Διεθνή

Γερμανικός Τύπος: “Κακοφωνία στις Βρυξέλλες” για τη Γάζα

Γερμανικός Τύπος: “Κακοφωνία στις Βρυξέλλες” για τη Γάζα

Πηγή Φωτογραφίας: AFP,*FOR EDITORIAL USE ONLY / ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ/EUROKINISSI), "Παλαιότερα η Ε.Ε. είχε χαράξει μία ξεκάθαρη πορεία στην πολιτική της για τη Μέση Ανατολή. Επί θητείας του πρώτου "υπουργού Εξωτερικών” Χαβιέρ Σολάνα

"Κακοφωνία στις Βρυξέλλες": Με αυτή τη φράση τιτλοφορείται άρθρο στη σημερινή tageszeitung του Βερολίνου, το οποίο στηλιτεύει τη στάση της Ε.Ε. στο παλαιστινιακό ζήτημα.

“Παλαιότερα η Ε.Ε. είχε χαράξει μία ξεκάθαρη πορεία στην πολιτική της για τη Μέση Ανατολή. Επί θητείας του πρώτου “υπουργού Εξωτερικών” Χαβιέρ Σολάνα, η Ένωση συντασσόταν με τη λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους. Είκοσι χρόνια μετά όμως, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επικεφαλής της Επιτροπής και τον Ζοσέπ Μπορέλ ως Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε., επικρατεί χάος.

[…] Η φον ντερ Λάιεν ταξίδεψε στο Ισραήλ, τάχθηκε στο πλευρό της χώρας και ξέχασε να αναφερθεί στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα. Έπειτα από διαδηλώσεις στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και το Βέλγιο, υπήρξε αντίδραση: μέσα σε μία νύχτα η ανθρωπιστική βοήθεια τριπλασιάστηκε”, παρατηρεί η taz.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “ξεχνά” να επικρίνει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, ο οποίος είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο, και μόλις λίγες ημέρες αργότερα παρουσιάζεται ως πρωταθλήτρια στην ανθρωπιστική βοήθεια – επιπλήττοντας το Τελ Αβίβ; Μία τέτοια στάση δεν αποτελεί ξεκάθαρη χάραξη πορείας, αλλά καθαρό καιροσκοπισμό.

“Εκεί όπου ο καπνός δεν είναι ταμπού”

Αφιέρωμα για τις καλλιέργειες καπνού στη βορειοανατολική Ελλάδα δημοσιεύει η Welt στη διαδικτυακή ιστοσελίδα της. “Η καλλιέργεια του Μπασμά καπνού, ανατολίτικου τύπου, είναι κερδοφόρα. […] Πρόκειται για ένα προϊόν με παγκόσμια ζήτηση, το οποίο μετέτρεψε την περιοχή στη Μέκκα της ευρωπαϊκής καλλιέργειας καπνού”.

Τα κέρδη από τις καλλιέργειες καπνού συνέβαλαν στην ανάπτυξη της Ξάνθης, ενώ έκαναν ζάπλουτους τους “βαρόνους του καπνού” που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή. “Όπως λέει ο Πασχάλης Ξανθόπουλος, διευθυντής του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου, κατά τις αρχές του περασμένου αιώνα, σε έναν πληθυσμό 10.000 κατοίκων, οι 6.000 εργάζονταν στην καπνοβιομηχανία.

Εβραίοι, μουσουλμάνοι, Γερμανοί και Άγγλοι έμποροι έχτισαν βίλες και σπίτια που μαρτυρούσαν τον πλούτο των κατασκευαστών τους. Ως μαικήνες ίδρυσαν σχολεία, βιβλιοθήκες και θέατρα, ακόμη και κινηματογράφους. Επιπλέον, προσέφεραν δωρεές για τη συντήρηση των τζαμιών, των συναγωγών και των εκκλησιών όλων των θρησκειών, έφτιαξαν νέες πλατείες και πάρκα. Εν ολίγοις, οι καπνέμποροι ήταν αυτοί που διαμόρφωσαν το αστικό τοπίο της Ξάνθης. “Η περιοχή επωφελείται από αυτό ακόμα και σήμερα” κατά τον Ξανθόπουλο: Ολοένα και περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται την πόλη, μιας και εδώ είναι το μοναδικό μέρος στην Ευρώπη όπου μπορεί κανείς να γνωρίσει την καλλιέργεια, την επεξεργασία και το εμπόριο καπνού.

[…] Η Καβάλα […] ζούσε επίσης από τον καπνό. “Στις αρχές του 19ου αιώνα χτίζονταν διαρκώς νέες αποθήκες”, λέει η Κλεοπάτρα Χαλβατζόγλου, διευθύντρια του τοπικού μουσείου καπνού. “Στην καλύτερη εποχή υπήρχαν 160 αποθήκες και εργοστάσια, όπου εργάζονταν περίπου 14.000 άνθρωποι””.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle//Γιώργος Πασσάς Δημοσιογράφος στην Ελληνική Σύνταξη της DW και φοιτητής νομικής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments