Πολιτική

Δημοσκοπήσεις: Αμφίρροπη αναμέτρηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Δημοσκοπήσεις: Αμφίρροπη αναμέτρηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ / ΛΑΜΙΑ (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Απομένουν μόλις επτά μήνες μέχρι να στηθούν ξανά οι κάλπες για το Ευρωκοινοβούλιο και το συμπέρασμα των πρώτων ερευνών δείχνει ένα "ντέρμπι" για τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Τα πολιτικά κόμματα έχουν πάρει στα χέρια τους τα πρώτα κύματα των δημοσκοπήσεων και μελετούν την τακτική που θα ακολουθήσουν μέχρι τις ευρωεκλογές. Ήδη οι αυτοδιοικητικές κάλπες ήταν ένας οδηγός τον οποίο έχουν στα χέρια τους επικεντρώνοντας στις περιφέρειες. Ο χρόνος δεν είναι πολύς. Απομένουν μόλις επτά μήνες μέχρι να στηθούν ξανά οι κάλπες για το Ευρωκοινοβούλιο και μπορεί το πολιτικό τοπίο να έχει ρευστοποιηθεί,  όμως η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί.

Τούτο επισυμβαίνει σε μια στιγμή κατά την οποία μια δεν υπάρχουν “αντίπαλοι”. Το φετινό καλοκαίρι ήταν δύσκολο, αλλά η απουσία εναλλακτικών επιλογών ευνοεί τη γαλάζια κεντροδεξιά παράταξη, η οποία καταγράφεται ότι έχασε περιορισμένα ποσοστά τόσο στη δημοσκόπηση της GPO όσο και σε αυτή της Metron Analysis, μεταξύ 3% και 4%.

Το συμπέρασμα των πρώτων ερευνών δείχνει  ένα “ντέρμπι” για τη δεύτερη θέση και την ηγεμονία του προοδευτικού χώρου ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Η Κουμουνδούρου δεν έχει σταματήσει τις διχαστικές της τάσεις και αυτό σίγουρα δεν βοηθάει την εικόνα του κόμματος. Το προφίλ του Στέφανου Κασσελάκη είναι σημαντικά “γκρίζο” και δεν έχει τη δυναμική ενός νέου ηγέτη. Τα ποιοτικά στοιχεία για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι φτωχά και μέχρι στιγμής δεν δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να περιοριστεί η ζημιά που άρχισε μετά το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής του Προέδρου από τις ΗΠΑ για να επιχειρήσει ένα πολιτικό “λίφτινγκ”. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή (η οποία αναμένεται να ξεκαθαρίσει σημαντικά τα πράγματα), ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βρίσκεται σε περιδίνηση, δεδομένου του γεγονότος ότι χάνει σταθερά δυνάμεις στα αριστερά του, με αποτέλεσμα να απειλείται από το ΚΚΕ. Η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη αν υπάρξει διάσπαση και τα ιστορικά στελέχη αποφασίσουν να σχηματίσουν νέο σχήμα.

Στη δημοσκόπηση της GPO, η πρόθεση ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε, φθάνοντας το 12,9%. Στην ανάλυση της Metron Analysis είναι μόλις 12%- το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος, παρά την κακή εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα ποσοστά τους φτάνουν το 11,9% και το 10,6% αντίστοιχα. Για τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι μια μεγάλη ευκαιρία να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία: για πρώτη φορά μετά το 2012 θα αποδείξει ότι είναι ένα ισχυρό προοδευτικό κόμμα που εμπιστεύονται όσοι ανήκουν στον μεσαίο χώρο. Στις κοινοβουλευτικές και επερχόμενες δημοσιονομικές μάχες, οι Πράσινοι θα προσελκύσουν μεγάλη προσοχή. Προς το παρόν, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ παραμένουν τα δύο πιο αδύναμα κόμματα, με το πρώτο να βρίσκεται σε κατάσταση διάσπασης. Την κεντροδεξιά εξακολουθεί να κερδίζει η Νέα Δημοκρατία μετά τον Ιούλιο του 2019. Πού επικεντρώνονται τα προβλήματα; Κυρίως στοπ γεγονός ότι οι αρχηγοί των δύο κομμάτων που διεκδικούν τη δεύτερη θέση δεν έχουν διεισδύσει στην κοινή γνώμη ως “εν δυνάμει πρωθυπουργοί”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments