Πολιτική

ΝΑΤΟ: Ενεργειακός αγωγός μέσω Αλεξανδρούπολης – Ο ρόλος της Ελλάδας

ΝΑΤΟ: Ενεργειακός αγωγός μέσω Αλεξανδρούπολης – Ο ρόλος της Ελλάδας

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΕΘΑ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΚΑΘΕΛΚΥΣΗΣ ΤΗΣ ΦΡΕΓΑΤΑΣ "ΚΙΜΩΝ" ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΜΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ/EUROKINISSI)

Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία συνυπέγραψαν επιστολή προς τη Συμμαχία.

Συγκεκριμένα βήματα με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου της ως ενεργειακού κόμβου και στον νατοϊκό χάρτη επιδιώκει η Ελλάδα, στη σκιά και της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που δημιουργεί νέα δεδομένα.

Στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ και σε συνέχεια των όσων ανακοινώθηκαν μετά τη Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας στη Βάρνα, οι τρεις χώρες υπέγραψαν επιστολή προθέσεων για την επέκταση του στρατιωτικού αγωγού εφοδιασμού καυσίμων των κρατών-μελών της Συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη, από το Χαλκερό Καβάλας στην Αλεξανδρούπολη και βόρεια μέσω Βουλγαρίας μέχρι τη Ρουμανία.

Την επιστολή υπέγραψαν οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας – Βουλγαρίας και η υφυπουργός Αμυνας της Ρουμανίας, με τον Νίκο Δένδια να αναφέρει ότι «επιβεβαιώνεται η ελληνική επιλογή η Ανατολική Μακεδονία και ιδίως η Θράκη να γίνουν κόμβος εφοδιασμού των χωρών-μελών της Συμμαχίας».

Όπως τόνισαν πηγές του ΝΑΤΟ , η επιστολή προθέσεων αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο της προσπάθειας για τη βελτίωση του ενεργειακού τομέα της Ελλάδας και αναδεικνύει περαιτέρω το ρόλο και τη στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης στα σχέδια της συμμαχίας.

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας χαρακτηρίζουν την επιστολή προθέσεων ως ευνοϊκή για τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς προωθείται η χρήση υποδομών στο ελληνικό έδαφος και η επέκταση του ελληνικού συστήματος αγωγών και η διασύνδεσή του με τις άλλες δύο ανατολικές χώρες του ΝΑΤΟ “στέλνει μήνυμα ισχυρής πολιτικής βούλησης για συνεργασία τριών χωρών στο πλαίσιο της συμμαχίας”.

Η πρωτοβουλία θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών εφοδιασμού καυσίμων στην Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ενώ η διευρυμένη διαδρομή του δικτύου αγωγών στο ελληνικό έδαφος (Αλεξανδρούπολη) και η διασύνδεσή του θα ενισχύσει το αποτύπωμα της Ελλάδας στους τομείς της αποτροπής και της άμυνας της συμμαχίας.

Η επέκταση του υφιστάμενου επί ελληνικού εδάφους στρατιωτικού αγωγού καυσίμων και η σύνδεση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας σχετίζονται άμεσα και με τα περιοχικά σχέδια του ΝΑΤΟ, αφού τα δίκτυα μετακίνησης και ανεφοδιασμού, οι «διευκολυντές», είναι από τις μεγάλες προκλήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει χάραξη ακόμη, ενώ για να προχωρήσει το σχέδιο θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις εντός ΝΑΤΟ, το οποίο θα είναι και αυτό που θα χρηματοδοτήσει το έργο. Ενα έργο το οποίο μπορεί να συναντήσει και αντιδράσεις.

Η επιστολή που υπεγράφη είναι η επισημοποίηση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας εντός Συμμαχίας για την προώθηση του εν λόγω σεναρίου και, όπως ανέφεραν διπλωμάτες, ισχυροποιεί την πρόταση, αφού τρεις χώρες εργάζονται για τον ίδιο στόχο και μπορούν να υπερισχύσουν έναντι εναλλακτικών που ίσως προταθούν.

Αλλωστε οι χώρες που είναι οι λήπτες του έργου, Ρουμανία και Βουλγαρία, στις οποίες υπάρχουν νατοϊκές ομάδες μάχης (battlegroups), επί της ουσίας δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην όδευση μέσω ελληνικού εδάφους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments