Οικονομία

Πώς η S & P αναβάθμισε την Ελλάδα

Πώς η S & P αναβάθμισε την Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Reuters.com

H S&P περιμένει ότι η Αθήνα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,2% του ΑΕΠ φέτος, υπερβαίνοντας τον στόχο του 0,7%.

Η σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή, που -με τη βοήθεια της πολύ γρήγορης οικονομικής ανάκαμψης- επέτρεψε στην Αθήνα να ξεπεράσει τους στόχους του προϋπολογισμού, παρά την απότομη αύξηση των μέτρων στήριξης, είναι σύμφωνα με τους αναλυτές της S&Ρ ο λόγος για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ – με σταθερές προοπτικές).

H S&P περιμένει ότι η Αθήνα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,2% του ΑΕΠ φέτος, υπερβαίνοντας τον στόχο του 0,7%, ακόμη και μετά το δημοσιονομικό κόστος που σχετίζεται με τις πρόσφατες πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Επιπλέον, προβλέπει μέσο πρωτογενές πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ για την περίοδο 2024-2026. Σημειώνει, ωστόσο, ότι οι πολιτικές πιέσεις θα μπορούσαν να περιπλέξουν την ικανότητα της κυβέρνησης να διατηρεί μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, και αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει την πρόοδο στη μείωση του χρέους προς το 2026 και μετά.

Η υπεραπόδοση των εσόδων είναι το βασικό στοιχείο πίσω από τη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης, με τον οίκο να κάνει αναφορά στη στροφή προς την ψηφιοποίηση, με στόχο τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης. Ετσι, επισημαίνεται ότι το κενό του ΦΠΑ (η διαφορά μεταξύ των εκτιμώμενων εισπράξεων ΦΠΑ και των πραγματικών εσόδων από αυτόν, που δείχνει τον βαθμό φορολογικής συμμόρφωσης) έχει μειωθεί, αν και παραμένει χειρότερο σε σχέση με άλλες χώρες της ίδιας κατηγορίας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο περιθώριο για περαιτέρω αύξηση των εσόδων, αν και ο λόγος των συνολικών κρατικών εσόδων προς το ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι από τους υψηλότερους μεταξύ των χωρών που αξιολογεί η S&P. «Αν και αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρξει πολιτική πίεση για μείωση των φόρων, αναμένουμε ότι το ποσοστό των κρατικών εσόδων ως προς το ΑΕΠ θα μειωθεί σταδιακά καθώς το ΑΕΠ συνεχίζει να ανακάμπτει στα προ της κρίσης χρέους επίπεδα», σημειώνουν αναλυτές.

Οπως επισημαίνει η S&P, ένα μεγάλο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι αποτέλεσμα προηγούμενων μέτρων, όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του 2016, κάτι που σημαίνει ότι, ακόμα και εάν δεν υπάρξει αλλαγή των πολιτικών, η δημοσιονομική τροχιά της Ελλάδας θα συνεχίσει να βελτιώνεται. «Υπό αυτή την έννοια, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει περιθώρια, εάν εξακολουθήσει να επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους για να συνεχίσει τα σχέδιά της για αύξηση των δαπανών το 2024, σύμφωνα με τις προεκλογικές υποσχέσεις», σημειώνουν οι αναλυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, η S&P θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται πλέον σε σταθερά πτωτική τροχιά. Αφότου κορύφωσε στο 207% το 2020, ο οίκος εκτιμά πως θα μειωθεί περίπου στο 139% του ΑΕΠ έως το 2026. Συγκεκριμένα, το χρέος προβλέπεται στο 161,9% του ΑΕΠ φέτος, στο 154,1% το 2024, στο 146,6% το 2025 και στο 139,2% το 2026.

Ο οίκος υπολογίζει ότι περίπου 45 ποσοστιαίες μονάδες από τη μείωση του χρέους που έχει σημειωθεί έως τώρα πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2020 και 2023, κυρίως χάρη στην έντονη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ. Ωστόσο, εκτιμά ότι το αυστηρό δημοσιονομικό καθεστώς της Ελλάδας θα διαδραματίσει αυξανόμενο ρόλο και ήδη αναμένει ότι οι καθαρές ροές χρέους θα γίνουν αρνητικές έως το 2025.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments