SPOTLIGHTS

WSJ: Οι άνδρες της Χαμάς «άσοι» στα κρυπτονομίσματα

WSJ: Οι άνδρες της Χαμάς «άσοι» στα κρυπτονομίσματα

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO, Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε μάλιστα την Τρίτη ότι «πάγωσε» λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιούσε η Χαμάς για δωρεές μέσω των social media. 

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε μάλιστα την Τρίτη ότι «πάγωσε» λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιούσε η Χαμάς για δωρεές μέσω των social media. 

Το καλά οργανωμένο χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο έκανε πολλούς ειδικούς να αναρωτηθούν πώς η οργάνωση χρηματοδότησε την αιφνιδιαστική επιχείρηση. Μια πιθανή απάντηση κρύβεται στα κρυπτονομίσματα.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε μάλιστα την Τρίτη ότι «πάγωσε» λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιούσε η Χαμάς για δωρεές μέσω των social media.

Από τα τέλη του 2021 οι ισραηλινές αρχές έχουν κατασχέσει από την πλατφόρμα Binance δεκάδες λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που φέρονται να συνδέονται με τη Χαμάς, σύμφωνα με έγγραφα της ισραηλινής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας σύμφωνα με την kathimerini.gr

Η Χαμάς προσπαθούσε να συγκεντρώσει κεφάλαια μέσω κρυπτονομισμάτων τουλάχιστον από το 2019, όταν οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ άρχισαν να ζητούν από τους υποστηρικτές τους στο κανάλι Telegram να δωρίσουν bitcoin.

Ψηφιακά πορτοφόλια που συνδέονται με τη Χαμάς έλαβαν περίπου 41 εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια σύμφωνα με την έρευνα μιας άλλης εταιρείας ανάλυσης κρυπτογράφησης και λογισμικού, της BitOK με έδρα το Τελ Αβίβ.

Κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, και τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων βρίσκονται εδώ και καιρό στο στόχαστρο ρυθμιστικών αρχών που ζητούν αυστηρότερους περιορισμούς σύμφωνα με την kathimerini.gr

Ισραήλ: Μπλόκο στη ροή κρυπτονομισμάτων προς Χαμάς

Σε επιχείρηση – σκούπα κατά των λογαριασμών στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance που είναι ύποπτοι για χρηματοδότηση της Χαμάς προχώρησε το Ισραήλ. Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της ισραηλινής αστυνομίας, το Ισραήλ δέσμευσε πολλούς λογαριασμούς στην Binance, αν και δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτοί χρηματοδότησαν άμεσα την επίθεση του περασμένου Σαββατοκύριακου εναντίον ισραηλινών πολιτών, η οποία σηματοδότησε και την έναρξη του σημερινού πολέμου μεταξύ κατά της Χαμάς.

Οι διωκτικές αρχές δεν διευκρίνισαν πόσους λογαριασμούς πάγωσαν ή πόσα κρυπτονομίσματα υπεξαίρεσαν, αλλά δήλωσαν ότι τα κατασχεθέντα κεφάλαια θα εκτραπούν στο κρατικό ταμείο του Ισραήλ. Η τακτική αυτή είχε ακολουθηθεί και τον περασμένο Μάιο, όταν οι αρχές της χώρας είχαν κατασχέσει 190 πορτοφόλια στην Binance που είχαν δεσμούς με τη Χαμάς ή την ομάδα του Ισλαμικού Κράτους από το 2021.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments