Nέα της αγοράς

Ελαιόλαδο: Οι ακριβές τιμές δημιουργούν δυσκολίες και στις εξαγωγές [vid]

Ελαιόλαδο: Οι ακριβές τιμές δημιουργούν δυσκολίες και στις εξαγωγές [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Σε αρκετές περιοχές της χώρας έχει αρχίσει η συλλογή του ελαιοκάρπου, αλλά οι Έλληνες τυποποιητές και οι Ιταλοί εισαγωγείς – που έχουν πλέον εμφανιστεί στην ελληνική αγορά – τηρούν στάση αναμονής

Η επόμενη χρονιά θα είναι αρκετά δύσκολη και ο κίνδυνος να υπονομευθεί το προϊόν, είναι άμεσος.

Σε αρκετές περιοχές της χώρας έχει αρχίσει η συλλογή του ελαιοκάρπου, αλλά οι Έλληνες τυποποιητές και οι Ιταλοί εισαγωγείς – που έχουν πλέον εμφανιστεί στην ελληνική αγορά – τηρούν στάση αναμονής. Όπως βεβαιώνουν πηγές της αγοράς όλοι τηρούν στάση αναμονής. Εδώ και μέρες δεν γίνονται πλέον εμπορικές πράξεις, περιμένοντας όλοι να δουν σε ποιες τιμές θα ανοίξει η νέα παραγωγή και τι θα γίνει με τα αποθέματα, κυρίως των ελαιοτριβείων και των μεγάλων παραγωγών.

Το ερώτημα είναι σε ποιες τιμές θα πουληθούν τα αποθέματα. Προεξοφλείται ότι θα πουληθούν για δύο λόγους, πρώτον, διότι οι αποθηκευτικοί χώροι είναι αναγκαίοι για τη νέα παραγωγή και δεύτερον, διότι μετά από ένα χρόνο η ποιότητα του ελαιολάδου είναι τουλάχιστον ελαφρώς υποδεέστερη έναντι της αρχικής του. Πάντως όλοι προεξοφλούν ότι η νέα παραγωγή δεν θα «βγει» σε τιμή χαμηλότερη των 8,5 – 9 ευρώ το κιλό.

Κι ενώ όλη η αγορά αναμένει τα όσα πρόκειται να συμβούν, ήδη εμφανίστηκε το νόμιμα… νοθευμένο λάδι. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, προσφάτως – όταν ακόμη γίνονταν πράξεις – Βούλγαροι εισαγωγείς προμηθεύτηκαν από την ελληνική αγορά ελαιόλαδο, στα 7 με 8 ευρώ το κιλό και κάνοντας πρόσμιξη με σπορέλαιο παρήγαγαν ένα προϊόν που το ονομάζουν “salad oil“, το οποίο και εξάγουν στην Ελλάδα νομίμως. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία αυτή η πρόσμιξη στην Ελλάδα απαγορεύεται αυστηρά και ανήκει στην κατηγορία της νοθείας.

Όμως στη Βουλγαρία είναι νόμιμη και βεβαίως νόμιμη είναι και η διακίνηση αυτού του προϊόντος, εφόσον βεβαίως υπάρχει και η σχετική σήμανση. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι σύντομα θα το δούμε και στα ράφια των σούπερ μάρκετ! Στο επόμενο διάστημα η ελληνική αγορά θα έρθει ευθέως αντιμέτωπη με φαινόμενα νοθείας, τα οποία σίγουρα υπάρχουν στην χύμα διακίνηση του προϊόντος, αλλά είναι εξαιρετικά περιορισμένα σε σχέση με το παρελθόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments