Διεθνή

Έκκληση Αραβικού Συνδέσμου για τερματισμό των επιθέσεων στην Γάζα

Έκκληση Αραβικού Συνδέσμου για τερματισμό των επιθέσεων στην Γάζα

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Reuters.com

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου ζήτησαν να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μία ειρηνευτική συμφωνία.

Για έκτη μέρα συνεχίζονται οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στην Λωρίδα της Γάζας με τον αιματηρό απολογισμό των νεκρών να ανεβαίνει διαρκώς. Μετά από ειδική συνεδρίαση, τα κράτη μέλη του Αραβικού Συνδέσμου ζήτησαν τον τερματισμό των επιθέσεων του στρατού του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας.  

Συγκεκριμένα, οι ΥΠΕΞ των 22 κρατών μελών του Αραβικού Συνδέσμου μίλησαν για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η κλιμάκωση του πολέμου από τη σκοπιά της ανθρωπιστικής κατάστασης και της ασφάλειας.

Το Ισραήλ διεξάγει πλήγματα αντιποίνων εναντίον της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας και χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από το Ισραήλ και τους συμμάχους του στη Δύση, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο ο στρατιωτικός βραχίονας του κινήματος στο ισραηλινό έδαφος, με πάνω από 1.200 νεκρούς. Οι νεκροί στον παλαιστινιακό θύλακα ξεπέρασαν τους χίλιους χθες Τετάρτη.

Η ανακοίνωση της συνόδου των επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου αναφέρει πως είναι απαραίτητο να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία, να γίνουν «σοβαρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Οργανισμό για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) με το Ισραήλ» προκειμένου να υπάρξει «δίκαιη και συνολική» συμφωνία ειρήνης.

Κατά τον Χουσάμ Ζακί, αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, οι υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν τους θανάτους αμάχων και τις επιθέσεις εναντίον τους και από τις δυο πλευρές. Τόνισαν πως πρέπει να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων και καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας αμέσως.

Στον αραβικό κόσμο δεν μοιάζει μολαταύτα να υπάρχει απόλυτη ομοφωνία για τον πόλεμο Χαμάς – Ισραήλ. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν –που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το εβραϊκό κράτος– κάνουν ασκήσεις ισορροπίας.

Από την άλλη, τα  κράτη του Κόλπου, ανάμεσά τους το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ομάν, κατηγορούν το Ισραήλ για την κλιμάκωση. Ομοίως η Σαουδική Αραβία, που επέρριψε ευθύνες στην ισραηλινή κυβέρνηση η οποία «στερεί» από τους Παλαιστίνιους τα «δικαιώματά της».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments