Διεθνή

Μεσανατολικό: Ανησυχίες για εμπλοκή και του Λιβάνου

Μεσανατολικό: Ανησυχίες για εμπλοκή και του Λιβάνου

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Latimes.com - Who’s to blame for the Hamas attack on Israel?

Φόβος για εμπλοκή του Λιβάνου, τη στιγμή που το Ισραήλ σφραγίζει τη Γάζα.

Αντίστροφη μέτρηση για την εισβολή χερσαίων ισραηλινών δυνάμεων στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας  έχει ξεκινήσει, τρία εικοσιτετράωρα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση περίπου 1.000 ενόπλων της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς σε δεκάδες σημεία του νοτίου Ισραήλ.

Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνουν τα πολλαπλά σημάδια της χθεσινής ημέρας, με τις προετοιμασίες του Ισραήλ για την τελική ευθεία και τους θανάτους και από τις δύο πλευρές να πλησιάζουν τους 1.600 ανθρώπους. Το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας είχε στρατολογήσει περίπου 300.000 εφεδρικούς, έναν πρωτοφανή αριθμό τις τελευταίες δεκαετίες. Τουλάχιστον 123.000 Παλαιστίνιοι είχαν καταφύγει στην ύπαιθρο μετά την παραλαβή ενός μηνύματος στα κινητά τηλέφωνα από τις ισραηλινές δυνάμεις που τους προτρέπουν να εκκενώσουν τις εστίες τους.

Στο Τελ Αβίβ, ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ διέταξε πλήρη αποκλεισμό της παλαιστινιακής Λωρίδας, ανακοινώνοντας ότι «ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε τρόφιμα, ούτε νερό, ούτε καύσιμα» δεν επιτρέπεται να περάσουν προς τη Γάζα. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι ένοπλοι της Χαμάς είχαν εξοστρακιστεί από τις περισσότερες περιοχές που είχαν καταλάβει το Σάββατο, αν και σποραδικές οδομαχίες συνεχίζονταν για τρίτη κατά σειρά ημέρα. Την ίδια ώρα συνεχίζονταν κατά κύματα οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που μέχρι χθες είχαν πλήξει περίπου 1.000 στόχους στη Γάζα. Στον τελευταίο απολογισμό, περισσότεροι από 1.600 είναι οι νεκροί και από τις δύο πλευρές.

Ο Μπάιντεν ανέφερε ότι 11 Αμερικανοί σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς και ότι μεταξύ των ομήρων ήταν πιθανώς συμπατριώτες. Νωρίτερα, η Χαμάς είχε πει ότι τέσσερις από τους ομήρους που συνέλαβε σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Χθες το βράδυ, η Χαμάς εξέδωσε τελεσίγραφο που έστειλε ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος, ο Αμπού Ομπέιντα, και τώρα θα εκτελέσει ομήρους μπροστά στις κάμερες μετά από κάθε νέα επίθεση εναντίον αμάχων.

Σε πολιτικό επίπεδο, η προετοιμασία για έναν μακρύ και δύσκολο, όπως προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πόλεμο επικεντρωνόταν στον σχηματισμό κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης, με τη συμμετοχή των ηγετών της αντιπολίτευσης. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν χθες ότι ο σχηματισμός της ήταν ζήτημα ωρών. Σε νέο διάγγελμά του ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η τιμωρία της Χαμάς «μόλις άρχισε» και ότι «αυτά που θα πάθουν οι εχθροί μας τις επόμενες ημέρες θα αντηχούν στους αιώνες». Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η εν εξελίξει εκστρατεία του Ισραήλ «θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή».

Ο φόβος για το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου στα ισραηλινά σύνορα με τον Λίβανο αυξανόταν μετά την ανακοίνωση του Ισραηλινού στρατού ότι δυνάμεις υποστηριζόμενες από ελικόπτερα είχαν αναχαιτίσει μαχητές που εισέβαλαν στη χώρα, σκοτώνοντας 2 από αυτούς.Ο ισραηλινός στρατός αυξάνει τον φόβο ότι ο ισραηλινός στρατός θα ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στα σύνορα με τον Λίβανο. Η φιλοϊρανική οργάνωση του Λιβάνου, η Χεζμπολάχ, αρνήθηκε τη συμμετοχή της και είπε ότι 3 από τα μέλη της σκοτώθηκαν από ισραηλινές βομβιστικές επιθέσεις στο νότιο Λίβανο.

Σε απάντηση, η Χεζμπολάχ βομβάρδισε δύο Ισραηλινούς στρατώνες. Αργότερα, η ευθύνη για την επιχείρηση εναντίον του Ισραήλ αναλήφθηκε από την Ισλαμική Τζιχάντ, μια φιλοϊρανική Παλαιστινιακή οργάνωση. Αυτές οι εξελίξεις έφεραν ξανά στο προσκήνιο τον φόβο της ιρανικής εμπλοκής. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για την εθνική ασφάλεια Τζον Κέρμπι δήλωσε ότι το Ιράν είναι “συνένοχο” για χρόνια βοήθειας προς τη Χαμάς, αλλά είπε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες από αμερικανικές υπηρεσίες ή οποιαδήποτε ένδειξη ότι εμπλέκεται άμεσα στην επίθεση του Σαββάτου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments