Policy Briefs

E.E.: Θα προτείνει ένα νέο μοντέλο σύνδεσης της Σερβίας με το Κόσοβο

E.E.: Θα προτείνει ένα νέο μοντέλο σύνδεσης της Σερβίας με το Κόσοβο

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Bbc.com

Νέο θεσμικό υπόδειγμα επεξεργάζεται η Commission.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει νέα πρόταση για την Ένωση Σερβικών Δήμων του Κοσσυφοπεδίου μετά από πρόσφατες συναντήσεις στην Πρίστινα και το Βελιγράδι, καθώς ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι παρέμεινε σταθερός ότι η επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να παραμείνει ανέπαφη.

Ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Peter Stano δήλωσε την Τρίτη (25 Οκτωβρίου) ότι η ΕΕ κάλεσε τον κ. Kurti και τον Σέρβο πρόεδρο Aleksandar Vučić στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη (19 Οκτωβρίου), μετά από επίσκεψη στην Πρίστινα και το Βελιγράδι από εκπροσώπους της Ένωσης και των κρατών μελών .

«Έχουν συζητηθεί αρκετές προτάσεις και ιδέες, κάποιες γραπτώς, και αυτές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Αυτό περιλαμβάνει επίσης μια νέα ευρωπαϊκή πρόταση για το καθεστώς του Συνδέσμου Δήμων με Σερβική πλειοψηφία », δήλωσε ο Stano.

Ο Στανό είπε επίσης ότι ο Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, δεν θα αντικατασταθεί, παρά τις εκκλήσεις ορισμένων περιφερειακών πολιτικών και ευρωβουλευτών να το πράξουν.

Συμφωνία της Οχρίδας

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι επόμενες συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην «εφαρμογή του παραρτήματος της Οχρίδας».

Η Συμφωνία της Οχρίδας έγινε προφορικά αποδεκτή στις 27 Φεβρουαρίου στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας. Εάν δεν απαιτεί ρητά από τη Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, την εμποδίζει να αντιταχθεί στην ένταξη της σε διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ ή το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Απαιτεί επίσης από το Βελιγράδι να αναγνωρίσει εθνικά σύμβολα, διαβατήρια, διπλώματα και πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων που εκδίδονται από το Κοσσυφοπέδιο. Σε αντάλλαγμα, το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να εγγυηθεί ένα κατάλληλο επίπεδο αυτοδιαχείρισης για τον πληθυσμό του σερβικής καταγωγής.

Στις 18 Μαρτίου 2023 εγκρίθηκε παράρτημα που καλύπτει την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ο κ. Stano πρόσθεσε ότι «αναμένονται γρήγορα μέτρα από τα μέρη για να αποδείξουν ότι είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν τη διαδικασία εξομάλυνσης [των σχέσεών τους], να εκπληρώσουν τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη συμφωνία […] καθώς και όλες τις συμφωνίες της το παρελθόν, χωρίς καθυστέρηση ή προϋποθέσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments