Policy Briefs

Όρμπαν: Η Ε.Ε. μοιάζει με άσχημη παρωδία της Σοβιετικής Ένωσης

Όρμπαν: Η Ε.Ε. μοιάζει με άσχημη παρωδία της Σοβιετικής Ένωσης
Ο Βίκτορ Όρμπαν συγκρίνει την ΕΕ με μια «κακή παρωδία» της Σοβιετικής Ένωσης

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν χλεύασε τις «υπαγορεύσεις» των Βρυξελλών ως ωχρές απομιμήσεις της σοβιετικής κυριαρχίας, ενώ είδε μια αχτίδα ελπίδας στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024.

«Μερικές φορές η ιστορία επαναλαμβάνεται », είπε ο ηγέτης σε χίλιους από τους υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν στο Veszprem (δυτικά) αυτή την ημέρα μνήμης της εξέγερσης της Ουγγαρίας κατά της ΕΣΣΔ το 1956.

Η σοβιετική καταστολή ακολουθήθηκε από «κηρύγματα» από τις Βρυξέλλες, αλλά «ευτυχώς η τραγωδία του παρελθόντος έχει γίνει φάρσα », είπε. «Η Μόσχα ήταν μια τραγωδία. Οι Βρυξέλλες είναι απλώς μια κακή σύγχρονη παρωδία . »

«Έπρεπε να χορέψουμε στα σφυρίγματα της Μόσχας. Οι Βρυξέλλες σφυρίζουν επίσης, αλλά χορεύουμε μόνο αν το θέλουμε » .

Κατηγορούμενος τακτικά από τους δυτικούς εταίρους του για αυταρχική παρέκκλιση, ο Βίκτορ Όρμπαν έχει πολυάριθμες διαφωνίες με τις Βρυξέλλες, από τη μετανάστευση έως τα δικαιώματα των LGBT+ ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος.

Πέρυσι, η ΕΕ αποφάσισε να παγώσει την εκταμίευση δισεκατομμυρίων ευρώ σε κεφάλαια που προορίζονται για τη Βουδαπέστη, επικαλούμενη ανησυχίες για διαφθορά στην Ουγγαρία και πιθανή κατάχρηση των χρημάτων.

«Η επίπληξη του (κομμουνιστικού) κόμματος έχει αντικατασταθεί από αυτό που οι Βρυξέλλες αποκαλούν διαδικασία κράτους δικαίου », είπε ο κ. Όρμπαν.

Ωστόσο, η κατάσταση «δεν είναι απελπιστική. Η Μόσχα ήταν ανεπανόρθωτη, αλλά οι Βρυξέλλες και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να είναι », πρόσθεσε, αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου 2024 που ελπίζει να κερδίσει με τους συμμάχους του.

Η καλή μορφή των εθνικιστικών κομμάτων — στην εξουσία στην Ιταλία, την Πολωνία ή τη Φινλανδία. σε ισχυρή ανάπτυξη στην Αυστρία ή την Ισπανία – προτείνει μια τεράστια ομάδα ευρωβουλευτών από αυτό το κίνημα στον ημίκυκλο του Στρασβούργου.

Στην πρωτεύουσα Βουδαπέστη, μερικές χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία για να «υπερασπιστούν τη δημοκρατία» και να ζητήσουν καλύτερες συνθήκες στον τομέα της εκπαίδευσης, σημείωσε ένας δημοσιογράφος του AFP.

Μεταξύ αυτών, ο Τέρι Μάγκος, ένας 47χρονος πρώην δάσκαλος που αναζητά εργασία στο εξωτερικό, κατηγόρησε τον Βίκτορ Όρμπαν ότι «πρόδωσε τις ευρωπαϊκές αξίες γλείφοντας τις μπότες» του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Όσοι εξεγέρθηκαν το 1956 θα έφτυναν τον Όρμπαν αν τον έβλεπαν να υποτάσσεται σε αυτόν τον δικτάτορα », υποστήριξε, αναφερόμενη στη συνάντηση των δύο ανδρών την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments