Διεθνή

Μέση Ανατολή: Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα

Μέση Ανατολή: Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα

Πηγή Φωτογραφίας: Fire and smoke rise after an Israeli air strike targeted the National Bank on Gaza City, on October 8, 2023. Israel, reeling from the deadliest attack on its territory in half a century, formally declared war on Hamas Sunday as the conflict's death toll neared 1,000 after the Palestinian militant group launched a massive surprise assault from Gaza. (Photo by Ahmed ZAKOUT / AFP)

Ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν σε σημαντικό βαθμό τον πόλεμο, με κίνδυνο γενίκευσής του σ’ ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Η επαύριον στον ευρύτερο μεσανατολικό χώρο  θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την κλίμακα της αντίδρασης του Ισραήλ   και συγκεκριμένα από το κατά πόσο θα εισβάλει με χερσαίες δυνάμεις εντός της Λωρίδας της Γάζας και με ποιους σκοπούς, σύμφωνα με τον Ζήνωνα Τζιάρρα, Λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σύμφωνα με την αναλυτική προσέγγιση του κ. Τζιάρρα, είναι ήδη εμφανείς οι κοινωνικές αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο, όπως εκφράζονται μέσα από μαζικές διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημείωσε ότι πολλά αραβικά κράτη που εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ μετά τις Συμφωνίες του Αβραάμ παρακολουθούν με αγωνία, εν μέρει επειδή η Σαουδική Αραβία έχει ήδη αναστείλει τις σταδιακές προσπάθειές της για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.

«Εάν δοθεί συνέχεια στο αιματοκύλισμα στη Γάζα και το Ισραήλ προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις εντός της, προσπαθώντας να καταφέρει καίριο πλήγμα στη Χαμάς ή και να ελέγξει τη Λωρίδα της Γάζας, θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολο για τα υπόλοιπα αραβικά κράτη να επιδείξουν ανοχή.

Κατ’ επέκταση ενδέχεται οι νέες σχέσεις που οικοδομήθηκαν τα τελευταία χρόνια μεταξύ Ισραήλ και αραβικού κόσμου να τεθούν εν αμφιβόλω», εκτιμά ο κ. Τζιάρρας.

Ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί ο κίνδυνος περαιτέρω άμεσης ή έμμεσης εμπλοκής της λιβανέζικης Χεζμπολάχ ή του Ιράν, που ήδη ανταλλάσσουν πυρά.

«Κάτι τέτοιο θα εκτροχίαζε σε σημαντικό βαθμό τον πόλεμο με κίνδυνο γενίκευσής του σ’ ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», τονίζει.

Όσον αφορά το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού Νετανιάχου, πιστεύει ότι με τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με αποκλειστικό στόχο τη διαχείριση του πολέμου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θέτει πλέον στο περιθώριο το ζήτημα της “συνταγματικής” κρίσης που προέκυψε από την προσπάθειά του να καταλάβει τον έλεγχο της δικαιοσύνης.

«Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι έχει εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση και για μετά το τέλος του πολέμου», σημειώνει.

Για τις πληροφορίες, που διαψεύστηκαν, ότι ο Νετανιάχου είχε πληροφόρηση εκ των προτέρων από την Αίγυπτο και ότι η κατάσταση αφέθηκε να εξελιχθεί για να έχει πρόσχημα εισβολής στη Γάζα, ο κ. Τζιάρρας ισχυρίζεται ότι η υπόθεση πως η κυβέρνηση του Ισραήλ απλώς άφησε την κατάσταση να εξελιχθεί, για να μπορέσει να επιτεθεί στη Γάζα, εμπίπτει προς το παρόν «στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας».

«Ένα κράτος με την κουλτούρα ασφαλείας του Ισραήλ, δεν αφήνει σκοπίμως τρωτή την εθνική του ασφάλεια, και δη την εδαφική του ακεραιότητα, γνωρίζοντας το μέγεθος του διακυβεύματος και την πιθανότητα εκτροχιασμού της ασφάλειας και σταθερότητας ολόκληρης της Μέσης Ανατολής», υποστηρίζει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments