Διεθνή

Η Χαμάς βομβαρδίζει την Ασκελόν – Πώς απαντά το Ισραήλ

Η Χαμάς βομβαρδίζει την Ασκελόν – Πώς απαντά το Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Cnn.com

Σφυροκόπημα της Ασκελόν, ευρύτατη επιστράτευση αποφασίζει το Ισραήλ.

Ομοβροντία ρουκετών δέχεται η Ασκελόν από την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς, καθώς στις 17:00 εξέπνευσε το τελεσίγραφο προς τους πολίτες να εγκαταλείψουν την ισραηλινή πόλη.

Η Χαμάς επί αρκετή ώρα εξαπολύει βομβαρδισμούς κατά κύματα, με το κάθε κύμα να απέχει από το προηγούμενο κατά 3-4 λεπτά.

Η ανταποκρίτρια του BBC στο Ασκελόν Άλις Κάντι μετέδωσε σχετικά: «Βρισκόμαστε σε ένα καταφύγιο μαζί με κατοίκους της περιοχής. Όλοι κοιτάζουν τα τηλέφωνά τους και περιμένουν με αγωνία να δουν τι θα συμβεί στη συνέχεια. Ακούσαμε πολλούς κρότους τα τελευταία δύο λεπτά».

Πώς αντιδρά το Ισραήλ

Σε πρώτη φάση, και όπως έχουν τα δεδομένα μέχρι τώρα, το Iron Dome του Ισραήλ έχει καταφέρει να εξουδετερώσει τις περισσότερες επιθέσεις. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, από τις ρουκέτες επλήγη ένα ξενοδοχείο στην πόλη αυτή.

Σειρήνες ηχούν εκεί και σε γειτονικές περιοχές.

Παράλληλα, το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια ευρύτατη επιστράτευση.

Πιο συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε στα όπλα 300.000 εφέδρους, αριθμό που δεν έχει προηγούμενο, και επέβαλε αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, εγείροντας φόβους ότι σχεδιάζει χερσαία επίθεση σε απάντηση στην πιο τολμηρή και αιματηρή επίθεση της Χαμάς εδώ και δεκαετίες.

Η βία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.500 ανθρώπους, ενώ έχει προκαλέσει διεθνείς δηλώσεις υποστήριξης προς το Ισραήλ, διαδηλώσεις σε υποστήριξη των Παλαιστινίων και εκκλήσεις για να σταματήσουν οι συγκρούσεις και να προστατευθούν οι άμαχοι.

Ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι ο αριθμός των Ισραηλινών που έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση της Χαμάς ανήλθε σε 900, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 2.600 τραυματίες και δεκάδες έχουν συλληφθεί όμηροι. Μεταξύ των Ισραηλινών που έχασαν τη ζωή τους βρίσκονται 260 κυρίως νέοι άνθρωποι που πυροβολήθηκαν σε φεστιβάλ μουσικής στην έρημο, από όπου απήχθησαν κάποιοι από τους ομήρους.

Ο “αστάθμητος παράγων” της Χεζμπολάχ

Εν τω μεταξύ, με την αγωνία να μην επεκταθεί ο πόλεμος στα βόρεια της χώρας, ζουν οι Ισραηλινοί πολίτες, δηλώνει η διπλωματική συντάκτρια της εφημερίδας Jerusalem Post, Λαχαβ Χαρκοβ, η οποία μαζί με τα τρία παιδιά της, ζει τις τελευταίες ημέρες μέσα στο δωμάτιο ασφαλείας στο σπίτι τους.

Ο έφεδρος σύζυγός της βρίσκεται στο πεδίο της μάχης, ενώ η ίδια κάνει λόγο για μνήμες ολοκαυτώματος που ξυπνάει η μαζική εκτέλεση των συνανθρώπων της.

«Αν η Χεζμπολάχ επιτεθεί ο πόλεμος θα στραφεί εναντίον όλου του Λιβάνου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ Χάσεμ Σαφιεντίν είπε την Κυριακή ότι «τα όπλα και οι ρουκέτες» της οργάνωσής του είναι με τους ένοπλους Παλαιστίνιους της Χαμάς που πραγματοποίησαν το Σάββατο επίθεση στο Ισραήλ.

«Η ιστορία μας, τα όπλα μας και οι ρουκέτες μας είναι μαζί σας. Ό,τι έχουμε είναι μαζί σας», είπε ο Σαφιεντίν σε εκδήλωση στο προπύργιο της Χεζμπολάχ, Ντάχιεχ, στα περίχωρα της Βηρυτού σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους παλαιστίνιους μαχητές.

Στο απευκταίο σενάριο της εμπλοκής της Χεζμπολάχ στην κρίση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αναφέρθηκε ο πολιτικός επιστήμων –  διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Μιλώντας σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό για τους σαρωτικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ο διεθνολόγος τόνισε πως, εάν εμπλακεί ενεργά η Χεζμπολάχ, τότε είναι πολύ πιθανό «να ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου στη Μέση Ανατολή», με μέγιστες συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments