Πολιτική

Μητσοτάκης: Σήμανε επανεκκίνηση για τις μεταρρυθμίσεις

Μητσοτάκης: Σήμανε επανεκκίνηση για τις μεταρρυθμίσεις

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΝΤ1 (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Το πλαίσιο, που διαμόρφωσε η κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών, χτυπά «καμπανάκι» για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να επικεντρώνεται τα τελευταία 24ωρα στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις προκλήσεις, που αναδύονται για την Ελλάδα εν μέσω νέων γεωστρατηγικών δεδομένων, ωστόσο, η κυβέρνηση καλείται να ρίξει άμεσα το βάρος και στα εσωτερικά μέτωπα.

Είναι χαρακτηριστικό πως στη χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του, ερωτηθείς για την ακρίβεια, επανέλαβε την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε μπροστά στην αρχή του τέλους, απέρριψε εκ νέου την ιδέα μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ενώ έστειλε μήνυμα στις εταιρείες για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, που παρατηρούνται με τις αυξημένες τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Κάντε λίγο υπομονή, δεν θα διστάσουμε να τα βάλουμε και με πολυεθνικές» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο θέμα» την ακρίβεια και την αύξηση στις τιμές των ενοικίων, αντιπαραβάλλοντας το πρόγραμμα «Στέγη», σημειώνοντας ότι οι καλύτεροι μισθοί, η μείωση της ανεργίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η αύξηση των συντάξεων, αποτελούν αντιστάθμισμα στις πληθωριστικές πιέσεις.

Το πλαίσιο, που διαμόρφωσε η κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών, χτυπά «καμπανάκι» για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει σήμα στο υπουργικό συμβούλιο, προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, προς την κατεύθυνση επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, με έμφαση στο μεταρρυθμιστικό πρόσημο και δεύτερον, προς την κατεύθυνση αλλαγής ύφους και συμπεριφορών προς τα στελέχη του.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη στάση υπουργών και βουλευτών, ο πρωθυπουργός ήταν σαφής, χρησιμοποιώντας δύο χαρακτηριστικές φράσεις: «οι κάλπες έκριναν πρόσωπα, έργα, συμπεριφορές» είπε, συνέστησε «λόγο ενωτικό και κατανοητό, χωρίς ακρότητες, χωρίς έπαρση» και κατέληξε λέγοντας «πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε».

Στο προσκήνιο βρίσκεται η οικονομία. Εν αναμονή των οίκων αξιολόγησης (Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου και Fitch τον Δεκέμβριο), η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ως σημείο εκκίνησης. Κλειδί στη στρατηγική της κυβέρνησης είναι το σχέδιο “Ελλάδα 2.0”, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 700 έργα (αξίας περίπου 21 δισ. ευρώ)- περισσότερα από 530 επενδυτικά σχέδια (εκ των οποίων 320 από ΜΜΕ, με 145 εκατ. ευρώ προς επιδότηση) έχουν υποβληθούν για το σκοπό αυτό.

Με τις αυξήσεις στον δημόσιο τομέα και τις συντάξεις να έχουν ήδη αποφασιστεί και μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού να αναμένεται τον Απρίλιο, το υπουργικό συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την αύξηση των εισοδημάτων των συνταξιούχων στο σύστημα ατομικής εισοδηματικής αποζημίωσης και για τη νομοθέτηση ενός “μίνι νόμου κοινωνικής ασφάλισης”.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πιο “φιλικό” πλαίσιο για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος της χρηματοδότησης του ελλείμματος. Αυτό έχει οδηγήσει σε αλλαγές στις πρακτικές των διαχειριστών με στόχο τη δημιουργία ευνοϊκότερων όρων για τους δανειολήπτες και σε αλλαγές στους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, που κυμαίνονται από εξωδικαστικές παρατάσεις αποπληρωμής μέχρι αλλαγές στα επιτόκια.

Στις αλλαγές, που θα πάρουν την κοινοβουλευτική οδό τις επόμενες ημέρες περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός νέου συστήματος επιλογής και αξιολόγησης διοικήσεων των φορέων του δημόσιου τομέα, που έχει ήδη παρουσιάσει το υπουργείο εσωτερικών, ενώ μεγάλο «στοίχημα» παραμένουν η παιδεία, η επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments