Πολιτική

Εκλογές: Οι αμφίρροπες αναμετρήσεις του δεύτερου γύρου

Εκλογές: Οι αμφίρροπες αναμετρήσεις του δεύτερου γύρου

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ / ΛΑΜΙΑ (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η ηγεμονία της γαλάζιας παράταξης ενδεχομένως να μειώσει ακόμα πιο πολύ το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων.

Με εξαίρεση κάποια «ντέρμπι», στα οποία τα κόμματα έχουν στρέψει το βλέμμα τους, η εβδομάδα που προηγήθηκε για τον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών κινήθηκε σε χαλαρούς ρυθμούς.

Είναι γεγονός πως η ένταση του καλοκαιριού από τις εθνικές κάλπες και η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τις άλλες δυνάμεις έχουν ατονήσει την ανησυχία των πολιτών για την πρωτιά και σε μεγάλο βαθμό έχουν οδηγήσει και στην αυξημένη αποχή.

Η ηγεμονία της κεντροδεξιάς παράταξης μπορεί να μειώσει περαιτέρω το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων για τις κάλπες που θα εγκατασταθούν στα σχολεία τις επόμενες ώρες.

Παραδοσιακά, η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο δεν είναι ποτέ υψηλή.

Σίγουρα για τον δήμο της Αθήνας η συμμετοχή είναι το μεγάλο στοίχημα. Με σχεδόν το 70% να απέχει στον πρώτο γύρο η προσέλκυση κόσμου αυτή την Κυριακή θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα. Κατά τα άλλα η μεγάλη διαφορά του Κώστα Μπακογιάννη (41,35%) από το Χάρη Δούκα (14,19%) μπορεί να θεωρηθεί «ασφαλείας.

Ο υποστηριζόμενος του ΠΑΣΟΚ έχει τη στήριξη του Κώστα Ζαχαριάδη (13,36%), ωστόσο από την πλευρά του Νίκου Σοφιανού (13,36%) προκρίθηκε το λευκό ή η αποχή προκαλώντας αρκετές αντιδράσεις.

Το μικρό προβάδισμα του νυν δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα (27,33%) έναντι του Στέλιου Αγγελούδη (25,74%) έχει δώσει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη μάχη για τον δήμο της Θεσσαλονίκης. Το 20,74% που συγκέντρωσε ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Πέγκας, αποτελεί σε μεγάλο βαθμό το «εισιτήριο» για το δημαρχείο της πόλης. Και στη συμπρωτεύουσα η αποχή ήταν πολύ μεγάλη αγγίζοντας το 60%.

Μένοντας στο νομό, στην Καλαμαριά ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης, προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, συγκέντρωσε το 29,12% των ψήφων.

Η Χρύσα Αράπογλου από το ΠΑΣΟΚ  (22,45%) αποτελεί το αντίπαλον δέος. «Ντέρμπι» προδιαγράφεται και στην Ηγουμενίτσα μεταξύ του Γιάννη Λώλου (35,81%) και του Παναγιώτη Νταή (32,58%), ενώ και στον Πύργο η διαφορά των δυο μονάδων θα κάνει ενδιαφέρουσα τη βραδιά μεταξύ του Παναγιώτη Αντωνακόπουλου (32,78%) και του Ευστάθιου Καννή (30,90%).

Το απόλυτο «θρίλερ» έζησαν το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής τρεις υποψήφιοι στο δήμο Δάφνης – Υμηττού. Τελικά το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο πήραν οι Αναστάσιος Μπινίσκος (20,65%) και Νίκος Τσιλίφης (20,14%).

Τρίτος με λίγες ψήφους διαφορά τερμάτισε ο Γιώργος Δαουλάρης (19,39%).  Στη Νέα Σμύρνη την πρωτιά θα διεκδικήσουν ο Γιώργος Κουτελάκης (28,88%) και η Δήμητρα Νάνου (26,73%). Μια «ανάσα» χωρίζει επίσης τους Γιάννη Λαγουδάκο (25,91%) και Δημήτρη Γκανά (24,16%) στο Πέραμα.

Τα πολιτικά συμπεράσματα  θα τα δώσουν οι περιφέρειες. Θα είναι και η «προίκα» των κομμάτων για τη μάχη των ευρωεκλογών σε εννέα μήνες από σήμερα.

Η Νέα Δημοκρατία έχει βάλει ψηλά τον πήχυ μετά από το «6+1» του α΄ γύρου.

Οι μεγαλύτερες μάχες θα γίνουν στο Ιόνιο και στη Δυτική Μακεδονία.

Ο Γιάννης  Τρεπεκλής, «αντάρτης» της ΝΔ έκοψε πρώτος το νήμα με ποσοστό 32,54%.

Ακολούθησε η νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενη από τη ΝΔ, Ρόδη Κράτσα με ποσοστό 27,41%. «Ρυθμιστές» θα είναι οι Θεόδωρος Γαλιατσάτος (ΣΥΡΙΖΑ 15,76%), Αλεξάνδρα Μπαλού (ΚΚΕ 13,77%) και Μαρία Δρυ (ΠΑΣΟΚ 8,82%).

Στη Δυτική Μακεδονία ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, βρέθηκε στη δεύτερη θέση με 34,23%, με νικητή του πρώτου γύρου, με ισχνή διαφορά, τον επίσης «αντάρτη» Γιώργο Αμανατίδη με 35,54%.

Στη Θεσσαλία για την κυβέρνηση έχει μεγάλη πολιτική σημασία η επανεκλογή του Κώστα Αγοραστού (41,37%) καθώς τυχόν ήττα του από τον Δημήτρη Κουρέτα (34,11%) θα συνδεθεί με την πλημμελή παρουσία του κράτους στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των πρόσφατων φονικών πλημμυρών. Υπενθυμίζεται πως ο κ.Κουρέτας υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Στην Πελοπόννησο στον πρώτο γύρο, ο Δημήτρης Πτωχός από τη Νέα Δημοκρατία έλαβε 42,61%. Ο Πέτρος Τατούλης  31,86%, ο Μανώλης Μάρκαρης (ΣΥΡΙΖΑ) 8,05%, ο Δημήτρης Κουτσούλης (ΠΑΣΟΚ) 7,99% και ο Νίκος Κουτρουμάνος 6,36% (ΚΚΕ). Ενδιαφέρον θα έχει και το Βόρειο Αιγαίο όπου ο εκλεκτός της κυβέρνησης Αλκιβιάδης Στεφανής 39,98% κέρδισε τον Κωνσταντίνο Μουτζούρη ο οποίος ακολούθησε με  33,81%.

Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, που επίσης ταλαιπωρήθηκε από τις καλοκαιρινές φωτιές, ο υποψήφιος της γαλάζιας παράταξης Χρήστος Μέτιος (42,30%) έχει μια καλή διαφορά από τον Χριστόδουλο Τοψίδη (35,34%).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments