Πολιτική

Οι ευρωεκλογές και το νέο τοπίο στην κεντροαριστερά

Οι ευρωεκλογές και το νέο τοπίο στην κεντροαριστερά

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ / ΛΑΜΙΑ (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι τα μηνύματα της κάλπης δίνουν μια νέα ώθηση στο κόμμα, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης επιμένει στη σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων.

Πολλοί υποστηρίξαν πως ήρθε η ώρα για συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ενόψει ευρωεκλογών, ωστόσο λίγοι πείστηκαν. Η αφορμή ήταν καλή. Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία οι συμπορεύσεις των δυο απέφεραν καρπούς απέναντι σε μια παντοδύναμη κυβέρνηση. Και μάλιστα στην πρωτεύουσα έγινε η απόλυτη ανατροπή. Αυτή τη στιγμή ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης ηγούνται δυο μικρομεσαίων δυνάμεων που μόνοι τους δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Νέας Δημοκρατίας. Όλα δείχνουν πως ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν είναι κοινός με δεδομένο ότι η κεντροαριστερά τους ενώνει.

Υπάρχει ένα ορόσημο που θα κρίνει τα πάντα. Οι ευρωεκλογές. Μέχρι τότε, τα δύο κόμματα έχουν πολύ διαφορετικούς στόχους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να αξιοποιήσει τη δυναμική που κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και να αναδειχθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη μετά τη Νέα Δημοκρατία. Στην Χαριλάου Τρικούπη πιστεύει ότι το μήνυμα της κάλπης, σε συνδυασμό με το εσωστρεφές κλίμα που επικρατεί στην Κουμουνδούρου, θα δώσει νέα ώθηση στο κόμμα. Η ανεξαρτησία του κινήματος δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο Νίκος Ανδρουλάκης να δεχθεί πιέσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Διαφορετικές απόψεις έχουν ήδη εκφραστεί στη Χαριλάου Τρικούπη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ νιώθουν την «ανάσα» του ΠΑΣΟΚ και τίποτα πια δεν είναι το ίδιο. Οι πιο απαισιόδοξοι βλέπουν πως και το ΚΚΕ απειλεί πλέον την Κουμουνδούρου. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν διαπραγματεύεται την αυτόνομη πορεία του χώρου, ωστόσο επιμένει στη σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων, όπως έγινε στις πρόσφατες κάλπες. «Δικαιώθηκε από την επιλογή του» τονίζουν από το περιβάλλον του. Από την Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζουν πως οι δηλώσεις του Χρήστου Σπίρτζη περί κοινού ψηφοδελτίου ακόμα και στις ευρωεκλογές είναι εκτός γραμμής. Του απαντά, άλλωστε συνεχώς η εσωκομματική αντιπολίτευση μέσω του Πάνου Σκουρλέτη πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προχωρήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να έχει το «πάνω χέρι» στη σχέση του με το ΠΑΣΟΚ, όπως συνέβαινε από το 2015 και μετά. Ευελπιστούν η κρίση να είναι μεταβατική και πολύ σύντομα μετά τη συνεδρίαση και των οργάνων να βρουν τον βηματισμό τους. Σήμερα το απόγευμα, άλλωστε θα πραγματοποιηθεί το πρώτο crash test με τη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας.

Οι δηλώσεις των επικεφαλής των δύο δυνάμεων δείχνουν ότι η αντιπαράθεση και όχι η συμμαχία είναι προ των πυλών. Ο Νίκος Παππάς εξήγησε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να γίνει κόμμα της αντιπολίτευσης, ενώ στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να “συντρίψει” την ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας, ακόμη και στις ευρωεκλογές. Η Νάντια Γιαννακοπούλου χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση για ευρύτερη συνεργασία.

Είναι σαφές ότι αν οι νέες δημοσκοπήσεις, και κυρίως η μάχη των ευρωεκλογών, δεν αποτυπώσουν νέους συσχετισμούς, κανείς δεν θα κάνει το επόμενο βήμα: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θέλουν να εκπροσωπήσουν τον προοδευτικό χώρο και να εντάξουν στις τάξεις τους τους πιο ευάλωτους. Αυτός είναι ο συνήθης τρόπος που παίζεται το “πολιτικό παιχνίδι” και οι συνθήκες δεν μπορούν να αλλάξουν τώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments