Πολιτική

Σκρέκας: Oι τέσσερις προτεραιότητες για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Σκρέκας: Oι τέσσερις προτεραιότητες για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου), Τέσσερις προτεραιότητες έχει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Τέσσερις προτεραιότητες έχει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα

Τέσσερις προτεραιότητες έχει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Όπως είπε πριν από λίγο από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κώστας Σκρέκας, οι τέσσερις προτεραιότητες, είναι η μεταμόρφωση του ενεργειακού τομέα, η ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, η ενδυνάμωση του τομέα έρευνας και ανάπτυξης και τέλος η ανάπτυξη μιας ισχυρής εγχώριας βιομηχανίας και της μεταποίησης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, εκθείασε την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς πετυχαίνει φέτος και του χρόνου, ανάπτυξη 2-3 φορές πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Έχουμε αυξήσει τις εξαγωγές κατά 60% σε σχέση με το 2019 ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις, μόνο το 2022 αυξήθηκαν κατά 57%», είπε ο κ. Σκρέκας. Παράλληλα σημείωσε ότι τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια στη χώρα προστέθηκαν περίπου 400.000 θέσεις εργασίας.

Για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι υποφέρουμε και ειδικά από το πληθωρισμό των τροφίμων, αλλά ο πληθωρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στο 2,4% και είναι ο μισός από εκείνον της Ενωμένης Ευρώπης.

«Προσφάτως αποκτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που δείχνει ότι η ανάπτυξη στη χώρα είναι βιώσιμη», είπε ο υπουργός. Πρόσθεσε ωστόσο ότι πρέπει να διασφαλιστεί η μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Και προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση κινείται πάνω σε τέσσερις άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά στην πράσινη μετάβαση.

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, η πράσινη «μεταμόρφωση» της χώρας θα πρέπει να στοχεύσει να πετύχει μέχρι το 2030 το 80% της καταναλισκόμενης ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα τα έχει πάει καλά καθώς αυξάνεται η παραγωγή από ΑΠΕ και στους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, σχεδόν το 50% της ενέργειας που καταναλώθηκε προήλθε από ΑΠΕ. Ο μετασχηματισμός αυτός ωστόσο και οι επενδύσεις θα συνεχιστούν.

Ο δεύτερος άξονας, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα έχει να κάνει με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Η χώρα έχει κάνει βήματα τα τελευταία χρόνια, τα οποία τα επόμενα χρόνια θα ενταθούν.

Ο τρίτος κυβερνητικός άξονας για την βιώσιμη ανάπτυξη αφορά στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης. Η χώρα στον συγκεκριμένο τομέα έχει πετύχει τεράστια βήματα, αυξάνοντας τις δαπάνες τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα πέρυσι πέτυχε η υψηλότερη αύξηση δαπανών στη Ε.Ε. στην έρευνα στον τομέα ενέργειας, ενώ είχε την 6η καλύτερη επίδοση στη γενική κατάταξη.

Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικός τομέας για την βιώσιμη ανάπτυξη, είναι η βιομηχανία και η μεταποίηση. Χωρίς ισχυρή βιομηχανία και μάλιστα εξωστρεφή βιομηχανία, είπε ο κ. Σκρέκας, η ανάπτυξη δεν θα είναι βιώσιμη. Μόνον ο τουρισμός και η ναυτιλία δεν αρκούν. Χρειαζόμαστε και ισχυρή μεταποίηση και βιομηχανία και προς αυτή τη κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση, δίνοντας κίνητρα για την εδραίωση μιας εξωστρεφούς εγχώριους παραγωγής.

Ο κ. Σκρέκας υποσχέθηκε μια νέα δράση ενίσχυσης της βιομηχανίας που θα στοχεύσει στη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος και ειδικότερα την αξιοποίηση των αποβλήτων. Η δράση αυτή θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 και των αποβλήτων της βιομηχανίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments