Οικονομία

Η ακρίβεια συμπαρασύρει και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας – Μεγάλες ανατιμήσεις

Η ακρίβεια συμπαρασύρει και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας – Μεγάλες ανατιμήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Με την ακρίβεια στα τρόφιμα να γονατίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς το υπουργείο Ανάπτυξης ξεκινά -εκ των υστέρων- σαρωτικούς ελέγχους

Στα ύψη έχουν εκτοξευτεί οι τιμές λαχανικών και φρούτων με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να «καλπάζει».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,6% τον Σεπτέμβριο με τις αυξήσεις στις τιμές των λαχανικών να ανέρχονται στο 17,7% και των φρούτων στο 13,9%.Το υπουργείο Ανάπτυξης σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την ακρίβεια, με τις δημοσκοπήσεις να την καταγράφουν ως το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών για το οποίο κατηγορούν την κυβέρνηση, προχώρησε στην υπογραφή υπουργικής απόφασης, σύμφωνα με την οποία, οι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να αποστέλλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης ενδεικτικές τιμές πώλησης 33 οπωροκηπευτικών προϊόντων.

Τα προϊόντα για τα οποία προβλέπεται η σχετική υποχρέωση είναι τα ακόλουθα: σταφύλια, λεμόνια, μπανάνες, πορτοκάλια Βαλέντσια, μανταρίνια, αχλάδια, μήλα, ρόδια, μανιτάρια, αγκινάρες, ντομάτες, τοματίνια, αγγούρια, κολοκύθια, μαρούλια, ρόκα, πατάτες, σκόρδα, κρεμμύδια, σπανάκι, παντζάρια, καρότα, ραπανάκια, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολο, πιπεριές, μελιτζάνες, μαϊντανός, άνηθος, σέλινο, φασολάκια.

Οι τιμές θα αποστέλλονται κάθε Τρίτη, στις 9 π.μ., στην πλατφόρμα e-katanalotis.gr.

Επίσης προβλέπεται πως το υπουργείο Ανάπτυξης θα ανακοινώνει με κάθε πρόσφορο μέσο προς το καταναλωτικό κοινό εύρος τιμών που επικρατούν στα καταστήματα των υπόχρεων και ιδίως μέσω των ιστότοπων του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και του «e-katanalotis».

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις παραγωγής ή χονδρικής εμπορίας καταναλωτικών προϊόντων που θα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» θα πρέπει να αποστείλουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2023 την έγγραφη δέσμευση στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ως τιμή αναφοράς για τον υπολογισμό της μείωσης θα λαμβάνεται η τιμή ραφιού στις 19/9/23.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, «από το τέλος Οκτωβρίου, οι καταναλωτές θα μπορούν να εντοπίζουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ τις ειδικές σημάνσεις στα προϊόντα που οι προμηθευτές μείωσαν την τιμή τους κατά τουλάχιστον 5% και για τουλάχιστον 6 μήνες, στηρίζοντας το καταναλωτικό κοινό σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».

Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε, συνεχίζονται οι εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας και το υπουργείο συγκεντρώνει τακτικές ενημερώσεις από τα σούπερ μάρκετ για πιθανές ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα.

«Υψώνουμε τείχος προστασίας απέναντι στο κύμα της ακρίβειας που πλήττει την κοινωνία, λαμβάνοντας πρωτοποριακά μέτρα που καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έχει λάβει. Στηρίζουμε και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ελληνική οικογένεια, και ειδικά τους πιο ευάλωτους, με κάθε δυνατό τρόπο» διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments