Πολιτική

Το μετεκλογικό τοπίο μετά την ανατροπή της δεύτερης Κυριακής

Το μετεκλογικό τοπίο μετά την ανατροπή της δεύτερης Κυριακής

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ / ΛΑΜΙΑ (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η ανατροπή της δεύτερης κάλπης και ο νέος «χάρτης».

Τις δυνάμεις της μετράει η κυβέρνηση μετά το χθεσινό ανατρεπτικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, το οποίο  σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ήταν χαμηλότερο των προσδοκιών της και του στόχου που είχε βάλει, τόσο σε επίπεδο των μεγάλων δήμων, Αθήνας και Θεσσαλονίκης,  όσο και σε επίπεδο περιφερειών, όπου ηττήθηκε στις πέντε από τις έξι περιφέρειες οι οποίες οδηγήθηκαν σε δεύτερο γύρο.

Η εκτίμηση των κυβερνητικών στελεχών που “ακτινογραφούν” τα αποτελέσματα και προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα στις κάλπες, επικεντρώθηκε στην έλλειψη ενότητας όλων των άλλων πολιτικών δυνάμεων απέναντι στη ΝΔ, καθώς πολλοί από τους νικητές δεν κατέβηκαν από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά ως ανεξάρτητοι ή “αντάρτες” από το εσωτερικό της ΝΔ, πράγμα που σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι της κεντροδεξιάς αρχίζουν να δυσφορούν με όψεις του κυβερνητικού έργου.

Κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν ότι η επιλογή των λεγόμενων “ανταρτών” “δεν συνεπάγεται πολιτική διαφοροποίηση”. Σε κάθε περίπτωση, οι “αντάρτες” ήταν αντιπολίτευση προς τη ΝΔ στο μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου γύρου των “ντέρμπι” και έτσι μπόρεσαν να σχηματίσουν μέτωπο κατά της κυβέρνησης εκτός από την αξιωματική αντιπολίτευση, δίνοντάς τους ιδιαίτερη βαρύτητα στο “ζύγι” των αιτίων που οδήγησαν στο ανατρεπτικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις επίσης, θεωρείται ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πείσει ότι η δεύτερη «μάχη» των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι εξίσου σημαντική με την πρώτη, με αποτέλεσμα πολλοί από τους ψηφοφόρους να μην πάνε να ψηφίσουν.

Για αρκετά κυβερνητικά στελέχη πάντως, με διάθεση αυτοκριτικής, από την εκλογική βραδιά, συνανάγεται το συμπέρασμα ,ότι κάνεις δεν πρέπει να θεωρεί την κοινωνία δεδομένη, εκτιμώντας, ότι ο πανηγυρισμός και η επίμονη επανάληψη των στόχων των αυτοδιοικητικών εκλογών σχετικά με τις περιφέρειες και τον χρωματισμό του εκλογικού χάρτη, ίσως να λειτούργησαν αρνητικά στο εκλογικό σώμα. Σε κάθε περίπτωση είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη ειδικά σε κρίσιμα για την καθημερινότητα και τη ζωή των πολιτών ζητήματα.

Με μηνύματα στο εσωτερικό της παράταξής του αλλά και προς τους πολιτικούς αντιπάλους του, σχολίασε την ανατροπή της δεύτερης κάλπης ο πρωθυπουργός κατά τις δηλώσεις του, λαμβάνοντας με τη σειρά του, τα μηνύματα των ψηφοφόρων. «Ένα θα πω μόνο: η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη. Να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή και να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για να βελτιώνει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με έμφαση στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, στο πολιτικό πρόταγμα» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος συνολικά.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα συγκράτησης και προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έσπευσαν να πανηγυρίσουν ακόμη και για υποψηφίους που δεν στήριξαν επίσημα ή από την πρώτη Κυριακή τους νικητές. «Για όσους σπεύδουν να πανηγυρίσουν, βγάζοντας ενδεχομένως συμπεράσματα τα οποία δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές πολιτικές ισορροπίες, να θυμίσω ότι είχαμε εθνικές εκλογές πριν από τρεις μήνες στις οποίες κατεγράφη με απόλυτη σαφήνεια η δύναμη των κομμάτων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, δεσμευόμενος για τη συνεργασία με όλους τους νέους εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες.

Αναφερόμενος πάντως, στα συμπεράσματα από το εκλογικό αποτέλεσμα ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «σίγουρα δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία, θέλω να θυμίσω όμως ότι τα πολιτικά συμπεράσματα ως προς την κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων ουσιαστικά βγήκαν την προηγούμενη Κυριακή, την πρώτη Κυριακή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε επίσης στη συγκέντρωση δυνάμεων έναντι της ΝΔ τονίζοντας πως «Είναι σαφές ότι υπήρξε μία, αντισυσπείρωση πολλών δυνάμεων απέναντι σε υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας» ενώ τροφή για προβληματισμό έδωσε και η μεγάλη αποχή και σε αυτές τις εκλογές. «Θέλω να επισημάνω την ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή σε αυτή την κάλπη, κάτι το οποίο νομίζω πρέπει να μας προβληματίσει όλους» παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments