Ελλάδα

Ακίνητα: Ανοδική τάση στις αγοραπωλησίες στην Αττική και τον Πειραιά

Ακίνητα: Ανοδική τάση στις αγοραπωλησίες στην Αττική και τον Πειραιά

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Μεγάλη άνοδο έως και 143% στη συνολική αξία των αγοραπωλησιών και αύξηση έως 47% στην τιμή του μέσου ακινήτου στην Αττική το πρώτο εξάμηνο του 2023, προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Παρατηρητήριο Αγοράς Κατοικιών TOPO GES IKE.

Μεγάλη άνοδο έως και 143% στη συνολική αξία των αγοραπωλησιών και αύξηση έως 47% στην τιμή του μέσου ακινήτου στην Αττική το πρώτο εξάμηνο του 2023, προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Παρατηρητήριο Αγοράς Κατοικιών TOPO GES IKE.

Μεγάλη άνοδο έως και 143% στη συνολική αξία των αγοραπωλησιών και αύξηση έως 47% στην τιμή του μέσου ακινήτου στην Αττική το πρώτο εξάμηνο του 2023, προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Παρατηρητήριο Αγοράς Κατοικιών TOPO GES IKE. Τα δεδομένα της έρευνας έχουν συγκεντρωθεί από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, ψηφιακό εργαλείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ανοδική τάση, «νικητής» ο Πειραιάς

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 φαίνεται ότι επανέρχεται η ανοδική τάση στην αγορά κατοικιών στην Αττική με μεγάλο «νικητή» τον Πειραιά όπου η αύξηση είναι πολύ μεγάλη. Οι περιοχές που είχαν φρενάρει, δηλαδή η Ανατολική Αττική, τα Προάστια του Πειραιά, τα Βόρεια και Δυτικά Προάστια παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στις αγοραπωλησίες και ακολουθούν τις περιοχές που μέχρι τώρα οδηγούσαν την κούρσα, όπως το Κέντρο της Αθήνας και τα Νότια Προάστια. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η αλλαγή της πολιτικής για την Golden Visa έπαιξε τον ρόλο της στην διαμόρφωση της αγοράς στις περιοχές αυτές συνολικά. Επιπλέον, είναι ξεκάθαρη και η αύξηση της δηλωμένης αξίας των ακινήτων που ξεπερνά κατά πολύ τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαιτέρως στις περιοχές, όπου παρέμεινε το πόσο των 250.000 ευρώ στην Golden Visa.

Ειδικότερα, η λειτουργία της Γραμμής 3 του Μετρό που «έπιασε λιμάνι» οδήγησε στη μεγαλύτερη αύξηση (65%) σε αγοραπωλησίες μεταξύ πρώτου εξαμήνου φέτος και του αντίστοιχου διαστήματος πέρυσι σημείωσε στην περιοχή του Πειραιά. Κατά το εξεταζόμενο διάστημα η συνολική αξία των αγοραπωλησιών στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας αυξήθηκε 143% και η τιμή του μέσου ακινήτου 47%.

Οι συναλλαγές και η μέση αξία ακινήτων στην Αττική

Στην Αθηναϊκή Ριβιέρα (Νότια Προάστια) οι αγοραπωλησίες αυξήθηκαν 19%, η συνολική τους αξία 65% και η αξία του μέσου ακινήτου 39% (σε σχέση με το 2021 η τιμή του μέσου ακινήτου αυξήθηκε 43%). Όσον αφορά στο κέντρο της πρωτεύουσας, δηλαδή στον Δήμο Αθηναίων, το μέσο ακίνητο που πωλήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023 κόστισε 16% παραπάνω από ότι το 2022 και 34% σε σχέση με το 2021. Οι αγοραπωλησίες ήταν αυξημένες 15% και η συνολική τους αξία 34%. Στα Βόρεια Προάστια το μέσο ακίνητο πωλήθηκε 2% παραπάνω, οι αγοραπωλησίες αυξήθηκαν 18% και η συνολική αξία τους 21%.

Αναφορικά με τα Δυτικά Προάστια το μέσο ακίνητο πωλήθηκε 20% παραπάνω, οι αγοραπωλησίες αυξήθηκαν 18% και η συνολική αξία τους 42%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ανατολική Αττική είναι 18%, 28% και 52%. Στη Δυτική Αττική η μέση αξία ενισχύθηκε 42%, οι συνολικές αγοραπωλησίες ενισχύθηκαν κατά 11% και η συνολική αξία συναλλαγών κατά 59%. Στα προάστια του Πειραιά μέση αξία ενισχύθηκε 7%, οι συνολικές αγοραπωλησίες ενισχύθηκαν κατά 22% και η συνολική αξία συναλλαγών κατά 30%.

Αντιθέτως, στα νησιά του Αργοσαρωνικού σημειώνεται μείωση της τιμής του μέσου ακινήτου 25%, κατά 7% μειώθηκαν οι αγοραπωλησίες και κατά 20% η συνολική αξία τους. Αρνητικό πρόσημο καταγράφεται και για τις Κυκλάδες, με πτώση 14% στη μέση αξία, με -7% στις συναλλαγές και μείωση 21% στη συνολική αξία αγοραπωλησιών.

Πηγή: insider.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments