Γεωπολιτικά

Δεν αποκλείει εισβολή του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία ο Μπλίνκεν!

Δεν αποκλείει εισβολή του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία ο Μπλίνκεν!

Πηγή Φωτογραφίας: US Secretary of State Antony Blinken speaks during a press conference at the Beijing American Center of the US Embassy in Beijing on June 19, 2023. President Xi Jinping hosted Antony Blinken for talks in Beijing on June 19, capping two days of high-level talks by the US secretary of state with Chinese officials. (Photo by Leah MILLIS / POOL / AFP) (Photo by LEAH MILLIS/POOL/AFP

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, ενημέρωσε μια μικρή ομάδα νομοθετών την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσιγκτον δεν αποκλείει την πιθανή εισβολή του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία τις επόμενες εβδομάδες, γράφει το αμερικανικό Politico , επικαλούμενο δύο ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν τι διαμείφθηκε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες το Αζερμπαϊτζάν ενδέχεται να εισβάλει στην Αρμενία! Τα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν τον Ερντογάν στην Τουρκία χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου κατά των Αρμενίων. Το πρωτοσέλιδο ειδήσεων στη φιλο-ερντογανική εφημερίδα «Turkiye» στις 3 Οκτωβρίου αναφέρονται στους Αρμένιους στην επαρχία Syunik (Zangezur) της Αρμενίας ως «φίδια», «συμμορίες» και «τρομοκράτες» που λαμβάνουν στρατιωτική εκπαίδευση σε «τρομοκρατικά στρατόπεδα».

Σύμφωνα με το Politico, αυτή η συνομιλία αποδεικνύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σοβαρές ανησυχίες για την επέκταση της σύγκρουσης. Το έγκυρο περιοδικό υπενθυμίζει τις δηλώσεις και τις απειλές του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν για άνοιγμα διαδρόμου στη νότια Αρμενία, ότι αν το Ερεβάν δεν το κάνει οικειοθελώς, το Μπακού θα το πετύχει με τη βία. Ένας από τους βουλευτές που μίλησε με τον Άντονι Μπλίνκεν ήταν προφανώς ο Δημοκρατικός Φρανκ Φάλον, ο οποίος έγραψε πρόσφατα στο Χ: – «Στόχος του Αλίεφ είναι να καταλάβει τη νότια Αρμενία. Το καθεστώς του έγινε πιο τολμηρό όταν υπέστη μικρές συνέπειες μετά την εισβολή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Κάλεσα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τη συνομιλία μεταξύ του Μπλίνκεν και των μελών του Κογκρέσου, αλλά τόνισε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας, καθώς και στην επίλυση της σύγκρουσης μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments