Policy Briefs

Γερμανία: Η οικονομική κρίση είναι πιο σοβαρή από ό,τι αναμενόταν

Γερμανία: Η οικονομική κρίση είναι πιο σοβαρή από ό,τι αναμενόταν

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ *ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ EDITORIAL USE * (POOL PHOTO/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)

Η οικονομική κρίση στη Γερμανία είναι πιο σοβαρή από το αναμενόμενο, λέει η κυβέρνηση.

Η γερμανική κυβέρνηση μείωσε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη για το τρέχον έτος, ανακοινώνοντας μια πιο σοβαρή οικονομική κρίση από ό,τι αναμενόταν και μια πιο αργή ανάκαμψη, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές της προβλέψεις που αναθεωρήθηκαν και δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Ενώ οι εαρινές προβλέψεις της κυβέρνησης προέβλεπαν μέτρια ανάπτυξη 0,4%, οι αναθεωρημένες φθινοπωρινές προβλέψεις προβλέπουν συρρίκνωση 0,4%. Η κυβέρνηση μείωσε επίσης τις προβλέψεις της για το επόμενο έτος, αναμένοντας τώρα ανάπτυξη 1,3% αντί 1,6%.

«Αναρρώνουμε από την κρίση πιο αργά από το αναμενόμενο σε μια δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση », δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Οι Πράσινοι) σε δελτίο τύπου.

Ο υπουργός Οικονομίας απέδωσε τα οικονομικά προβλήματα στη δυσανάλογη έκθεση της Γερμανίας στις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, λόγω της προηγούμενης εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο.

“Αυτό που βιώνουμε το 2023 εξακολουθεί να συνδέεται με την επίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν: οι υψηλές τιμές ενέργειας λόγω της έλλειψης ρωσικού φυσικού αερίου έχουν διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο ενώ η ΕΚΤ καταπολεμά τον υψηλό πληθωρισμό στο εσωτερικό. βοήθεια από τα υψηλά επιτόκια”, είπε ο Χάμπεκ δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Αυτό συμπίπτει με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη (10 Οκτωβρίου), καθώς και με εκείνες της Κομισιόν.  Και οι δύο έχουν μειώσει τις προσδοκίες τους στις πρόσφατες προβλέψεις τους. Ονόμασαν επίσης τη Γερμανία ως τη μόνη μεγάλη οικονομία που συρρικνώθηκε το 2023.

Ο κ. Χάμπεκ είχε προηγουμένως αντιταχθεί στις «κακές συζητήσεις» για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της γερμανικής οικονομίας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έλυνε τα προβλήματα με ταχύτητα άνευ προηγουμένου.

Αντίθετα, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, επικεφαλής του υπέρ της αγοράς Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP), του μικρότερου εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό, σχολίασε τις προβλέψεις του ΔΝΤ προειδοποιώντας ότι τα τρέχοντα μέτρα δεν επαρκούν για «να βρουν νέες πηγές πλούτου “.

Ως βραχυπρόθεσμη λύση, ο κ. Habeck πιέζει ώστε οι ενεργοβόρες βιομηχανίες να επωφεληθούν από επιδοτήσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά το θέμα παραμένει αμφιλεγόμενο εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς ο καγκελάριος Olaf Scholz (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας/SPD, Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστές και Δημοκράτες/S&D) πιστεύει ότι οι επιδοτήσεις θα μείωναν τα κίνητρα για τις γερμανικές εταιρείες να καινοτομούν.

Οι πιθανότητες να λάβετε νέες επιχορηγήσεις «είναι 50-50 », είπε ο κ. Habeck την Τετάρτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments