είναι σήμερα και με την επιστροφή του από την τριμερή Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας η Λέσβος. Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται μέχρι την Παρασκευή να βρεθεί σε μία ή ακόμη και δύο…ανοιχτές στην εκλογική μάχη περιφέρειες, προκειμένου να διευρύνει την εμβέλεια του μηνύματος της πανστρατιάς. “Το γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή ότι υπήρχαν περιφέρειες όπου είχαμε υποψηφίους οι οποίοι προέρχονταν από τη Νέα Δημοκρατία, χωρίς να έχουν την επίσημη στήριξή μας. Αλλά θα σας έλεγα ότι περισσότερο θα πρέπει να ρωτήσετε τα άλλα κόμματα -ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ- γιατί κατάφεραν, καθώς φαίνεται, μόνο σε μία περιφέρεια να έχουν υποψήφιο στον δεύτερο γύρο”, σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός, με το Μέγαρο Μαξίμου και την οδό Πειραιώς να ποντάρουν στη διεύρυνση της συσπείρωσης, αλλά και στην πτώση της αποχής ως τα…κομμάτια που θα συμπληρώσουν το παζλ της “γαλάζιας” επικράτησης σε Πελοπόννησο, Βόρειο Αιγαίο, Θεσσαλία και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Όσον αφορά στα ανοιχτά εκλογικά μέτωπα των Ιονίων νήσων και της Δυτικής Μακεδονίας, σε αυτήν την περίπτωση ο δρόμος φαίνεται πιο ανηφορικός, με βάση το αποτύπωμα που άφησε η χθεσινή κάλπη. Και θα απαιτηθεί ο…μίνι μαραθώνιος του κομματικού μηχανισμού, για να…γράψει, στο τέλος, η Νέα Δημοκρατία το απόλυτο σε επίπεδο περιφερειών, όσο η οπτική θα είναι στραμμένη και στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας.

Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου οι…πολιτικοί λογαριασμοί παραμένουν ανοιχτοί, Κώστας Μπακογιάννης και Κωνσταντίνος Ζέρβας έχουν το προβάδισμα, ωστόσο το ενδιαφέρον είναι εστιασμένο και στις κινήσεις προσέγγισης που αναμένεται να εξελιχθούν στο χώρο της Κεντροαριστεράς, με επιδιωκόμενη τη συσπείρωση απέναντι στους δύο υποψήφιους που έχει δώσει στήριξη η οδός Πειραιώς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments